10 tips om je huishouden duurzamer te maken

5 januari 2021

10 tips om je huishouden duurzamer te maken

Als klein meisje droomde ik ervan om schrijver te worden en te wonen in een hutje op de hei. Inmiddels ben ik blogger, maar dat hutje is er nooit gekomen. Toch probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In dit artikel geeft ik je 10 makkelijke tips om vandaag nog je huishouden duurzamer te maken.

Duurzamer wonen zonder tiny house

Duurzaam wonen roept bij mij altijd associaties op van die leuke tiny houses die dan ook nog eens helemaal zelfvoorzienend zijn. Zonnepanelen op het dak en douchen met water dat meteen weer gerecycled wordt. Maar wat als je niet zo’n leuk tiny house hebt? Zijn er dan toch manieren om je huishouden duurzamer te maken zonder dat je je huis radicaal hoeft te verbouwen? Het antwoord is ja. En het is niet eens zo moeilijk.

10 Tips om je huishouden duurzamer te maken

  1. Maak in de winter gebruik van de isolerende werking van gordijnen.
  2. Dek tochtplekken in huis af, zodat er geen kou naar binnen kan.
  3. Kies voor LED lampen, die zijn veel energiezuiniger.
  4. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je kunt zelf een schoonmaakmiddel maken van bijvoorbeeld Baking Soda, maar zelf houd ik ook erg van Marcel’s Green Soap.
  5. Gebruik je een apparaat niet? Trek dan de stekker er uit, want anders gebruik je nog steeds energie. Sluipgebruik heet dat.
  6. Installeer een zuinige douchekop en vertel je familie om niet te lang te douchen. Koop eventueel een douchewekker die afgaat na bijvoorbeeld 3 minuten.
  7. Kies voor dubbel glas zodat je minder hoeft te stoken in huis om het behaaglijk te maken. Vind je dat nog teveel gedoe, neem dan isolatiefolie voor enkel glas.
  8. Kies voor een wc met een spoelkeuzeknop. Als de wc niet zo vies is kies je voor de zuinige knop en gebruik je minder water.
  9. Zet zo’n pittoreske regenton bij je dakgoot en vang daarmee regenwater op. Dat kun je dan weer gebruiken voor je binnen- én buitenplanten.
  10. Maak elke ochtend voordat je weggaat een rondje door het huis om alle lampen en apparatuur uit te zetten.

En de beste tip: kies voor groene stroom

Dit waren hele praktische tips om minder energie te gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor groene, lokale en herleidbare stroom! Doe je mee? Sluit je nu aan bij onze community van duurzame energiegebruikers.

Dit artikel is geschreven door Nicole Orriëns (Huisvlijt.com) en is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.