Opzegvergoeding bij vaste contracten

Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels voor het opzeggen van een vast energiecontract veranderd. Wil je je vaste contract voor het einde van je contractperiode opzeggen? Dan betaalde je daar eerder een vast bedrag voor. Vanaf 1 juni 2023 betaal je een opzegvergoeding op basis van de energie die al voor je is ingekocht. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van verschillende dingen. Hoe dit werkt, lees je op deze pagina.

Opzegvergoeding bij vaste contracten
100% groene stroom
100% groene stroom
Energie delen
Energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Een vast contract opzeggen

Kies je voor een vast contract? Dan kopen wij een bepaalde hoeveelheid energie voor je in. Dit doen wij voor de hele contractperiode die jij hebt gekozen. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Tijdens die periode leveren wij energie voor de afgesproken prijs. Ook als de prijs op de energiemarkt in de tussentijd hoger of lager wordt. Deze prijs staat vast in je contract.

Waarom geldt een opzegvergoeding?

Wil je jouw contract om wat voor reden dan ook eerder stoppen? Dat mag. Maar mogelijk betaal je daar wel extra kosten voor. Dat komt omdat wij de energie die jij nu niet meer gaat gebruiken weer moeten verkopen. Of dit met winst of verlies gebeurt hangt af van de prijzen op de energiemarkt op het moment dat jij je contract opzegt. De hoogte van de opzegvergoeding is gelijk aan het verlies dat de energieleverancier maakt omdat jij eerder dan afgesproken opzegt.

Dit bepaalt de hoogte van je opzegvergoeding

We schatten je verwachte verbruik zo precies mogelijk in

Dit doen we met de hoeveelheid stroom en/of gas die je bij de start van je contract aan ons hebt doorgegeven. Of – als je langer dan 1 jaar klant bent – de hoeveelheid energie die je afgelopen jaar hebt verbruikt. Hiermee berekenen we je verbruik per dag voor alle dagen van de rest van je contract. 

We houden daarbij rekening met de seizoenen. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. En heb je zonnepanelen? Dan houden we ook rekening met het te salderen volume (de geschatte teruglevering). 

We schatten je verwachte verbruik zo precies mogelijk in
De prijs per m3 of kWh die we in je contract hebben afgesproken

We berekenen de opzegvergoeding met de variabele leveringskosten. Dit is het bedrag dat je betaalt per kubieke meter (m3) gas of per kilowattuur (kWh) elektriciteit. Deze tarieven zijn exclusief de vaste kosten van Powerpeers, overheidsheffing, belasting en netbeheerkosten.

De prijs per m3 of kWh die we in je contract hebben afgesproken
Het leveringstarief van een nieuw, vergelijkbaar contract dat we aanbieden

Is het leveringstarief voor een nieuw 1-jarig contract bijvoorbeeld 60 cent per kWh? Dan is het referentietarief 60 cent per kWh. Is het leveringstarief in jouw contract lager dan het referentietarief, bijvoorbeeld 40 cent per kWh? Dan is de opzegvergoeding € 0. Is de prijs in jouw contract hoger dan het referentietarief, bijvoorbeeld 80 cent? Dan is de opzegvergoeding 20 cent per kWh. Hier tellen we nog 21% btw bij op. Dit vermenigvuldigen wij met de hoeveelheid stroom en/of gas die wij volgens de berekening nog zouden leveren. De tarieven van stroom en gas veranderen de hele tijd. Om de referentieprijzen te bepalen gebruiken we de actuele tarieven van stroom en gas. Deze vind je op onze tarievenpagina

Het leveringstarief van een nieuw, vergelijkbaar contract dat we aanbieden

Opzegvergoeding voor contracten afgesloten vóór 1 juni 2023

Ben je benieuwd naar de hoogte van je opzegvergoeding? In de tabel hieronder zie je wat de opzegvergoeding is voor contracten afgesloten voor 1 juni 2023.

Resterende looptijdOpzegvergoeding per product (stroom of gas)
Korter dan 1,5 jaar€ 50
Tussen 1,5 en 2 jaar€ 75
Tussen 2 en 2,5 jaar€ 100
Langer dan 2,5 jaar€ 125

Opzegvergoeding voor contracten afgesloten op of na 1 juni 2023

Heb je op of na 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Vraag je opzegvergoeding dan op via je energiedashboard. Let op: de definitieve opzegvergoeding kan anders zijn. Deze hangt af van de startdatum van je nieuwe contract.

Meer weten over de opzegvergoeding

Eerder betaalde je een vast bedrag afhankelijk van de looptijd van je contract. Energieleveranciers zoals Powerpeers bleven dan zitten met de ingekochte energie die je beloofd had af te nemen. In de nieuwe situatie betaal je voor het eventuele verlies dat de energieleverancier maakt omdat je eerder dan afgesproken je contract opzegt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bepaald op welke manier de opzegvergoeding wordt berekend. Deze is voor alle leveranciers hetzelfde.

De nieuwe opzegvergoeding geldt voor consumenten met een vasteprijscontract die ingaat vanaf 1 juni 2023. Heb je een vast contract afgesloten vóór 1 juni 2023? Dan geldt voor jou de oude opzegvergoeding. Heb je een contract met variabele tarieven? Dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen.

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft in overleg met de energieleveranciers de regels voor de nieuwe opzegvergoeding gemaakt.

De oude opzegvergoeding voor vaste contracten was een vast bedrag. Dit bedrag werd gebaseerd op de resterende looptijd van het contract.

Je betaalt de opzegvergoeding samen met de eindafrekening.