27 oktober 2021
Energierekening: zo is je maandbedrag opgebouwd
Het termijnbedrag dat je aan ons betaalt, bestaat uit drie onderdelen: de kosten van de leverancier, de kosten van de netbeheerder en de belasting van de overheid. Je betaalt maandelijks je energieprijs aan ons, en wij zorgen ervoor dat de netbeheerder en de overheid hun deel krijgen. Wij leggen in dit artikel alle onderdelen aan je uit.
Energieleverancier
Je verbruikt energie door bijvoorbeeld televisie te kijken, de wasmachine te gebruiken of de verwarming aan te zetten. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Wat je verbruikt aan energie betaal je aan je energieleverancier.
Heb je zonnepanelen? Dan betaal je alleen voor de stroom die je netto verbruikt: we trekken de teruggeleverde stroom af van je stroomverbruik. Dit is de salderingsregeling.
Netbeheerkosten
In je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Voor onderhoud van het netwerk en de huur van je meter in de meterkast betaalt ieder huishouden een vast bedrag per maand. Het tarief dat je betaalt aan de netbeheerder, hangt af van waar je woont en welk type aansluiting je hebt.
Overheidsheffingen en btw
De overheidsheffingen bestaan uit ‘Energiebelasting’ en ‘Opslag duurzame energie’. Met deze heffingen wil de overheid iedereen stimuleren om zuiniger om te gaan met energie en tegelijk investeringen in duurzame energie aan te moedigen. Hoe meer energie je verbruikt, des te meer heffingen en belasting (btw) je betaalt.
De prijsopbouw in percentages
In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de opbouw van een termijnbedrag. Als voorbeeld hebben we hier een energieverbruik van 2.300 kWh stroom en 1.300 m3 gas genomen. En dit is op basis van de overheidsheffingen en de netbeheertarieven van Liander per 1-1-2022.
Soorten contracten
Bij Powerpeers kun je kiezen uit twee soorten contracten, contracten met een vaste prijs of met een variabel tarief. Voor al onze contracten geldt dat je na het afsluiten van een contract 14 dagen bedenktijd hebt. Binnen 14 dagen kun je het contract annuleren zonder opgave van reden.
Vaste prijs contract
Je kiest de loopduur van je contract en zet daarmee de prijs voor 1 of 3 jaar vast. Je betaalt dezelfde prijs voor stroom of gas zolang je contract loopt. Wel zo fijn, dan heb je er geen omkijken meer naar. Je loopt geen risico op prijsstijgingen (maar profiteert ook niet van een mogelijke prijsdaling).
Variabele prijs
Bij een variabele prijs ben je flexibel, je kunt je contract per maand opzeggen (opzegtermijn van 30 dagen). De variabele prijzen wijzigen minimaal twee keer per jaar (in januari en juli).
Modelcontract
Het modelcontract heeft variabele tarieven en is maandelijks opzegbaar. Wij bieden op dit moment aan nieuwe klanten alleen het modelcontract aan. Dit heeft te maken met de huidige hoge energietarieven.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18-10-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.