Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Energie besparen tijdens je vakantie: 6 tips

24 juni 2024

Energie besparen tijdens je vakantie: 6 tips

De vakantieperiode komt eraan! Ga je voor langere tijd van huis? Dan kun je met een paar simpele tips energie besparen terwijl je op vakantie bent. Dat is wel zo fijn voor het milieu én voor je portemonnee. Wij delen 6 energiebesparende tips voor de zomer.

1. Energie besparen op vakantie? Zet de koelkast uit

Ga je lekker lang op vakantie? Zet dan je koelkast en vriezer helemaal uit door de stekker uit te trekken. Laat wel de deur openstaan om geurtjes of schimmel te voorkomen. Ben je niet te lang van huis of wil je geen lege koelkast aantreffen? Zorg er dan voor dat je koelkast zo min mogelijk energie verbruikt. Verrassend genoeg is dit als je koelkast ongeveer voor driekwart gevuld is. Dit komt doordat producten ruimte innemen en er daardoor minder ruimte is voor lucht. Dit doe je heel eenvoudig met waterflessen of plastic gevulde bakken.

2. Let op energiezuinige accomodaties

Sommige vakantieplekken hebben een internationaal keurmerk ‘Green Key’. Dit keurmerk geeft aan dat deze plek zuinig omgaat met energie. Je kunt ook bewust zoeken naar energiezuinige vakantieplekken door het als zoekopdracht in te voeren in je zoekmachine.

3. Plaats een timer op je lampen

Trek je liever niet de stekker uit je lampen omdat je inbrekers op afstand wilt houden? Dat is heel begrijpelijk. Maar het is wel zonde om ze dag en nacht te laten branden. Sluit je verlichting daarom aan op een timer of ze bedien je lampen met een smart home app vanaf je vakantieadres.

4. Zet de verwarming uit

De kans is groot dat je verwarming in de zomermaanden sowieso uitstaat. Heeft je thermostaat een zomermodus? Zet deze dan aan. Zo voorkom je onnodig energieverbruik tijdens frisse zomernachten.

5. Zet de elektrische boiler uit

Tijdens je vakantie heb je thuis geen warm water nodig. Zet daarom de boiler uit. Hiermee voorkom je dat de boiler regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden.

6. Draai de watertoevoer uit

Om waterlekken te voorkomen, is het slim om de hoofdwaterkraan van je woning dicht te draaien. Juist tijdens het warme weer is de kans op waterlekken groter. Doordat er weinig controle is op eventuele lekkage, kunnen de gevolgen groot zijn.