Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Gas besparen: zo doe je dat

20 november 2023

Gas besparen: zo doe je dat

Het liefste stappen we natuurlijk helemaal van het gas af, maar minder verbruiken scheelt ook een hoop. Hier wat grote én kleine tips om de winter mee te door te komen.

Tip 1: Isoleer en verlies geen warmte meer

Je gebruikt gemiddeld 75% van je gas om je huis te verwarmen. 20% gaat naar warm water, en slechts 5% verbruik je tijdens het koken. Met een slecht geïsoleerd huis verlies je veel warmte, al helemaal als je vrijstaand woont. Isoleer daarom je vloer, muren en dak. En geen zorgen, dat hoeft heus niet allemaal in één keer.

Vloer

Is jouw huis na 1980 gebouwd? Goed nieuws, want dan is het waarschijnlijk prima geïsoleerd. Huizen met een bouwjaar van vóór 1980 kunnen vaak wél wat extra isolatie gebruiken. Voor welk materiaal kies jij?

  1. Tonzon isolatie
    Besparing is 10-15 %
    Deze luchtzakken installeer je onder je vloer en zijn van reflecterend materiaal. Hierdoor houden ze de warmte in huis vast én weerkaatsen ze die terug. Dit in tegenstelling tot de meeste andere materialen, die de warmte alleen opvangen.
  2. PUR isolatie
    Besparing is 10-15 %
    PUR isolatie, ook wel polyurethaanisolatie is hard, kunststof schuim. Je kunt er gaten en kieren mee dichten, maar ook je volledige vloer mee isoleren.
  3. Steenwolplaten of piepschuim
    Besparing is 10-15%
    Ben jij goed in klussen? Dan zijn steenwol of piepschuim goede doe-het-zelf-oplossingen. Je plaatst dit materiaal in je kruipruimte. Doe dit alleen als je écht weet waar je mee bezig bent. Isoleren is een vak apart.

Muren

Of je je muren moet isoleren is ook afhankelijk van het bouwjaar van je huis. Is het later dan 1975 gebouwd? Dan heeft jouw huis waarschijnlijk steenwolisolatie en hoef je niets meer te doen. Als je een huis hebt van voor 1975, zitten daar spouwmuren in. Die zitten tussen de buitengevels en binnenmuren in. Door deze te isoleren, houd je de warmte veel beter vast. In een tussenwoning is dat 10% beter, bij een hoekwoning 17% en bij een vrijstaand huis zelfs 22%! En nog een tip: laat je muren allemaal in één keer isoleren, in plaats van in fases. Op die manier blijft de vochtbalans in je huis op peil.

Dak

Huizen gebouwd na 1975 hebben dakisolatie, meestal onder de dakpannen aan de buitenkant. Als jouw huis ouder is, kun je het isoleren aan de binnenkant van je zolderdak, op je platte dak of met nieuwe dakpannen. Door dit te doen verlies je 15% tot 25% minder warmte!

Tip 2: Douche kort en koud

Met koud water verbruik je 70 keer minder energie dan met warm water! Bijkomend voordeel: het maakt kort douchen ook weer makkelijker. Zet een wekkertje en maak er een sport van om onder de 5 minuten te blijven (het Nederlandse gemiddelde is 9 minuten!). Wie zet het record bij jullie thuis?

Tip 3: Plaats het juiste glas voor minder gas

Je huis verliest ook veel warmte via de ramen. Hoeveel jij verliest, is afhankelijk van het type glas dat je hebt. Zijn jouw ramen toe aan vervanging?

  • Enkelglas
    Dit glas is eigenlijk niet meer van deze tijd. Omdat het zo dun is, stroomt de warmte er zo uit. En als de lucht vochtig is, vormt er bovendien condens op, waardoor je niet goed naar buiten kunt kijken. Hier kunnen we kort over zijn: als je enkelglas hebt, vervang het dan zo snel mogelijk.
  • Dubbelglas (vaak in huizen van voor 1995)
    Dit glas is al beter dan enkelglas, maar nog niet optimaal. Zie je soms een waas op je raam? Dan is het dubbelglas lek en weet je zeker dat vervangen een goed idee is.
  • HR++ glas (huizen van na 1995)
    Op dit moment is dit glas de standaard. Vervang je jouw enkelglas met HR++ glas? Dan bespaar je 30 m³ gas per jaar per vierkante meter raam. Dat scheelt flink op je energierekening. Goed om te weten: HR++ glas is veel zwaarder en niet ieder kozijn is er geschikt voor. Laat dit dus checken door een specialist voordat je aan de slag gaat.

Bonustip: geen budget om je ramen te vervangen? Beplak ze dan met kozijnfolie! Deze folie is niet duur en verbetert de isolerende werking. Enkel glas wordt dubbelglas, en dubbelglas HR.

Tip 4: Plak radiatorfolie

Besparing ca 10 m³ aan gas per jaar per m² radiatorfolie.
Hierdoor stroomt de warmte de kamer in, en ontsnapt het niet via de muur naar buiten. Je knipt het makkelijk op maat en plakt het vast met tape of wasknijpers aan de radiator.

Tip 5: Pak er een warme deken bij

Zet de verwarming lager en kruip met een warme kruik en een dikke deken op de bank.

Tip 6: Ga de tocht tegen

Door tocht gaat ongeveer 15% van de warmte in huis verloren. Zonde, want die warmte stook jij voor niks. Tocht ontstaat op plekken waar je ramen en deuren niet goed sluiten, maar ook bij een slechte aansluiting van je kozijnen, muren en je dak. Hier wat tips:

  1. Plaats tochtstrips
    Hiermee bespaar je tot maar liefst € 70 euro per jaar aan gas per jaar! Je koopt ze bij de bouwmarkt en plaatst ze makkelijk op de onderkant van de deur.
  2. Houd je tussendeuren dicht
    Vooral door de deur naar de hal ontsnapt veel warmte.
  3. Koop een deurdranger
    Heb je jonge kinderen of vergeet jij zelf vaak de tussendeuren te sluiten? Met een deurhaak vallen ze automatisch dicht. Hoef je er niet meer op te letten.
  4. Zet een tochtklep met borstel op je brievenbus.

Tip 7: Blijf ventileren

Je huis ventileren is goed, ook in de winter! Want terwijl jij zweet, ademt, kookt en wast, maak je de lucht in huis vochtiger. En hoe vochtiger de lucht, hoe meer tijd het kost om die te verwarmen. Door te ventileren maak je de lucht weer droog. Bovendien ga je er schimmel en huisstofmijt mee tegen, wat ook beter is voor je gezondheid. Zo zorg je voor een geventileerd binnenklimaat:

  1. Zet je luchtroosters altijd open
    En maak ze minstens 2 keer per jaar schoon.
  2. Neem een ventilatiesysteem
    Dit houdt de vochtbalans automatisch op peil.
  3. Ventileer tijdens het koken
    Gebruik altijd de afzuigkap of zet een raampje open.
  4. Laat je was luchten
    Hang deze buiten, of in een aparte ruimte met het raam open en de deur dicht.
  5. Meet het vochtgehalte met een hygrometer

Ligt dit niet tussen de 40% en 60%? Dan weet je dat je meer moet ventileren.

Tip 8: Zet je oven open na het bakken

Is je eten klaar? Laat de oven dan lekker openstaan en laat de warme lucht in je huis stromen. Als je net een taart hebt gebakken ruikt dit ook nog eens lekker!

Tip 9: Stook slim

Wist je dat als jij 1 graad minder stookt, je 7% meer gas bespaart? Dat is ongeveer 100 m³ per jaar! Alle kleine beetjes helpen, dus:

  1. Zet je verwarming lager
    Al helemaal als je weg bent of slaapt. ’s Nachts mag je verwarming 5 graden lager. Als je huis goed geïsoleerd is, is 3 graden lager genoeg, en als je vloerverwarming hebt 2 graden
  2. Koop een slimme thermostaat
    Deze past je verwarming aan op jouw planning. Zo hoef je nooit meer na te denken over de temperatuur in huis.
  3. Verwarm niet alle ruimtes
    Heb je ruimtes in huis waar je weinig komt? Zet de verwarming daar lager of helemaal uit. Maar let op: doe dit niet in de ruimte waar de thermostaat hangt, want die meet dan een te lage temperatuur en gaat de rest van het huis onnodig verwarmen. En bij temperaturen onder de 5°C is het beter de kranen altijd iets open te zetten i.v.m. vorstgevaar.
  4. Hang je thermostaat in de woonkamer

Niet in de kast, onder een lamp of aan een koude buitenmuur. Om dezelfde reden als bij tip 3.

Meten is weten

Door bij te houden hoeveel gas je verbruikt, weet je of je goed bezig bent. Bij Powerpeers heb je een persoonlijk energiedashboard met inzicht in je gas (en stroom) verbruik per dag, maand en jaar. En wil je ook stroom besparen? Doe dan onze handige check. We wensen je heel veel succes!

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20-11-2023. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.