Energiezuinig verlichten doe je zo

5 januari 2021

Energiezuinig verlichten doe je zo

Van alle mogelijke manieren om energie te besparen is bewuster omgaan met verlichting misschien wel de makkelijkste. Benieuwd hoe je hiermee veel energie en stroomkosten bespaart? We zetten een aantal belangrijke tips en weetjes voor je op een rij.

Laat geen overbodige lampen aanstaan

Verspil geen elektriciteit en zet lampen uit als je niet in de kamer bent of blijft. Het maakt niet uit of dit voor 5 minuten of een uur is. Gebruik de regel: niemand in die ruimte = lichten uit. Dit geldt voor alle lampen, dus ook voor je ledlampen en buitenverlichting. Voor de verlichting in de hal of het toilet kun je een bewegingssensor overwegen, maar let dan wel op dat de sensor zelf geen energie slurpt.

Vervang je gloei- en halogeenlampen

Het is beter voor het milieu om alle gloei- en halogeenlampen in je huis te vervangen door ledlampen. Ze gebruiken namelijk tot wel 85% minder elektriciteit! Wil je niet alles tegelijk vervangen? Begin dan in ieder geval met de lampen die het vaakst aan staan en het meeste licht geven. Je oude lampen doe je in de prullenbak, behalve als het spaarlampen zijn. Vind je het zonde om werkende lampen weg te doen? Dan is het goed om te weten dat het weggooien van gloeilampen minder slecht voor het milieu is dan deze energieverslinders te blijven gebruiken. Bekijk de afvalscheidingswijzer als je twijfelt waar en hoe je je lampen weg kunt gooien.

1 ledlamp staat gelijk aan 15 gloeilampen

De hogere prijs van een ledlamp is voor veel mensen een reden om hun gloeilampen niet te vervangen. Toch ben je doorgaans goedkoper uit met led, als je naar het stroomverbruik en de levensduur kijkt. Ledlampen gaan namelijk zo’n 15.000 branduren mee, een gloeilamp gemiddeld maar 1.000. Je zou de aanschaf van 1 ledlamp dus kunnen vergelijken met die van 15 gloeilampen. Bovendien bespaar je ook nog eens 85% elektriciteitskosten. Bij halogeenlampen is dit verschil 75%.

Moet je je spaarlampen ook vervangen?

Als je nu nog werkende spaarlampen thuis hebt, hoef je die niet a la minute te vervangen. Deze zijn namelijk vrijwel even zuinig als ledlampen. Als je toch een nieuwe lamp gaat kopen, is het wel beter om te kiezen voor een ledlamp. De ledlamp geeft vergeleken met een spaarlamp sneller vol licht, werkt ook goed bij lagere temperaturen (zoals in de tuin) en gaat minder snel kapot als je ‘m vaak aan- en uit doet.

Profiteer optimaal van daglicht

En dan de laatste tip: profiteer zoveel mogelijk van het daglicht in je huis. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren in je interieur en op de muren die het daglicht weerkaatsen en zorg dat je de ramen zoveel mogelijk vrijhoudt. Hiermee voorkom je dat je lampen te vaak of te snel aan moeten.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.
Lees nu ook: 10 tips om je huishouden duurzamer te maken. Maak je huishouden duurzamer zonder je woning te verbouwen.