Alles over salderen

Alles over salderen

100% groene stroom
100% groene stroom
Samen energie delen
Samen energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Wat is salderen?

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen mag je aan het eind van het jaar wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Dus stel je hebt in een jaar 1500 kWh verbruikt en 1750 kWh opgewekt. Je krijgt dan voor de opgewekte 1500 kWh hetzelfde tarief als je betaalt voor je stroom. Voor de overige 250 kWh ontvang je een (lagere) terugleververgoeding.

Wat is salderen?

Hoe werkt de afbouw salderingsregeling?

Op dinsdag 13 februari is gestemd op het wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling door de Eerste kamer. Het plan heeft onvoldoende steun van de Eerste Kamer gekregen. Dat betekent dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd en er dus nog niets verandert voor als je zonnepanelen hebt.

Waarom wordt salderen mogelijk afgeschaft?

Waarom wordt salderen mogelijk afgeschaft?

Op dit moment maakt het niet uit op welk moment van de dag jij energie opwekt of gebruikt. Alles wordt pas aan het eind van het jaar met elkaar verrekend. En dat is een probleem voor het energienet. Want schijnt de zon? Dan leveren alle zonnepanelen tegelijk stroom en is er een overschot. Het net is dan overbelast. En is het bewolkt? Dan moet alles juist weer van centrales komen. Door de salderingsregeling af te schaffen, worden mensen meer gestimuleerd om hun energieverbruik af te stemmen op hun opwek. Bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten als de zon schijnt.

Veelgestelde vragen over salderen

Aan het eind van jouw verbruiksjaar wordt de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt weggestreept tegen de energie die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Lees hier meer over salderen. Voor de stroom die je nog extra opwekt en aan ons teruglevert ontvang je een terugleververgoeding. Bij Powerpeers wordt er op jaarbasis gesaldeerd en niet per maand.

Op de jaarafrekening staat hoeveel stroom je in dat jaar hebt afgenomen. Dat staat vermeld in kilowattuur. Daarvan wordt de stroom die je hebt (terug)geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Hierbij krijg je naast het tarief per kilowattuur dat wij rekenen ook de overheidsheffingen en de btw terug.

Als je op jaarbasis meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt verbruikt, blijft er na het salderen een hoeveelheid elektriciteit over. Powerpeers geeft je hierover een terugleververgoeding. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren.

De stroom die je deelt met Powerpeers klanten heeft geen invloed op jouw eigen verbruik, teruglevering en salderingsregeling.

Powerpeers verkoopt zelf geen zonnepanelen. Wel willen we in de toekomst ruimte bieden aan partijen die diensten leveren die interessant kunnen zijn voor onze community.