4 manieren om gasvrij te wonen

27 oktober 2022

4 manieren om gasvrij te wonen

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Hoe ga jij straks gasvrij koken en stoken? Draag nu bij aan de energietransitie met een of meer van deze 4 duurzame warmteoplossingen.

Nederland gasvrij: wat is de status?

Hoe minder gas we verbruiken, hoe minder CO2 we uitstoten. En dat is beter voor het klimaat. Dus ook al lijkt 2050 ver weg, het kan nooit kwaad om nu alvast te beginnen! Om de energietransitie te versnellen, worden nieuwbouwwoningen in Nederland standaard gasvrij gebouwd. Toch hebben we nog een lange weg te gaan: volgens Milieu Centraal gebruikt nog 9 van de 10 huishoudens gas. In veel gevallen krijg je daarom subsidie als je overstapt naar een gasvrije oplossing (dit verschilt per gemeente). Wij zetten er een paar voor je op een rij:

 1. Zonneboiler
 2. Warmtepomp
 3. Biomassaketel
 4. Stadsverwarming

1. Zonneboiler

Kosten: +/- € 3.500

Met een zonneboiler haal jij het zonnetje in huis! Deze gasvrije oplossing bestaat uit collectoren op je dak en een watervat. Het werkt zo: in de collectoren zit vloeistof. De zon warmt deze vloeistof op tot wel 90 graden. Vervolgens gaat de verwarmde vloeistof naar het watervat, die op zijn beurt jouw huis opwarmt. Je leest het al: met een zonneboiler ben je afhankelijk van de zon. Daarom is het wel belangrijk dat je een dak op het zuiden hebt. Schijnt de zon wat minder, bijvoorbeeld in de winter? Dan is de zonneboiler niet genoeg om je hele huis te verwarmen. Je kunt deze daarom het beste combineren met een andere gasvrije oplossing: de warmtepomp.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de aardbodem naar binnen. Een soort omgekeerde koelkast dus! De 2 bekendste soorten zijn een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp.

Volledig elektrische warmtepomp

Kosten: € 6.500 – € 13.000 (afhankelijk van merk, type en vermogen)

Deze warmtepomp werkt volledig op stroom. Goed nieuws, want daarmee maak je je huis dus in één klap gasvrij. Maar let op: omdat de pomp je volledige huis moet verwarmen, is deze alleen iets voor jou als je huis goed geïsoleerd is. Om precies te zijn, moeten je vloer, spouwmuur en dak geïsoleerd zijn én moet er HR++ glas in je ramen zitten. Vaak heeft je huis dan energielabel A of B. Ben je nog niet zo ver? Dan past de hybride warmtepomp beter bij jou.

Hybride warmtepomp

Kosten: € 4000 – € 7000

Voor een hybride warmtepomp is het genoeg als je huis energielabel C heeft. In tegenstelling tot de volledig elektrische warmtepomp, verzorgt de hybride variant ongeveer 85% van de warmte in je huis. Voor de andere 15% maak je gebruik van een andere oplossing. In het begin is dit misschien nog een gewone cv-ketel, maar wil je helemaal gasvrij wonen? Vervang de cv-ketel dan door een zonneboiler of biomassaketel. Deze laatste bespreken we hieronder.

 • Overweeg je een warmtepomp? Hier nog wat tips:
 • Laat je warmtepomp altijd installeren door een deskundige installateur. Bij sommige fabrikanten krijg je zelfs alleen garantie op je pomp als je een door hen aanbevolen installateur kiest.
 • Als je warmtepomp aanstaat, maakt deze geluid. Bij modellen vanaf 1 januari 2021 is dat gelukkig nog maar maximaal 40 decibel. Vind je dit nog steeds teveel? Bouw dan een kast om je pomp of zet ’s nachts de stille modus aan.
 • Is je warmtepomp geïnstalleerd? Houd dan in het begin je gas- en stroomverbruik bij. Zo weet je of je pomp goed werkt én hoeveel je bespaart. Zit je bij Powerpeers? Dan kan dit makkelijk in je online energiedashboard.

3. Biomassaketel

Kosten: € 6.000 – € 8.000

Een biomassaketel is net als een houtkachel, maar dan 95% duurzamer, gasvrij en voor je hele huis. Hij werkt op organische materialen zoals bijvoorbeeld mest, tuinafval of pellets (samengeperst resthout). Door een van deze brandstoffen in de ketel te verbranden, wordt water verwarmd dat via leidingen naar je radiatoren of vloerverwarming gaat. Voor het klimaat is het wel belangrijk dat je pellets kiest met een ENplus A1-keurmerk en Better Biomass label. Zo weet je zeker dat het hout duurzaam geproduceerd is en er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding. Goed om te weten voordat je een biomassaketel koopt:

 • Omdat je de brandstof voor de ketel zelf verzorgt, heb je ook een droge ruimte nodig om die ergens te bewaren.
 • De ketel zelf neemt behoorlijk wat ruimte in beslag: hij past niet zomaar in de meterkast. Het is dus handig als je een garage of bijkeuken hebt.
 • Om de rook af te voeren heb je een rookkanaal nodig die boven het hoogste punt van het dak uitkomt.

4. Stadsverwarming

Aansluitkosten: +/- € 4.500

De energietransitie is al even bezig. Misschien kun je aanhaken op een bestaande gasvrije oplossing! Het warmtenet, beter bekend als stadsverwarming, verwarmt meerdere huizen tegelijk. Op dit moment telt Nederland ongeveer 400 warmtenetten en in 2030 zijn dit er waarschijnlijk al dubbel zoveel. Bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval komt warmte vrij. Die warmte gaat verder als stadsverwarming via een ondergronds leidingnet naar je huis. Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt af van de warmtebron. Duurzame warmtebronnen zijn aardwarmte, aquathermie of restwarmte van bedrijven, soms komt de warmte nog vanuit fossiele bronnen zoals energiecentrales.

Dit kun je verwachten als je overstapt:

 • Voor je aansluiting krijg je een warmtewisselaar: een klein kastje in je meterkast.
 • Je huis wordt gasvrij, dus je kunt je gasaansluiting laten verwijderen.
 • Omdat je je gasaansluiting verwijdert, ga je koken op elektriciteit. Bijvoorbeeld met een inductiekookplaat.
 • Verder verandert er niks: Je regelt de warmte in huis nog steeds met een knop op je thermostaat of radiator.

​In Nederland zijn er nu zo’n 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Bij je gemeente check je of jouw wijk aangesloten kan worden op het warmtenet.​ Er is afgesproken dat warmtenetten in 2050 helemaal aardgasvrij zijn.

Begin vandaag nog met gasvrij wonen

Welke gasvrije oplossing je ook kiest: alle beetjes helpen. De kosten voor de aanschaf zijn misschien hoog, maar in gebruik zijn deze oplossingen vaak goedkoper. Al helemaal met de hoge gasprijzen van de laatste tijd. Heb je geen eigen koophuis, maar een huurhuis? Bespreek dan wat er mogelijk is met je huisbaas of woningbouwcoöperatie. Wil je meer weten over onze groene energie? Onze klantenservice helpt je graag. Laten we samen de energietransitie versnellen!


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16-03-2022. Alle prijzen in dit artikel zijn afkomstig van de 
Consumentenbond en Milieu CentraalHet kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.