Energie terugleveren. Hoe werkt het?

Wek je met je zonnepanelen meer op dan je zelf nodig hebt? Dan lever je deze stroom terug aan het net. Heb je meer teruggeleverd? Dan ontvang je een teruglevergoeding. Lever je 1.000 kWh of meer terug dan betaal je terugleverkosten. Op deze pagina vind je alles over terugleveren, terugleververgoeding en terugleverkosten.

Energie terugleveren. Hoe werkt het?
100% groene stroom
100% groene stroom
Samen energie delen
Samen energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Wat is de terugleververgoeding?

Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg, ook wel salderen genoemd. Lever je na saldering nog meer stroom terug? Dan krijg je voor dat deel een terugleververgoeding. De hoogte verschilt per contract.

  • Variabel contract: € 0,11 per kWh (alleen voor bestaande klanten). Vanaf 1 juli 2024 € 0,13
  • Modelcontract: € 0,03 per kWh
  • 1 jaar vast contract: € 0,13 per kWh
  • 3 jaar vast contract: € 0,13 per kWh
  • Opwekkersstroom: € 0,11 per kWh. Vanaf 1 juli 2024 € 0,03

Mogelijk heb je een andere terugleververgoeding dan hierboven wordt genoemd. Bekijk hiervoor je contract.

Wat is de terugleververgoeding?
Ontvang jij een terugleververgoeding?

Ontvang jij een terugleververgoeding?

De terugleververgoeding geldt alleen als je aan het eind van het verbruiksjaar meer hebt opgewekt dan verbruikt. Wek je met je zonnepanelen minder op dan je verbruikt, dan is de terugleververgoeding voor jou niet van toepassing. Dit komt door de salderingsregeling. De verbruikte en teruggeleverde stroom worden aan het eind van het verbruiksjaar tegen elkaar weggestreept. Alleen over het gedeelte dat je méér teruglevert ontvang je een terugleververgoeding.

Vaste terugleverkosten voor teruggeleverde stroom

Lever je stroom terug aan het net, dan betaal je vaste terugleverkosten. De hoogte van de kosten is afhankelijk van hoeveel je teruglevert. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de kosten. Lever je minder dan 1.000 kWh terug, dan betaal je zelfs niets. Wil je meer weten over vaste terugleverkosten en of deze ook voor jou gelden? Bekijk dan onze pagina over vaste terugleverkosten.

Vaste terugleverkosten voor teruggeleverde stroom
Wat gebeurt er met de stroom die je teruglevert?

Wat gebeurt er met de stroom die je teruglevert?

Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken die je zelf niet nodig hebt, verdwijnt dit niet meer anoniem het energienet in. In plaats daarvan deel je het met andere Powerpeers klanten. Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark. Zo werkt het:

  • Ons platform registreert via jouw slimme meter wat jij overhebt en deelt dat met de mensen die op dat moment stroom af willen nemen.
  • Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg. Dit heet salderen.
  • Heb je meer teruggeleverd? Dan krijg je een terugleververgoeding. Dit verrekenen we één keer per jaar op jouw jaarafrekening.
  • Wanneer je 1.000 kWh of meer teruglevert, dan betaal je terugleverkosten.

Veelgestelde vragen over de terugleververgoeding

De stroom die je deelt met Powerpeers klanten heeft geen invloed op jouw eigen verbruik, teruglevering en salderingsregeling.

Hoeveel je aan ons teruglevert vind je terug op je jaarafrekening, je maandelijkse energierapport en op je elektriciteitsmeter.

Nee, op de terugleververgoeding zit geen btw.

Wek je zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan kan je deze stroom direct gebruiken. De stroom die je niet direct gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet terugleveren. Lever je 1000 kWh of meer terug aan het net? Dan betaal je terugleverkosten. Je teruglevering vind je ook terug in je energiedashboard

De door jou teruggeleverde en afgenomen stroom verrekenen wij op jouw jaarafrekening met elkaar. Dit heet salderen.

Blijkt na saldering dat je in een jaar meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt afgenomen van ons, dan ontvang je een terugleververgoeding per kWh.

Terugleverkosten worden berekend over alle stroom die je teruglevert aan het net. Dus niet alleen om het deel dat overblijft na salderen. Het werkt dus zo: Stel je wekt 2200 kWh op, dan betaal je daarover terugleverkosten. Vervolgens geldt dat je vebruik van 2100 kWh mag worden weggestreept. Netto lever je 100 kWh terug, over dat deel ontvang je een terugleververgoeding.

Ondanks de vaste terugleverkosten mag je dus nog steeds blijven salderen.