Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
5 oplossingen voor een duurzame toekomst

13 juni 2019

5 oplossingen voor een duurzame toekomst

In een ideale toekomst stemmen we het opwekken en gebruiken van energie veel meer op elkaar af. Maar hoe dan? Michiel Ooms, mede-oprichter en Chief Product Officer bij Powerpeers, is geïnterviewd door Change.inc. Hij vertelt over het energielandschap van 2050.

Het ideale energielandschap van 2050

In het energielandschap van 2050 vervaagt de traditionele rolverdeling tussen gebruikers en leveranciers steeds meer. De toekomst draait om verbinding. Verbinding tussen kleine en grote gebruikers, tussen gebruikers en producenten, tussen consumenten en handelaren en tussen apparaten en batterijen.

“Het opwekken van genoeg energie is niet het probleem. De grootste uitdaging ligt in het koppelen van het moment van opwek aan het moment van verbruik”, zegt Ooms. Met deze 5 oplossingen voorzien we iedereen op het juiste moment van duurzame energie.

1. Huishoudens en industrie als ecosysteem voor energie

Huishoudens en de industrie zijn nu gescheiden werelden als het gaat om het opwekken en gebruiken van energie. Ooms verwacht dat dat in de toekomst verandert. “Zie de gebouwde omgeving als een ecosysteem, waarbij die verschillende partijen met elkaar in verbinding staan. Op momenten dat de industrie bijvoorbeeld weinig energie verbruikt, kunnen huishoudens daar gebruik van maken.”

Waarom we betere privacy wetgeving nodig hebben

Met behulp van slimme technologie stemmen we vraag en aanbod voor die verschillende spelers op elkaar af. De overheid zou de regelgeving daarop moeten inrichten, vindt Ooms. “We vertrouwen onze smartphone massaal allerlei data toe, maar een slimme meter vinden we ineens heel spannend. Natuurlijk is het terecht dat er zorgen zijn over de privacy. Maar als we vraag en aanbod op elkaar af willen stemmen, dan is het belangrijk dat onze elektrische auto, de warmtepomp of de zonnepanelen zelf communiceren met het energienet.”

2. De auto als opslagbatterij

De auto biedt een prachtige mogelijkheid om de momenten van opwek en verbruik aan elkaar te koppelen. Dat we het straks met minder auto’s moeten doen en deze beter moeten benutten is duidelijk. Maar mobiliteit en energie zijn in de toekomst onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt Ooms. “De elektrische auto is een rijdende batterij. Door flexibel om te gaan met het laden van die auto’s, kunnen we energie opslaan en gebruiken wanneer we het nodig hebben.”

Hoe zorg je dat autobezitters hieraan meedoen?

Om te zorgen dat autobezitters hun auto ook zo inzetten, belonen we flexibiliteit. Ooms: “Ik geloof er zeker in dat de vervuiler moet betalen, ik denk dat dat een gezonde trigger is. Maar dat zou niet alleen moeten gaan over het soort energie dat je gebruikt, maar ook de momenten waarop je dat doet. Als je continu je elektrische auto opgeladen wilt hebben, dan vind ik het logisch dat je iets meer betaalt dan een consument die zijn auto aanbiedt als buffer.”

3. De consument als energiehandelaar

Betaalbaarheid is een belangrijk issue. Volgens Ooms moeten er daarom meer mogelijkheden voor consumenten zijn om hun stroom te verkopen. Consumenten krijgen nu bijvoorbeeld geen certificaat voor de groene stroom die ze opwekken. Ooms vraag zich af: “Waarom niet? Zo’n certificaat vertegenwoordigt op de markt wel een waarde. Als je wilt dat consumenten op individueel niveau meedoen, helpt het als zij daar ook financieel rendement uit halen.”

De taak van de overheid

Ook hierin ziet Ooms een taak voor de overheid. De energiewet is namelijk gebaseerd op het traditionele energiemodel met een centrale productiecapaciteit. “Dat model draait nu om, want mensen gaan het zelf doen. Regelgeving moet de juiste randvoorwaarden scheppen. Nu hobbelt de energiewet achter de feiten aan.”

4. De community als basis van de energiemarkt

Het platform van Powerpeers draait om communities. “Als individu beweeg je je in verschillende sociale kringen door het leven. Die kringen bieden allemaal haakjes om op je eigen niveau actief deel te nemen aan de energietransitie”, legt Ooms uit. Een bedrijf kan bijvoorbeeld het dak van hun kantoor bedekken met zonnepanelen. En dan in het weekend -wanneer er geen energiebehoefte is- stroom leveren aan de medewerkers. “Andersom geldt dat natuurlijk ook; wanneer iedereen op het werk is, leveren zij de stroom die ze thuis opwekken weer aan het bedrijf.”

Zo opende de Brabantse gemeente Uden in 2018 een park met 43.000 zonnepanelen. De gemeente verdeelt de stroom via ons onder 3.500 huishoudens in Uden en omstreken.

5. De energieleverancier als facilitator

Een transparante energiemarkt zorgt volgens Ooms voor eigenaarschap bij energiegebruikers. “In de supermarkt kun je bij steeds meer producten achterhalen waar het vandaan komt. En ook in de kledingindustrie traceren we de waardeketen om er zeker van te zijn dat er geen kinderarbeid aan te pas komt. In de energiewereld is dat er nog niet.”

“Als je wilt dat consumenten duurzamere keuzes maken, dan moet je hen eerst onderwijzen en vertellen wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens moet je die mogelijkheden faciliteren.” Bij Powerpeers kies je zelf van welke lokale energiebronnen je stroom afneemt. Bijvoorbeeld van een zonnepark in de buurt, een windmolen van een boer, het dak van je favoriete sportclub en nog veel meer. In een dashboard kan je deze bronnen zien en op elk moment weer wijzigen.

Is er nog ruimte voor de traditionele energieleverancier?

Ja, zegt Ooms, maar wel in een andere rol. Energieleveranciers zullen samen minder energie produceren en verkopen. In plaats daarvan moeten zij het energieverkeer tussen verschillende bronnen en gebruikers faciliteren. Daarnaast fungeren zij als back-up wanneer er te weinig zon of wind is. “Snel oproepbaar vermogen blijft belangrijk, vooral in de bestaande gebouwde omgeving”, zegt Ooms. Wel eisen consumenten dan dat die energie duurzaam en lokaal is opgewekt.

Benieuwd hoe wij nu al werken aan deze toekomst? Bekijk hoe we Nederland samen een stukje groener maken.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.