Btw op zonnepanelen terugvragen: een handig stappenplan

3 februari 2023

Btw op zonnepanelen terugvragen: een handig stappenplan

Tot en met 2022 zat er btw op zonnepanelen. De betaalde btw kon je na het kopen van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen. In een handig stappenplan leggen we uit hoe je de btw over in 2022 gekochte zonnepanelen terugvraagt. Dit geldt alleen voor particulieren die voor de eerste keer de btw op zonnepanelen terugvragen.

Tips voor je begint

  1. Controleer of de factuur van de zonnepanelen en het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en het contract op naam van je partner? Dan kun je de btw niet terugvragen.
  2. Ben je al zzp’er of ondernemer? Dan gelden de normale btw-regels. Je kunt btw terugvragen als de zonnepanelen op je privéhuis liggen. Kijk voor meer informatie hierover op de site van de Belastingdienst. Woon je samen met een partner en is hij of zij geen ondernemer? Dan is btw terugvragen makkelijker als je partner dit doet. Let er wel op dat de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op zijn of haar naam staan.
  3. Als particulier kun je de btw terugvragen, maar het hoeft niet altijd. Wil je dit niet? Dan hoef je je niet bij de Belastingdienst aan te melden. Je moet dan wel voldoen aan 3 voorwaarden (op de website van de Belastingdienst lees je er meer over):
    • je bent particulier;
    • en het totale opwekvermogen van je zonnepanelen is minder dan 10.000 Wattpiek;
    • en je hebt geen andere ondernemersactiviteiten.

Heb je eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd?

Heb je btw teruggevraagd en je daarom aangemeld voor de kleine ondernemers regeling (KOR)? Dan moet je minstens 3 jaar meedoen aan de KOR voordat je hiermee mag stoppen. In die 3 jaar mag je geen btw terugvragen als je extra zonnepanelen koopt. Na 3 jaar kun je je weer afmelden voor de KOR en ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Koop je dan extra zonnepanelen? Dan mag je weer btw terugvragen. Maar let op: je moet dan ook elk kwartaal btw-aangifte doen en btw afdragen over de elektriciteit die je levert. Soms is het ook mogelijk om maar 1 keer per jaar btw-aangifte te doen. Vraag de Belastingdienst of dit ook voor jouw situatie geldt.

Meld je je af voor de KOR? Het is na 3 jaar weer mogelijk om je opnieuw aan te melden. Je moet dus 3 jaar btw-aangiftes doen en btw afdragen voor de KOR weer ingaat.