
Heb jij een slimme meter nodig?
Vergeet jij ook altijd je meterstanden door te geven? Misschien is een slimme meter iets voor jou! Steeds meer huishoudens maken er gebruik van. Maar hoe werkt het? En hoe zit het met privacy?
Dit is wat een slimme meter slim maakt
De slimme meter is slim omdat ‘ie kan communiceren. Met jou, maar ook met anderen. Jij ziet bijvoorbeeld direct hoeveel energie je verbruikt en de netbeheerder kan jouw meterstanden op afstand uitlezen. Hij geeft deze gegevens ook weer makkelijk door aan je energieleverancier, die op basis daarvan de energierekening maakt. Handig, want dan hoef je je meterstanden dus niet meer zelf door te geven.
Zo zit het met je privacy
Het uitlezen van de meterstanden gaat via GPRS. Dit systeem is volkomen veilig. Er zijn bovendien speciale regels opgesteld die ervoor zorgen dat je persoons- en verbruiksgegevens altijd beschermd zijn. Je netbeheerder en energieleverancier moeten zich hieraan houden. Zij zien daarnaast alleen hoeveel energie je verbruikt tijdens een bepaalde periode en niet wat je verbruik per apparaat is. Ze weten dus niet wanneer je televisiekijkt of hoe vaak je onder de douche staat.
Wij vragen altijd toestemming
Als je Powerpeer wordt, vragen we je bij aanmelding toestemming om jouw meterstanden dagelijks te mogen uitlezen. Die toestemming hebben we van je nodig als je opwekker wilt zijn binnen ons netwerk. Maar geen zorgen, je bent ook welkom als je geen slimme meter hebt of ons geen toestemming geeft. Tijdens je overstap bepalen we jouw verbruik op basis van een standaard verbruiksprofiel.
Iedereen aan de slimme meter
Op den duur zullen alle meters vervangen worden door dit nieuwe slimme type. Op grond van Europese afspraken moet op 31 december 2020 minimaal 80% van de Nederlandse huishoudens er eentje hebben. En voor eigenaren van zonnepanelen wordt dit zelfs verplicht! Netbeheerders installeren de slimme meter per regio, wijk of buurt. Als je aan de beurt bent, krijg je hier bericht over en is de installatie gratis. Wil je de slimme meter eerder? Dan betaal je ongeveer €70. Als je zonnepanelen hebt vraag je er gratis een aan, door je te registreren op energieleveren.nl.
Meer weten over slimme meters?
Wil je meer lezen over slimme meters? Of weten wanneer jij aan de beurt bent voor vervanging van je meter? Lees meer op slimmemeters.nl. Of kijk op de website van je netbeheerder, via mijnaansluiting.nl/aanbieders-per-regio.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.