Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Spouwmuurisolatie altijd een goed idee

22 maart 2023

Spouwmuurisolatie altijd een goed idee

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur. Deze ruimte voorkomt dat vocht je huis binnendringt. Door je spouwmuur te isoleren, voorkom je dat warmte verloren gaat. Maar is je spouwmuur isoleren altijd een goed idee?

Een geïsoleerde spouw voorkomt warmteverlies

De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1935 en 1975 hebben een spouwmuur. En vanaf de jaren ’70 werden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Heeft je (oudere) woning een spouwmuur, maar is deze niet geïsoleerd? Dan kan dat soms alsnog. Het is de moeite waard om uit te zoeken of dit mogelijk is: ongeveer 10-22% van de warmte gaat verloren als de spouw niet is geïsoleerd.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Er bestaan verschillende materialen om je spouw te isoleren. Welk materiaal het best voor jouw spouw is, hangt onder andere af van de grootte van de spouw.

  • (Glas)wol wordt vooral gebruikt bij een grotere spouw. Dit is niet geschikt voor kleinere spouwen, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld.
  • Schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte.
  • EPS-parels zijn geschikt voor kleinere spouwen. Ook deze zijn gevoeliger voor vocht en ongedierte.

Energie besparen met spouwmuurisolatie

Het hangt van meerdere dingen af hoeveel energie je bespaart met spouwmuurisolatie. De percentages, de investeringskosten en de terugverdientijden hieronder zijn gemiddelden. Wil je jouw spouwmuur laten isoleren? Vraag dan verschillende offertes aan.

HoekwoningTussenwoningVrijstaande woning
+/- 17% (480 kg CO2)Tot 10% (190 kg CO2)+/- 22% (900 kg CO2)
Investering +/- € 2.200Investering +/- € 1.400Investering +/- € 3.100
Terugverdientijd 4-6 jaarTerugverdientijd 4-10 jaarTerugverdientijd 2,5-5 jaar

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Vaak is het mogelijk om subsidie te krijgen voor spouwmuurisolatie. De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid maatregelen die je treft. Kijk voor jouw situatie op rvo.nl of vraag het na bij je gemeente.

Let op: je spouwmuur isoleren is niet altijd een goed idee

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Toch is isoleren van de spouwmuur is niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld in het geval van:

  • Spouwvervuiling
  • Een geschilderde buitengevel
  • Bepaalde gevelstenen
  • Koudebruggen/muurankers
  • Openingen rondom de spouw

Heeft de woning al isolatie in de spouwmuur? Dan kan extra isoleren een risico zijn. Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Ga je isoleren? Dan verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer daarom na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit meet je met een hygrometer. Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op. Dit zijn bijvoorbeeld vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest namelijk zijn isolatiewaarde.

Let er ook op dat de spouw aan alle kanten goed is afgedicht. Dit geldt zeker wanneer je kiest voor EPS-parels als isolatiemateriaal. Door van tevoren goed te controleren of de spouw onder het dak en de kruipruimte afgesloten is, voorkom je ronddwalende EPS-parels en dus verlies van isolatie.

Twijfel je of (extra) isoleren een goed idee is? Laat dan eerst onderzoek doen door een expert!