Energie terugleveren. Hoe werkt het?

Wek je met je zonnepanelen meer op dan je zelf nodig hebt? Dan lever je deze stroom terug aan het net. Je kunt dit ook delen met andere Powerpeers klanten. Voor de energie die je niet verbruikt, ontvang je een teruglevergoeding.

Energie terugleveren. Hoe werkt het?
100% groene stroom
100% groene stroom
Energie delen
Energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Wat is de terugleververgoeding?

Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg, ook wel salderen genoemd. Wek je daarna nog steeds meer stroom op dan je verbruikt? Dan wordt deze teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding. De terugleververgoeding voor nieuwe klanten is op dit moment:

  • Variabel contract: € 0,11 per kWh (alleen voor bestaande klanten)
  • Modelcontract: € 0,05 per kWh
  • 1 jaar vast contract: € 0,03 per kWh
Wat is de terugleververgoeding?
Ontvang jij een terugleververgoeding?

Ontvang jij een terugleververgoeding?

De terugleververgoeding geldt alleen als je aan het eind van het verbruiksjaar meer hebt opgewekt dan verbruikt. Wek je met je zonnepanelen minder op dan je verbruikt, dan is de terugleververgoeding voor jou niet van toepassing. Dit komt door de salderingsregeling. De verbruikte en teruggeleverde stroom worden aan het eind van het verbruiksjaar tegen elkaar weggestreept. De waarde van de teruggeleverde stroom is gelijk aan het leveringstarief. Alleen over het gedeelte dat je meer opwekt ontvang je een terugleververgoeding.

Wat gebeurt er met de stroom die je teruglevert?

Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken die je zelf niet nodig hebt, verdwijnt dit niet meer anoniem het energienet in. In plaats daarvan deel je het met andere Powerpeers klanten. Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark. Zo werkt het:

  • Heb je zonnepanelen? Meld je dan aan als bron.
  • Ons platform registreert via jouw slimme meter wat jij overhebt en verdeelt dat over de mensen die op dat moment van jouw bron energie af willen nemen. In je energiedashboard zie je terug hoeveel energie je hebt gedeeld met anderen.
  • Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg, ook wel salderen genoemd.
  • Heb je meer gedeeld? Dan krijg je een terugleververgoeding. Dit verrekenen we één keer per jaar op jouw jaarafrekening.
Wat gebeurt er met de stroom die je teruglevert?

Veelgestelde vragen over de terugleververgoeding

De stroom die je deelt met Powerpeers klanten heeft geen invloed op jouw eigen verbruik, teruglevering en salderingsregeling.

Dat is een mogelijkheid. We houden de prijsontwikkeling goed in de gaten. Als er aanleiding toe is, zullen we de terugleververgoeding aanpassen aan de marktprijzen.

Hoeveel je aan ons teruglevert vind je terug op je jaarafrekening, je maandelijkse energierapport en op je elektriciteitsmeter.

Nee, op de terugleververgoeding zit geen btw.