15 juli 2023
10 ideeën om je tuin of balkon te vergroenen
Hoe groen is jouw tuin of balkon eigenlijk? Of je nu wel of niet gezegend bent met groene vingers, er zijn genoeg manieren om je buitenruimte groener en duurzamer in te richten. We hebben 10 ideeën voor je op een rijtje gezet.
1. Kies voor een natuurlijke afscheiding
Kies in plaats van een schutting om je tuin af te scheiden voor een haag. Zo’n natuurlijke afscheiding maakt je tuin tot een nog groenere oase en is aantrekkelijk voor kleine, nuttige dieren als vogels en insecten. Mocht je toch liever een schutting willen? Kies dan voor tweedehands planken of hout met een milieukeurmerk.
2. Ga voor groen in plaats van tegels
Hoe groener je tuin of balkon, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. De hele tuin bestraten is dus met oog op het milieu niet zo’n goed idee want het regenwater kan geen kant op. Leg alleen tegels voor het looppad of zitgedeelte. Kies in dat geval voor (waterdoorlatende) betonnen tegels met milieukeurmerk of tweedehands tegels. Laatstgenoemde is ook nog eens een budgetvriendelijke optie: via diverse ‘gratis af te halen’ groepen op Marktplaats en Facebook kun je veel tuintegels gratis krijgen.
3. Leg boomschors of houtsnippers neer
Wil je graag wat meer afwisseling in je tuin wat materiaal betreft? Boomschors of houtsnippers als bodembedekkers zijn een prima alternatief, deze ‘halfverharders’ laten bovendien het regenwater goed door. Grind is daarentegen schaars, dus kies dan liever voor split of (klei)schelpen voor in je tuin.
4. Plant je planten slim
Richt je tuin of balkon zo slim mogelijk in, door bijvoorbeeld vooral planten te kiezen die goed tegen droogte kunnen en planten die meer water nodig hebben niet in de volle zon te planten. Zo hoef je niet te vaak te sproeien en bespaar je water. Let bij de keuze van bloemen en planten ook goed op het type bodem in je tuin en kies planten die daar het beste bijpassen. Hoe beter deze match, hoe sterker en gezonder je planten. Zorg dat je tuin het grootste deel van het jaar bloeiende planten heeft, zodat vlinders, bijen en andere insecten voedsel kunnen vinden. Plant als het kan ook een (kleine) boom, die biedt niet alleen beschutting aan vogels en dieren maar is ook goed in het vangen van fijnstof.
5. Help de bijen
Hoewel bijen en hommels erg belangrijk zijn voor de natuur en voedsel, is er sprake van grote bijensterfte. Help de bij een handje en plant of zaai bloemen in je tuin waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Ze hebben van het voorjaar tot het najaar bloeiende planten nodig, dus kies bloemen uit die verschillende bloeimaanden hebben. Je kunt ook speciale kant-en-klare bijenhotels bij het tuincentrum kopen of zelf een bijenhotel in elkaar knutselen om de bijen een nog warmer welkom te heten.
6. Vang regenwater op
Wist dat er jaarlijks gemiddeld zo’n 1300 liter drinkwater gebruikt wordt om de tuin te besproeien? Dat kan anders: sluit een regenton aan op de regenpijp en vang voortaan het regenwater op voor het sproeien van je tuin. Zorg wel dat je de ton goed afsluit met een deksel (die je standaard meegeleverd krijgt bij de aanschaf) om broedplaatsen voor muggen te voorkomen.
7. Trek natuurlijke vijanden van ongedierte aan
Een tuin zonder slakken en ongedierten als bladluis is een utopie, maar het liefst wil je voorkomen dat je een plaag krijgt. Ga niet met gif in de weer, maar maak in plaats daarvan je tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor de natuurlijke vijanden van deze ongenode gasten, zoals vogels en egels. Plant bijvoorbeeld struiken, bloemen en planten waar zij op af komen voor voedsel en beschutting.
8. Gebruik veilige bestrijdingsmiddelen
Soms werkt een milieuvriendelijke aanpak niet en blijf je last houden van ongedierte in je tuin. Zorg dan altijd dat je je goed inleest voordat je over gaat tot grover geschut. Veel (chemische) bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen giftig voor ongedierte, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor (huis)dieren, mensen en planten. Bekijk milieucentraal.nl/gif om te checken waar je op moet te letten bij het uitkiezen van een veilig bestrijdingsmiddel.
9. Kies voor ledverlichting
Ook voor je tuin geldt natuurlijk dat je hierbij het best gebruik kunt maken van energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen of ledverlichting. Er zijn voldoende slimme systemen beschikbaar die werken op zonnecellen, tijdschakelaars en infraroodschakelaars. Om minder verlichting nodig te hebben kun je ook witte bloemen planten, die reflecteren het maanlicht en zorgen voor extra lichtpuntjes in het donker. Meer weten over duurzame binnenverlichting? Energiezuinig verlichten doe je zo.
10. Vergroen je dak
Heb je een schuurtje in je tuin, geen zonnepanelen of nog ruimte op je dak. Kijk dan of je je dak kunt vergroenen. Hierdoor isoleer je je huis beter. Ook zorgt het, net zoals het vergroenen van je tuin, voor een lagere temperatuur in je omgeving.