Afsprakenkader Sociaal Incasseren 

9 april 2025

Afsprakenkader Sociaal Incasseren 

In Nederland hebben zo’n 700.000 huishoudens last van problematische schulden. Stichting SchuldenlabNL maakt zich hard voor deze groep consumenten. Vaak worden de schulden verergerd door een opeenstapeling van rekeningen en bijkomende incassokosten.   

Op 25 maart hebben 28 partijen (overheidsinstellingen en commerciële bedrijven) een afsprakenkader ondertekend. De afspraken gaan over een nieuwe norm voor sociaal incasseren en alle partijen hebben beloofd dit toe te passen in hun incassobeleid. 

In haar rol als erevoorzitter van SchuldenlabNL was Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig bij de ondertekening van de afspraken tijdens de actiebijeenkomst bij Vattenfall.

Maxima en andere personen zitten in publiek en luisteren naar presentatie over sociaal incasseren

Wat is sociaal incasseren?

Sociale incasso kenmerkt zich door vroegtijdig persoonlijk contact over betalingsachterstanden, betalingsregelingen op maat, zo laag mogelijke incassokosten en doorverwijzing van financieel kwetsbare huishoudens naar passende ondersteuning.  

In gesprek met Jeanette Demmenie (managing director Powerpeers) vroegen we waarom deze vorm van incassobeleid belangrijk is.

Waarom kiest Powerpeers voor sociaal incasseren?

Jeanette: ‘Veel kosten, waaronder die van energie zijn de afgelopen jaren flink gestegen. En voor sommige huishoudens is het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Wij vinden het belangrijk dat we (langdurige) schuldtrajecten voorkomen. Een traditioneel incassobeleid zorgt er soms juist voor dat mensen dieper in de schulden raken. Dat willen wij niet.’

Waarom past deze vorm van incasseren bij Powerpeers?

Jeanette: ‘Powerpeers staat voor persoonlijke service. Vanzelfsprekend nemen we de tijd voor de beantwoording van vragen, maar nemen ook zelf contact op met klanten. Zo kunnen we samen een betaalafspraak maken die past bij de situatie van de klant. Ook kijken we of er hulp nodig is om grotere schulden te voorkomen. We willen iemand echt op tijd helpen.’

Kun je een voorbeeld noemen van hoe Powerpeers met de klant meedenkt?

Jeanette: ‘Het gaat soms om creatieve oplossingen buiten het standaard beleid om. Ik kan me een klant herinneren die veel moest bijbetalen. Hij was de hoofdbewoner en woonde op een adres samen met 3 huisgenoten. Hij had al met zijn 2 andere huisgenoten het grootste gedeelte van de rekening betaald. Maar 1 van de huisgenoten kon zijn deel, door omstandigheden, niet op tijd betalen. Wat doe je dan bij de volgende afrekening? Eerst moest namelijk nog het openstaande deel betaald worden, voordat het tegoed aan de hoofdbewoner kon worden uitgekeerd. Samen met Laura (een van onze servicemedewerkers) hebben we een passende regeling getroffen. Zo is de schuld overgegaan naar een van de huisgenoten die deze in termijnen kon betalen en kon het tegoed aan de hoofdbewoner uitbetaald worden.’

Powerpeers werkt samen met Faircasso

Jeanette: ‘Faircasso is een incassobureau dat sociaal incasseren al jaren toepast. Ze kijken echt goed naar de financiële mogelijkheden van een klant en bedenken daar een oplossing op maat bij.’

Wat kun je als  Powerpeers klant doen als je moeite hebt met het betalen van een rekening?

‘Een klant kan contact opnemen met onze klantenservice. We kijken dan samen naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie 2025

In 2025 is het opnieuw mogelijk je aan te melden voor het Noodfonds Energie als het uitstellen van betaling of een betalingsregeling niet helpt. En wanneer blijkt uit de test van Geldfit dat je meer hulp nodig hebt. Misschien heb je dan recht op financiële hulp van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Op de website van het Noodfonds kun je terugvinden hoe je een aanvraag indient.

Wat is Stichting SchuldenlabNL?

Stichting SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen dat zich sinds 2018 richt op het schuldenzorgvrij maken van Nederland. Vattenfall Groep is partner van SchuldenlabNL. En ook Powerpeers is daarmee onderdeel van de samenwerking.