Is snelladen slecht voor de batterij van je telefoon?

11 oktober 2024

Is snelladen slecht voor de batterij van je telefoon?

Snelladen is een handige functie op sommige smartphones. Wel zo fijn, want het veel scheelt tijd. Maar haastige spoed is zelden goed. Dus je vraagt je misschien af: is snelladen slecht voor de batterij van je telefoon?

Wat is een snellader?

Een snellader zorgt ervoor dat je jouw telefoon razendsnel kunt opladen. Dit soort opladers herken je door de tekst ‘fast charge’, ‘quick charge’ of ‘rapid charge’. Bij snelladen van je telefoon wordt er in een kortere tijd meer stroom naar de batterij gestuurd. Hierdoor laadt de batterij binnen een half uur of zelfs sneller op. Dit is vooral handig als je weinig tijd hebt. Maar is snelladen slecht voor de batterij van je telefoon?

Snelladen is niet slecht voor je telefoon

Een goede snellader levert nooit meer vermogen dan je telefoon aankan. Het maakt dan ook niet echt uit welke snellader je gebruikt. Laad je een toestel zonder snellaadfunctie toch met een snellader? Ook dat is geen probleem. Je telefoon of tablet laadt dan op op de maximale snelheid van het toestel. Moderne telefoons en tablets zijn namelijk ontworpen om de batterij te beschermen. En hebben ingebouwde beveiligingen om oververhitting te voorkomen. Daarom schakelen ze vaak automatisch over naar normaal opladen als de batterij bijna vol is.

Tip: kies de juiste snellader voor jouw telefoon

Hoewel het voor de batterij van je telefoon niet uitmaakt welke snellader je gebruikt, is het wel zo handig om de juiste lader te kiezen. Zo weet je zeker dat je ook echt wat aan de snelle oplader hebt. Verschillende merken mobiele telefoons maken gebruikt van verschillende snellaadprotocollen. Dit het stukje techniek waarmee het laden gebeurt. Power Delivery en Quick Charge worden door verschillende merken worden gebruikt. Je telefoon en je oplader hebben hetzelfde snellaadprotocol nodig om zo snel mogelijk te laden. Gebruik je een oplader met een ander snellaadprotocol dan je smartphone? Dan heb je niks aan je snellader. Je toestel laadt wel op, maar niet op maximale snelheid.

Samsung? Kies voor Super Fast Charging

Of Adaptive Fast Charging. Dit zijn aangepaste versies van Quick Charge en Power Delivery. Met snelladers voor Samsung laad je jouw lege telefoonbatterij in een half uur voor 40 procent op. Heb je een nieuwer Samsung toestel? Dan kun je ook Super Fast Charging gebruiken. Deze snellader laadt jouw lege batterij in een half uur tot 60 procent op.

Apple? Kies voor Power Delivery

Heb je een iPhone 8 of nieuwer? Dan kun je jouw telefoon extra snel opladen met Power Delivery. Na een half uur opladen is je telefoon ongeveer voor 50 procent opgeladen. Heb je een iPad? De meeste (nieuwe) iPads uit de Pro-serie ondersteunen ook snelladen.

Ander merk? Check jouw snellader

Heb je een ander merk telefoon dan Apple of Samsung? Ook dan kun je met de meeste nieuwe toestellen toch snel je telefoon opladen. Heb je een toestel van Sony of Xiaomi? Deze werken net als Apple met Power Delivery. Huawei en Motorola gebruiken meestal een aangepaste versie van Quick Charge. Tenzij je een duur toestel uit de Huawei Pro of Mate series hebt. Deze telefoons kunnen zo’n hoog vermogen aan dat je alleen met speciale Huawei laders de maximale snelheid haalt.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11-10-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.