Eerste Kamer stemt tegen wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling

13 februari 2024

Eerste Kamer stemt tegen wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling

Op dinsdag 13 februari is gestemd op het wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling door de Eerste kamer. Het plan heeft onvoldoende steun van de Eerste Kamer gekregen. Dat betekent dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd en er dus nog niets verandert voor als je zonnepanelen hebt.

Hoe werkt salderen nu?

Via de huidige salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen zelfgeproduceerde elektriciteit (die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet) wegstrepen tegen hun verbruik.

Wat houdt de wet ‘Afbouw Salderingsregeling precies in?

De overheid wil de salderingsregeling vanaf 2025 in fases afbouwen. De Eerste Kamer heeft tegen gestemd. Als met het voorstel was ingestemd, konden mensen met zonnepanelen vanaf 2025 stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 zou het dan niet meer mogelijk zijn om te salderen. Hieronder vind je een schema met daarin weergegeven hoe de salderingsregeling in fases afgebouwd zou worden.

20242025202620272028202920302031
100%64%64%55%46%37%28%0%

Minimale terugleververgoeding

In het wetsvoorstel staat ook dat je als eigenaar van zonnepanelen een minimale vergoeding krijgt voor de stroom die je na saldering aan het net teruglevert. De hoogte hiervan moet in principe minimaal 80% van het leveringstarief (bekijk hiervoor het tarief exclusief belastingen en heffingen dat in je contract staat) bedragen. Jouw huidige terugleververgoeding kan door deze wijziging anders worden.

Deze regeling viel onder de wet ‘Afbouw Salderingsregeling’ en gaat ook niet door.

Wat is een terugleververgoeding?

Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg, dit wordt ook wel salderen genoemd. Wek je daarna meer stroom op dan je verbruikt? Dan wordt deze teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een vergoeding.

Meer informatie volgt

Op de website van de Rijksoverheid kun je het plan inzien. De Eerste Kamer heeft tegen het wetsvoorstel gestemd. Dat betekent dat er voorlopig niets verandert voor jou als zonnepanelhouder. Verandert er wel iets voor jou? Dan ontvang je zo snel mogelijk persoonlijk bericht van ons.