Goed nieuws! De Powerpeers app is nu beschikbaar in de app stores. Download de app nu! Meer over de app
Medewerkers aan het woord: Mieneke

3 maart 2021

Medewerkers aan het woord: Mieneke

De 38-jarige Mieneke Boots-Verhoef is Powerpeers’ klantenservicemedewerker van het eerste uur. Tijdens haar werk beantwoordt ze met liefde al jouw vragen. In dit interview leer je Mieneke kennen en geeft ze wat handige tips om duurzamer te leven.

Waarom werk je bij ons?

“Ik werkte hiervoor bij de webcare van Nuon. Mijn teamleider liet mij weten dat Powerpeers mensen zocht om de klantenservice op te zetten. Nadat ik tien jaar in zo’n groot bedrijf had gewerkt leek het me te gek om helemaal vanaf nul te starten. In een bedrijf met een heel duidelijke missie, die ook echt anders is dan wat Nuon doet. De vrijheid die ik daarin zou krijgen sprak me bovendien enorm aan, om de klantenservice en de toon van het bedrijf vanaf het begin aan vorm te geven. In januari 2016 ben ik bij Powerpeers begonnen en met twee anderen samen vormde ik de hele klantenservice, er was niks. Die uitdaging wilde ik graag aangaan.”

Wat is jouw rol precies?

“Ik ben medewerker van de klantenservice, dat betekent dat ik enerzijds bezig ben met het beantwoorden van klantvragen. Via allerlei kanalen, van telefoon, mail, Twitter, Facebook tot Whatsapp. Anderzijds houd ik me gedeeltelijk bezig met het ontwikkelen van werkinstructies, het testen van nieuwe mogelijkheden aan de technische kant, het nadenken over processen die we gebruiken. Hoe kan het beter, efficiënter en sneller.”

Kun je een voorbeeld van zo’n proces noemen?

“Als een klant zich bijvoorbeeld aanmeldt dan komt daar heel veel bij kijken, ook aan de technische kant. Alles heeft zijn doorslag op de klant en dat willen we graag in de gaten houden. Dat het er niet alleen maar mooi uitziet, maar dat het ook duidelijk is voor de klanten. Het moet een proces zijn dat de klanten goed kunnen volgen.”

Schakel je in zo’n geval met je collega’s die zich bezighouden met de website?

“Bij Powerpeers proberen we daar intern, zeker bij grote veranderingen, echt iedereen bij te betrekken. Dan wil je niet zomaar iets aanpassen, elke afdeling moet daar input voor kunnen geven. In mijn geval betekent het ook dat ik bijvoorbeeld technische releases test, gewoon om te kijken of alles nog werkt. Als er op deze plek iets verandert, dan test ik of de rest nog goed gaat.”

Waar zou je werken als je niet bij Powerpeers werkte?

“Als ik zeker zou weten dat ik er mijn geld mee zou kunnen verdienen… Dan zou ik van zingen mijn beroep maken. Ik ben dol op muziek, ik zit op een musicalvereniging en doe aan veel muziekprojecten mee. Maar ik weet ook dat, hoewel ik best leuk kan zingen, mijn talenten niet groot genoeg zijn om daar de hypotheek van te kunnen betalen. Haha.”

Wat is je favoriete muziek?

“Ik ben gek op musicals. Maar laatst heb ik bij een concert toevallig iets totaal anders gekozen. Toen heb ik ‘Hijo de la Luna’ van Mecano gezongen, maar dan een vertaalde versie in het Nederlands. Dat vind ik heel leuk, om een bestaand nummer je eigen te maken en het zo aan te passen dat het jouw stuk wordt.”

En wat is je lievelingsmusical? 

“Oei, dat is een gewetensvraag. Ik heb inmiddels aan tien musicals meegedaan bij mijn musicalvereniging Zwaag. Elke musical waar je aan meedoet, is op dat moment favoriet. Maar als ik echt moet kiezen… Hairspray. Die hebben we vorig jaar gedaan en dat is zulke leuke muziek, met zo’n vrolijk verhaal. Het meisje in de hoofdrol bokst op tegen de grote, boze wereld. Met een hele krachtige boodschap. Dat is eigenlijk iets wat ik bij Powerpeers ook veel zie. Laat je zien en blijf je verhaal vertellen, uiteindelijk gaan er mensen luisteren.”

Kijk, meteen een leuk bruggetje naar Powerpeers.

“Ja, maar dat is ook echt een boodschap die ik op alle vlakken heel belangrijk vind. En ik merk dat het bij Powerpeers ook echt terugkomt. Dat we met elkaar inderdaad zeggen: we blijven het vertellen, we blijven het herhalen. En op een gegeven moment gaan mensen luisteren. Dat zie ik nu gebeuren, dat is gewoon erg leuk.”

Wat doe jij zelf om duurzamer te leven?

“Ik scheid mijn afval en ik ben bijvoorbeeld erg van een extra trui aantrekken in plaats van de kachel hoger zetten. Wat dat betreft mag bij mij tot 1 oktober ook echt de verwarming niet aan, dat vind ik niet nodig. Vanaf 1 maart gaat de verwarming ook weer uit, doe maar een paar sokken en een trui aan. Verder hebben we in ons huis veel aangepast. Alle kozijnen zijn vervangen, er zat overal nog enkel glas in, en we hebben een zonneboiler opgehangen. Hiervan merken we dat het echt een heleboel scheelt.”

Wat is een zonneboiler precies?

“Een zonneboiler verwarmt het water voor. Bij een zonneboiler liggen panelen op het dak waar water doorheen stroomt. Dat water wordt verwarmd door de zon en daarmee verwarmen wij een deel van ons water in huis voor. Je verbruikt daardoor minder gas, het water komt namelijk al warmer in de ketel aan. Eerlijk is eerlijk: je krijgt er geen kokend water door. Maar de grootste kou is er al af en dat scheelt ontzettend veel in je stookkosten. Niet dat ik die kosten het belangrijkst vind, naar mijn mening is het zonde om de energie van de zon niet te gebruiken terwijl die wel voorhanden is.”

Hebben jullie daarnaast ook zonnepanelen op het dak?

“Nee, daarvoor zijn we nog aan het sparen. Dat is toch wel een investering.”

Komen die te zijner tijd in plaats van de zonneboiler?

“Nee, we willen de zonneboiler juist graag laten liggen. Ook omdat we merken wat het voordeel daarvan is. We gaan het tegen die tijd gewoon aanvullen met zonnepanelen, het maakt ons niet uit dat er dan verschillende panelen liggen.”

Zijn zonnepanelen eigenlijk duurder in aanschaf dan panelen voor een zonneboiler?

“Uiteindelijk maakt het qua investering niet zo heel veel uit, afhankelijk natuurlijk van hoeveel zonnepanelen je kan leggen. Een zonneboiler heeft een maximale capaciteit. Wij konden toen echt kiezen: gaan we voor een zonneboiler of voor zonnepanelen? Op dat moment was dat ongeveer even duur. Wij kozen liever voor een lager gasverbruik, wat zowel kosten- als milieutechnisch de gunstigste optie was.”

Zullen mensen in jouw omgeving je als duurzaam bestempelen?

“Je kunt wel hoog van de toren blazen dat alles duurzaam moet. Maar ik vind mijn comfort ook belangrijk. Ik ga niet op een houtje bijten en midden in de winter onder een deken op de bank liggen. Mijn doel is niet dat ik helemaal geen gas meer verbruik of dat ik mijn verwarming niet meer ga gebruiken. Mijn doel is om er zo bewust mogelijk mee om te gaan, om binnen het comfort dat ik nog wel wil hebben het verbruik te verlagen.”

Heb je nog een persoonlijke tip hoe duurzamer te leven?

“Word je vooral bewust van hoe je verbruik is, en wat normaal is. Bij de klantenservice is een van de meest gestelde vragen: verbruik ik niet te veel? Daar kan ik nooit in één keer een antwoord op geven. Te veel is heel relatief, sommige mensen verbruiken 700kwh en andere mensen gebruiken 5000kwh en dat is voor hun allebei normaal. Maar denk niet: gebruik ik meer dan de buren? Vraag je juist af of je meer gebruikt dan vorig jaar. En ga na of je iets kunt veranderen, zoals altijd de stekker uit het stopcontact trekken als je ergens klaar mee bent. Zelfs zulke kleine dingen kunnen al de omslag zijn. Zijn er apparaten die altijd aan blijven staan? Dat is het verbruik waarvan ik denk dat je dat misschien wel het makkelijkst kan voorkomen.”

Aan welke apparaten denk je dan?

“Nou, moet die computer wel de hele dag aan blijven staan? En als ik de printer niet gebruik, moet die dan wel aan blijven? Koop zo’n stekkerblok met een aan/uit knop en zet het gewoon uit. Bijna alle elektrische apparaten gaan vandaag de dag niet meer uit. Ze gaan alleen maar op stand-by en dat is zo zonde. Als wij op vakantie gaan, staat bij ons thuis alles uit. Ik heb van die afstand bedienbare stopcontacten gekocht en met een paar klikken is alles uit.”

Nog meer tips?

“Mensen vragen soms ook hoe ze kunnen achterhalen wat ze echt verbruiken. Je kunt bij de bouwmarkt van die tussenstekkers kopen. Dat zijn eigenlijk een soort mini elektrametertjes. Die zet je tussen je apparaat en het stopcontact en die meet alleen wat er door dat stopcontact wordt verbruikt. Of neem een slimme meter!”

Dan kun je dus wat gerichter je eigen energieverbruik in kaart brengen?

“Precies. Een tijdje terug had ik iemand aan de telefoon en die had het idee dat ze zoveel verbruikte. Toen we alles doornamen, bleek zij een koelkast in haar schuur te hebben staan. Ja, en dat zijn apparaten waarvan je vergeet hoeveel ze verbruiken. Ik vroeg haar dat eens te meten. Ik heb zelf ook een paar van die stekkers liggen, het is niet dat je dan meteen iets moet gaan vervangen hoor. Maar daardoor realiseer je je beter waar je verbruik zit. Ga gedetailleerd kijken, kijk niet naar die 2500kwh per jaar. Maar ga het eens na. Wat staat er in mijn keuken, wat staat er in mijn kamer, heb ik een tv op mijn slaapkamer? Splits het allemaal eens uit, dan krijg je een veel beter beeld en zie je waar je eventueel op kan besparen.”

Wie of wat is jouw grootste inspiratiebron?

“Ik denk mijn ouders. Mijn vader is vorig jaar overleden en bij zijn uitvaart realiseerde ik me pas in hoeveel dingen ik heel erg op hem lijk. Ik heb van allebei mijn ouders meegekregen om respect te hebben voor een ander en in gesprek te gaan als je iemand niet begrijpt of iemand zijn beredenering niet kan volgen. En van mijn vader heb ik vooral ook geleerd: soms moet je maar gewoon de dingen nemen zoals ze komen. Op zijn uitvaart werd het nummer ‘Que sera’ van Doris Day gedraaid en dat typeerde mijn vader. Als in de gedachtegang: ik zie het wel, als het zo loopt dan loopt het zo. En je kunt absoluut aan een heleboel dingen wat doen, maar de dingen waar je niks aan kunt doen… Accepteer die.”

Dat is een mooi motto. Je kunt soms veel tijd verdoen aan je druk maken om bepaalde zaken.

“Dat is het inderdaad. Mijn vader heeft altijd zoiets gehad als ‘Joh, het is zo. Ik kan het toch niet meer veranderen’. Vorige week waren wij een weekendje in Engeland en toen kreeg ik daar een aanrijding. Dat is heel naar en vervelend en dan moet je van alles gaan uitzoeken met de verzekering et cetera. Maar het is gebeurd. Dan kun je wel zeggen: had ik maar dit of had ik maar dat… Maar dat verandert de situatie niet meer. Dat heb ik echt van mijn vader geleerd.”

Waar zou jij niet zonder kunnen?

“Muziek. En dan vooral als ik het zelf niet meer kan maken. Ik heb vorig jaar op een gegeven moment last gehad van mijn keel. Dat duurde lang, het ging maar niet over. Mijn zus vroeg mij toen wat ik zou doen als ik niet meer kon zingen. Ik realiseerde me dat ik dan echt heel ongelukkig zou worden. Vooral omdat je dan iets wordt ontnomen wat je met zoveel plezier doet.”

Oktober was veel warmer dan normaal. Geniet jij dan lekker van het mooie weer, of maak je je eerder zorgen over het klimaat?

“Ik denk niet zozeer: het gaat echt niet goed. Maar ik denk wel: dit is misschien een indicator voor wat er nog gaat komen. Daarin ben ik geen doemdenker maar wel een realist. Je ziet dat het klimaat veranderd is. Het feit dat we eind oktober nog steeds met zo’n 20 graden buiten kunnen lopen zonder jas, dat is natuurlijk een beetje gek. Ik realiseer me zeker dat dit niet te lang zo moet blijven duren. Dit is niet zoals het klimaat zich hoort te gedragen.”

Heb jij een favoriet duurzaam merk?

“Tony’s Chocolonely staat hoog op mijn favorietenlijstje, ook omdat ik heel erg van chocola houd, haha. Maar ik ben ook fan van wat zij doen, of dat nou met chocola was of iets anders. Dat maakt me niet zoveel uit. Zij maken het nadenken over wat je koopt en hoe je omgaat met wat er op de wereld is leuk. Ze maken het interessant. Door de manier waarop Tony’s het vertelt, wil je eraan meedoen. Dat gevoel krijg je ook als je hun website bekijkt, ze maken overal een leuk verhaal van en toch is het allemaal super informatief.”

Nooit meer met de auto of voortaan geen vlees meer eten?

“Dan ga ik nooit meer met de auto.”

Waarom?

“Ik ga graag met de trein en ik vind vlees erg lekker. Ik moet wel zeggen dat ik tegenwoordig minder vlees eet dan vroeger, maar helemaal nooit meer vlees eten… Daar ben ik heel eerlijk in, dat wil ik niet. Dus dan ga ik voortaan alleen nog met de trein.”

Maak je bij je boodschappen duurzamere keuzes dan voorheen?

“Deels. Mijn schoonzusje heeft sinds kort kippen en nu koop ik altijd eieren bij haar. Die kippen lopen bij haar los in de tuin, dus dat is natuurlijk heel biologisch. Aan duurzamere boodschappen zit ook een financieel aspect. Ik zal dus niet altijd biologisch vlees kopen, in sommige gevallen is het te duur. Daarin moet je in de eerste plaats eerlijk naar jezelf zijn en moet je de afweging maken: kan ik dan ergens anders iets doen ter compensatie?”

Waar zou je dat dan mee kunnen compenseren?

“Door bijvoorbeeld minder vlees te eten. Een kleiner stukje is ook prima.”

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 02-04-2019. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.