Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Energieopslag thuis: is dit de toekomst?

15 maart 2024

Energieopslag thuis: is dit de toekomst?

Heb je zonnepanelen op je dak en wil je met je zelfopgewekte energie het liefst volledig zelfvoorzienend zijn? Met een thuisbatterij kun je opgewekte stroom opslaan. Maar is zo’n investering de moeite waard? En kun je jouw elektrische auto nu al gebruiken als batterij?

Thuisopslag met een accu of batterij

Zelf je energie opwekken en die vervolgens in een thuisacccu of batterij opslaan. Het klinkt logisch, maar hoe werkt dat? Voor een netgekoppeld zonnestroomsysteem meestal als volgt: je zonnepanelen wekken stroom op en een regelaar stuurt dit naar het apparaat dat op dat moment stroom nodig heeft. Wanneer er geen vraag naar stroom is, wordt deze in de accu opgeslagen voor later gebruik. Is de accu vol? Dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. En doe je een apparaat aan terwijl er geen zonne-energie wordt opgewekt? Dan wordt de benodigde stroom uit de accu gehaald. Pas als de accu leeg is, haal je je stroom tegen het leveringstarief van het net.

Wat levert energieopslag thuis op?

De energie die je zelf opwekt, gebruik je vaak voor een groot gedeelte niet zelf. Deze lever je terug aan het elektriciteitsnet. Zo kunnen anderen jouw groene stroom gebruiken. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen mag je aan het eind van het jaar wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Wek je daarna nog steeds meer stroom op dan je verbruikt? Dan wordt deze teruggeleverd aan het net. Hier krijg je een vergoeding voor. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op onze pagina over terugleveren. Zolang we nog mogen salderen, loont het vanuit financieel oogpunt nauwelijks om je thuisaccu tijdens daluren op te laden en die stroom tijdens piekuren te gebruiken.

Zoveel kost een eigen energieopslag

Op dit moment hangt er aan thuisaccu’s nog een flink prijskaartje. De huidige Li-ion thuisaccu’s (Lithium accu’s) kosten zo’n €700 tot €1300 per kWh opslag, waarbij je met de accu’s die nu op de markt zijn tussen de 3 en 20,5 kWh kunt opslaan. Om je een idee te geven: een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer € 4000, voor 14 kWh is dat zo’n € 10.000. Houd daarbij ook rekening met bijkomende installatiekosten. De verwachting is dat de prijzen van thuisaccu’s de komende jaren verder dalen door verbeteringen in de technologie en bouw van thuisaccu’s.

Thuisopslag en elektriciteitsnetwerk

Op dit moment zijn er nog weinig producten die zorgen dat je helemaal ‘off the grid’ kan. De huidige thuisaccu’s kunnen de opgeslagen stroom niet langer dan enkele dagen opslaan, wat inhoudt dat je nog geen seizoenen kunt overbruggen. Het is dus niet mogelijk om de overproductie van de zomermaanden op te slaan, om het gebrek aan zonne-energie in de winterperiode te compenseren. Aan het net aangesloten zonnesystemen zijn wat dat betreft ook beter voor het milieu omdat je hiermee niet onnodig energie verliest.

Bidirectioneel laden: gebruik je auto als thuisbatterij

De ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s gaan snel. Sommige elektrische auto’s maken het mogelijk om bidirectioneel te laden. Dit houdt in dat je jouw elektrische auto twee kanten op kunt laden. Een wasje draaien of je accu van je elektrische fiets opladen gaat dan via de stroom uit je auto. Al je elektrische apparaten voorzien van stroom uit je auto wordt vehicle to everything genoemd (V2X). En deze vorm bestaat weer uit 2 varianten. Vehicle to grid en vehicle to home. Met het eerste wordt de stroom van je auto naar het net verplaatst. Bij vehicle to home is er echts sprake van het terugleveren van stroom naar je huis. Bidirectioneel laden staat nog wel in de kinderschoenen. In verschillende landen wordt onder andere onderzocht wat voor effect het op langer termijn op de accu heeft. En niet alle auto’s ondersteunen de mogelijkheid.

De toekomst voor energieopslag thuis

Doordat de salderingsgregeling langer van kracht blijft, zullen energiepioniers blijven experimenteren met thuisaccu’s en alternatieve oplossingen voor energieopslag, zoals in elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Op dit moment is het thuis opslaan van zelfopgewekte energie voor de meeste mensen financieel nog geen interessante overweging: de investering in een thuisaccu of batterij verdient zich nog niet terug. Maar het is absoluut de moeite waard om de ontwikkelingen op de voet te volgen. De kans is groot dat de mogelijkheden voor particuliere energieopslag zich steeds meer uitbreiden.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 14-3-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.