21 december 2022
Wat betekent het prijsplafond voor je verbruik
Het afgelopen jaar waren de energieprijzen hoger dan ooit. Om het weer betaalbaar te maken bedacht de overheid het prijsplafond. Hiermee betaal je in 2023 niet meer dan een maximumtarief voor je energie. Er geldt wel een maximumverbruik. Dit noemen we het verbruiksplafond. In de video hieronder vertellen we je meer over het verbruiksplafond.
In het energiedashboard zie je hoeveel je verbruikt. Zit je boven het verbruiksplafond? Probeer dan te besparen op je energieverbruik. Dit doe je al door de verwarming een graadje lager te zetten en korter te douchen. Onze handige bespaartips helpen je nog verder.
Meer weten?
In 3 duidelijke video’s leggen we het prijsplafond aan je uit.
Het totale verbruiksplafond voor stroom en gas is verdeeld per maand. Daarbij is rekening gehouden met je energieverbruik door het hele jaar heen. Je ziet dat het verbruiksplafond in de wintermaanden hoger is omdat je dan meer energie verbruikt dan in de zomer.
Meer weten?
In 3 duidelijke video’s leggen we het prijsplafond aan je uit.
In 3 duidelijke video’s leggen we het prijsplafond aan je uit. Je vindt ze hier.
- Het prijsplafond was geldig tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Verbruikte je meer? Daarvoor betaalde je het gemiddelde tarief van je energiecontract.
- Het prijsplafond voor gas was € 1,45 per m3. Voor stroom was dat € 0,40 per kWh.
- Het tarief van je variabele energiecontract kan meerdere keren per jaar veranderen. Daarom rekenenden we bij de jaarafrekening met een (gewogen) gemiddeld contracttarief. Daarbij keken we naar het tarief en je verbruik in die periode.
- Was je gemiddelde contracttarief lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan betaalde je gewoon het lagere tarief.
- Was je gemiddelde contracttarief hoger dan dat van het prijsplafond, maar verbruikte je minder dan het verbruiksplafond? Dan kreeg je het verschil als korting op je jaarafrekening.
Meer weten?
In 3 duidelijke video’s leggen we het prijsplafond aan je uit.