Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Energie besparen in het voorjaar: 7 tips

13 april 2023

Energie besparen in het voorjaar: 7 tips

De koude wintermaanden zijn weer voorbij! Dat is lekker voor je portemonnee én het milieu, want je verbruikt nu minder energie. Toch is het altijd goed om op je verbruik te letten. Ook in de lente. Daarom geven wij je 7 tips om energie te besparen in het voorjaar.

1. Geniet van de zon

Zonnige dagen zijn fijn om meerdere redenen. Het is goed voor je humeur en voor je energieverbruik. Gooi je gordijnen of lamellen open en laat de zonnestralen je huis verwarmen. Je merkt al snel dat het een paar graden warmer wordt.

2. Hang de was buiten

Is het een droge voorjaarsdag? Laat de was dan buiten drogen. Zelfs op het kleinste balkon past wel een wasrek(je). Dit scheelt behoorlijk op je energieverbruik ten opzichte van een droger. En heb je last van hooikoorts? Schud de was dan goed uit voor je het opvouwt. Zo raak je een groot deel van de pollen kwijt.

3. Geef je zonnepanelen een schoonmaakbeurt

Om je zonnepanelen zo goed mogelijk aan het werk te zetten is het belangrijk dat ze schoon zijn. Bij vuile panelen is het rendement namelijk al gauw 4% minder. Gelukkig hoef je ze heus niet elke maand te schrobben. Een flinke regenbui zorgt er namelijk voor dat het ergste vuil vanzelf wegspoelt. Daarom is één keer per jaar goede poetsbeurt meer dan voldoende. Vind je het spannend om dit zelf te doen? Laat dan een expert je zonnepanelen schoonmaken. Dat is wel zo veilig!

Extra tip: plan de schoonmaakbeurt in aan het begin van het voorjaar. Zo zijn ze helemaal klaar voor de lente en de zomer: de periode met het hoogst aantal zonuren in Nederland.

4. Denk ook aan je vriezer en koelkast

Bezig met de grote voorjaarsschoonmaak? Denk dan ook aan je vriezer en koelkast. Door ijsvorming in je vriezer duurt het langer voor je producten bevriezen. Dit kost onnodig veel energie en voorkom je door regelmatig je vriezer te ontdooien. Vergeet ook niet om het rooster aan de achterkant van je koelkast af te stoffen. Een vuil rooster voert de warmte minder goed af waardoor de koelkast meer energie verbruikt.

5. Ventileer je huis

Heerlijk, zo’n frisse wind door je woning. Niet alleen haal je de lekkere voorjaarslucht in huis, maar door regelmatig te ventileren voorkom je ook vochtproblemen. Daarnaast verwarmt droge lucht sneller dan vochtige lucht. Dit scheelt weer in de energiekosten.

6. Voorkom sluipverbruik

In de lente zijn we vaker buiten. Het is dan zonde als allerlei apparaten energie verbruiken terwijl je niet thuis bent. Loop daarom eens een rondje door het huis om te kijken welke stekkers eigenlijk best uit het stopcontact kunnen.

7. Kies voor buitenverlichting op zonne-energie

Vind je het ook zo lekker om ’s avonds te genieten van je tuin of terras? Kies dan voor buitenverlichting op zonne-energie. Deze laden overdag vanzelf op en gaan automatisch aan zodra het donker wordt. Zo heb je sfeervolle tuinverlichting én ben je ook nog eens duurzaam bezig.