Hoe groen wil jij je gas hebben?

Hoe groen wil jij je gas hebben?

Tot €200 korting

Kies voor de zekerheid van een vast contract

100% groene stroom
100% groene stroom
Samen energie delen
Samen energie delen
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik
Kies voor groen gas

Kies voor groen gas

Je kunt bij Powerpeers weer kiezen voor groen gas. Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Dit gas is gemaakt van verschillende natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. Het heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, je kookt en verwarmd dus zoals je gewend bent! Bij Powerpeers hebben we 100% en 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas). Je kiest bij ons zelf hoe groen je je gas wilt hebben.

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Bij het maken van groen gas gaat een heel proces vooraf. Allereerst zetten bacteriën natuurlijke grondstoffen zoals gft-afval, slib en koeienmest om in biogas. Deze grondstoffen worden constant aangevuld en raken daardoor niet op, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als aardgas en steenkool. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd, gedroogd en bewerkt: nu heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas. Het gas gaat het energienet in en je kookt en verwarmt zoals je gewend bent. Aan je gasfornuis of cv-ketel hoeft dus niets te worden aangepast!

Wat is groen gas?

Verschillende soorten gas

CO2-gecompenseerd gas
CO2-gecompenseerd gas

Bij Powerpeers krijg je standaard CO2-gecompenseerd gas gecertificeerd met het Gold Standard-keurmerk. Dit is aardgas, waarbij we de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van aardgas compenseren door wereldwijd duurzame projecten te ondersteunen, zoals een windmolenpark. Zo houden we jouw CO2-voetafdruk klein.

25% groen gas
25% groen gas

Wil je een tikje duurzamer? Ga dan voor 25% groen gas, aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas. Groen gas is nog schaars en mede daardoor duurder dan CO2-gecompenseerd gas. Om het toch toegankelijk te maken bieden we deze mix aan.

100% groen gas
100% groen gas

Of ga je voor de groenste variant 100% groen gas? Dit gas is CO2-neutraal in gebruik, afkomstig van natuurlijke grondstoffen zoals slib, GFT-afval en koeienmest. Dit is een duurzamere keuze dan CO2-gecompenseerd gas of 25% groen gas.

Groen gas is CO2-neutraal in gebruik. Wat betekent dit?

Groen gas is CO2-neutraal in gebruik. Wat betekent dit?

Groen gas is in gebruik CO2-neutraal. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding is eerder opgenomen door de grondstoffen die ervoor worden gebruikt; er komt dus géén extra CO2 vrij in onze atmosfeer.

Afhankelijk van de bron en toepassing wordt tussen de 50% en 90% CO2-uitstoot gereduceerd ten opzichte van aardgas. Bekijk hier de CO2 emissiefactoren, hiermee kun je een CO2-voetafdruk van activiteiten opstellen of vergelijken.

Onze klanten vertellen

Wie zijn onze klanten? Waarom hebben ze voor Powerpeers gekozen en welke groene stappen nemen zij om bij te dragen aan de energietransitie?

Lees alle klantverhalen
Daphne kiest voor 25% groen gas

Daphne kiest voor 25% groen gas

Daphne woont met haar gezin in een nieuwbouwhuis in Eindhoven. Ze vindt duurzaamheid belangrijk. Ze heeft 20 zonnepanelen op haar dak en het jaren ’70 interieur is geheel vintage. Door te kiezen voor tweedehands meubels beperkt ze haar impact op het milieu. Bij het verlengen van haar energiecontract bij Powerpeers koos ze voor 25% groen gas.

Lees verder
Duurzaam leven met Evelien

Duurzaam leven met Evelien

Evelien woont samen met haar man en tweejarig dochtertje in Utrecht. Met de zonnepanelen op haar dak, wekt ze energie op voor zichzelf én andere Powerpeers. We spraken haar over groene stroom en duurzaam leven.

Lees verder
De zusjes Wisse en de windmolens

De zusjes Wisse en de windmolens

De zusjes Rolien en Moniek Wisse groeiden op, op een boerderij in de Flevopolder. In 2002 plaatsen hun ouders 2 grote windmolens. Nu, bijna 20 jaar later, draaien de molens nog steeds en is de vraag naar groene energie alleen maar groter geworden.

Lees verder
Kies zelf hoe groen jij je gas wilt

Kies zelf hoe groen jij je gas wilt

Zet ook een groene stap voorwaarts bij Powerpeers. Naast CO2-gecompenseerd gas kun je kiezen voor 25% of 100% groen gas. En je krijgt standaard 100% groene stroom uit Nederland. Bekijk hiervoor ons stroometiket. Kies nu voor een vast contract. Meld je vandaag nog aan en verzeker je de komende zomer- en wintermaanden van 100% zekerheid over je energiecontract.

Hoe duurzaam is groen gas?

Groen gas is een duurzamer alternatief voor aardgas. Wij garanderen dat ons groene gas in Nederland is geproduceerd, voor 100% afkomstig is uit natuurlijke grondstoffen en gecertificeerd is door middel van garanties van oorsprong. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijsstuk, hiermee kunnen wij als energieleverancier aantonen dat onze energie afkomstig is van duurzame bronnen en kunnen we garanderen dat het groene gas dat jij afneemt ook is toegevoegd aan ons Nederlandse gasnetwerk. Daarnaast streven wij ernaar dat zo veel mogelijk van onze natuurlijke grondstoffen zijn gecertificeerd met het NTA 8080 of het ISCC duurzaamheidskenmerk.

Hoe duurzaam is groen gas?
Wordt er hout gebruikt bij de productie van groen gas?

Wordt er hout gebruikt bij de productie van groen gas?

Ons groene gas wordt gemaakt via een proces van vergisting. Voor vergisting heb je natte grondstoffen nodig zoals mest, slib en gft-afval. Soms kan daar wat resthout zoals snoei-afval tussen zitten, maar hout en houtsnippers zijn geen hoofdbestanddeel in het productieproces.

Veelgestelde vragen over groen gas

Voordelen:

  • Groen gas is gemaakt van natuurlijk afval en is CO2-neutraal in gebruik, je brengt dus géén éxtra CO2 in de atmosfeer.
  • Je maakt met de keuze voor groen gas het Nederlandse gasverbruik én de productie een stukje groener.
  • Je hoeft niets aan te passen in je woning (groen gas stroomt door ons eigen gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting).

Nadelen:

  • Groen gas is schaars. Er is op dit moment nog onvoldoende groen gas om alle huishoudens in NL te voorzien. Door te isoleren beperk je je gasverbruik. Daarnaast kan je denken aan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp.
  • Het is nog relatief duur om te produceren en dus ook om af te nemen.
  • Het is voor sommige huishoudens een tussenoplossing. Gemeenten hebben de taak gekregen om per wijk inzichtelijk te maken wat de beste oplossing is om van het aardgas af te gaan. Het komende jaar schrijven ze daarvoor allemaal een visie, die in de jaren daarna wordt vertaald naar meer concrete wijkuitvoeringsplannen. Voor meer informatie kun je jouw gemeente raadplegen.

Groen gas is nu nog relatief duur omdat het schaars is en de productie tot nu toe laag is. In de komende jaren zal productie worden gestimuleerd door de overheid en is de verwachting dat daarmee een slag gemaakt kan worden in het productieproces. Dit zal helpen de kosten terug te brengen. Daarnaast draait het in de markt om vraag en aanbod, en zal de prijs daardoor worden beïnvloed.

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijsstuk, hiermee kunnen wij als energieleverancier aantonen dat onze energie afkomstig is van duurzame bronnen en kunnen we garanderen dat het groene gas dat jij afneemt ook is toegevoegd aan ons Nederlandse gasnetwerk.

Het is gelukkig niet zo dat de productie van groen gas leidt tot productie van meer mest. Sterker nog, er wordt nu maar enkele procenten (2-3%) van alle dierlijke mest ingezet voor de productie (de vergisting). Dus het is onwaarschijnlijk dat het leveren van groen gas mestproductie stimuleert. De overheid ziet erop toe dat beschikbare mest optimaal ingezet wordt.

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, is volgens het kabinet meer groen gas nodig. De overheid wil de productie van groen gas stimuleren. Dit doen ze onder andere door groen gas op meer locaties op te wekken en er wordt nagedacht over een lagere belasting voor groen gas ten opzichte van aardgas. Lees hier meer over hoe de overheid groen gas stimuleert.