Van rijtjeshuis naar tiny house

5 januari 2021

Van rijtjeshuis naar tiny house

Mijn naam is Marjolein Jonker, ook wel bekend als ‘Marjolein in het klein’. Dat zit zo: ik woon in een heel klein huisje van 20m2, ook wel een ‘Tiny House’ genoemd. Benieuwd hoe dat is? Ik vertel je er alles over.

Zo begon de zoektocht

Mijn vorige woning was een doodgewoon rijtjeshuis dat ik huurde in de gemeente Langedijk, Noord-Holland. Ik woonde daar alleen met mijn twee katten Hella en Jack en gebruikte de helft van de ruimte eigenlijk niet eens. Ik wilde dolgraag anders wonen, meer natuur om me heen hebben, wat beter voor de aarde zorgen door minder energie en water te gebruiken en wat meer vrijheid in mijn leven hebben om mijn hart te volgen. Kortom, een betaalbaar, klein, schattig huisje met tuintje in het groen waar ik een beetje zelfvoorzienend kon leven. Mijn eigen groenten en kruiden kweken en een paar kippen houden. Ga dat maar eens zoeken in de omgeving van Alkmaar.

De Tiny House movement

Op een gegeven moment kwam ik op het spoor van de Tiny House movement in Amerika en werd op slag verliefd. ‘Dat is het!’ Dacht ik. Zo kan ik wonen zoals ik wil, het plaatje klopt precies. Duurzaam, betaalbaar, zelfvoorzienend, flexibel, wonen in de natuur, in een kleine gemeenschap met mensen zoals ik, minder gericht op het verzamelen van bezittingen maar meer op ervaringen en contacten. In februari 2015 ging de knop om en besloot ik die droom te gaan realiseren.

Van blog tot online community

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, om legaal te kunnen wonen in zo’n klein huisje op wielen in Nederland is nog niet eenvoudig. Mijn ontdekkingsreis ging van start en ik beschreef alles wat ik leerde en ervaarde in een blog: Marjolein in het klein. Al snel bleek dat ik niet de enige was die er van droomde om klein, betaalbaar en duurzaam te wonen, er ontstond een hele online community. De Tiny House movement kreeg voet aan de grond in Nederland!

Zo ziet mijn Tiny house eruit

In februari 2016 startte de bouw van mijn huisje en eind mei 2016 was hij klaar en mocht ik er in wonen. Op een braakliggend terrein in Alkmaar, met toestemming van de gemeente. Wow! Ik moest mezelf af en toe knijpen in het begin. Had ik dit nu echt voor elkaar gekregen? Ik was intens gelukkig met mijn Tiny House en de prachtige plek in het groen waar ik mocht wonen. Aan het water, met een park aan de overkant, helemaal geweldig. Ik heb een fijne zithoek in mijn huisje met uitzicht naar buiten, een ruime keuken voor Tiny House begrippen, een vaste trap naar de slaaploft met tweepersoons bed, een bureautje en een badkamer met zitbad en douche en de wc. Via de openslaande deuren kom je op de veranda waar ik heerlijk in het zonnetje kan zitten. Mijn huis is gebouwd op een trailer waardoor ik flexibel ben in de plek waar ik wil wonen. Ook tijdelijke plekken zijn een optie, ik neem mijn huisje gewoon mee als ik weer weg moet. Hij kan door een zware auto voortgetrokken worden en mag zelfs de snelweg op.

Bewust omgaan met energie en water

Mijn Tiny House is niet aangesloten op nutsvoorzieningen. Dat is enerzijds omdat er geen aansluiting mogelijk is waar ik woon, anderzijds heb ik daarvoor gekozen omdat het me dwingt echt bewust om te gaan met energie en water. Ik heb zonnepanelen en accu’s voor de energie, het water in huis komt uit de lucht vallen en ik heb een compost toilet en helofytenfilter in plaats van riolering. Het vraagt gerust wat aanpassingsvermogen maar het kan wel! Om mijn huisje te verwarmen gebruik ik een schattig klein houtkacheltje en een infrarood warmtepaneel, mijn water verwarmen en koken doe ik op flessengas.

Uitdagingen en ongemakken

In de winter heeft het best zijn uitdagingen hoor, op deze manier wonen. Soms is de energie op. Bijvoorbeeld wanneer er een aantal aaneengesloten donkere dagen zijn in december. Ik heb te maken gehad met een bevroren waterleiding, verstopte kachelpijp en een geiser die het niet wilde doen omdat de waterdruk niet hoog genoeg was. Dit voorjaar is er erg weinig regen gevallen en moest ik dus heel zuinig doen met water.

Je krijgt er veel voor terug

Maar, ik krijg er ook weer zo veel voor terug dat ik die ongemakken graag voor lief neem. Waardering voor kleine dingen bijvoorbeeld. Als je een tijdje zonder water in huis zit, op wat je bij de buren in een jerrycan haalt na dan, ga je die regenbui enorm waarderen! Ik ben veel vaker buiten te vinden en sta meer in contact met het weer en de natuur. De kosten zijn natuurlijk veel lager dan die van een normaal huis, waardoor ik meer vrijheid heb om mijn hart te volgen. Ik ben zelfs mijn eigen bedrijf begonnen en ben medeoprichter en projectleider van stichting Tiny House Nederland! Dat had je mij een paar jaar terug niet wijs kunnen maken hoor, dat ik zoiets zou doen. 

Lijkt het jou ook wel wat om in een Tiny House te wonen?

Het is nu nog pionieren in Nederland wanneer je in een Tiny House wilt wonen. De ontwikkelingen gaan echter razendsnel en er zijn tientallen gemeentelijke initiatieven in de voorbereidende of opstartende fase, om plek te creëren waar Tiny gewoond mag worden. Lijkt het jou ook wel iets?

Je kunt veel informatie vinden op tinyhousenederland.nl. Via die website kun je ook in contact komen met anderen met dezelfde wensen en vragen. Je kunt ook een workshop bij me volgen, in een dag leer je dan wat je nodig hebt om een start te kunnen maken met de realisatie van je eigen Tiny droomhuisje. Kijk voor meer informatie hierover op marjoleininhetklein.com.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.