Goed nieuws! De Powerpeers app is nu beschikbaar in de app stores. Download de app nu! Meer over de app
Hoe werkt zonne-energie?

2 oktober 2024

Hoe werkt zonne-energie?

Van alle soorten duurzame energie is zonne-energie de bekendste vorm. Maar hoe werkt zonne-energie precies? En hoe zetten we die om in elektriciteit en warmte? Wij vertellen je er alles over.

Wat is zonne-energie precies?

Zonne-energie is de verzamelnaam van alle energie die afkomstig is van de zon, met name in de vorm van warmte en licht. Je kunt zonne-energie op allerlei manieren omzetten in elektriciteit of warmte maar zonnepanelen en zonnecollectoren zijn in Nederland de bekendste en meest toegepaste technologieën.

Hoe werkt zonne-energie bij zonnepanelen?

We hebben het aan Edmond Becquerel, een Franse natuurkundige, te danken dat we elektriciteit kunnen opwekken uit zonlicht. Deze Fransman creëerde in 1839 namelijk de allereerste fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel of zonnecel genoemd. Dit is een dun plaatje van half geleidend materiaal, vaak silicium.

Als er zonlicht op de zonnecel valt, komen er elektronen los in het silicium. De beweging van al die losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom. Door het achter elkaar schakelen van zonnecellen in een zonnepaneel gaat de stroom lopen. Deze gelijkstroom is alleen niet dezelfde als de wisselstroom die in Nederland op het elektriciteitsnet staat. Om te zorgen dat het uit jouw stopcontact kan komen, is het zonnepaneel aangesloten op een omvormer. Die zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom en stuurt het naar de meterkast. En dan kun jij je laptop opladen of je lampen aan doen.

Voordelen van zonne-energie

Zonne-energie gebruiken heeft veel voordelen. Het is namelijk:

  • Milieuvriendelijk
    Zonne-energie heeft geen slechte gevolgen voor het milieu. Wil je 100% groene stroom gebruiken? Dan is zonne-energie een goede keuze.
  • Duurzaam
    De zon is een energiebron die niet op gaat. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas.
  • Op veel manieren te gebruiken
    Je kunt zonne-energie op veel verschillende manieren gebruiken. Natuurlijk om stroom op te wekken maar ook om het water in je cv-ketel te verwarmen.
  • Lagere energierekening
    Dit doe je door zelf jouw energie op te wekken met de zonnepanelen op jouw dak.
  • Betere energiescore
    Heeft jouw woning zonnepanelen of een zonneboiler? Dit draagt bij aan een betere energiescore van je huis. Hierdoor is je woning meer waard.

Water opwarmen met zonnestroom

We kunnen de energie van de zon met behulp van zonnecollectoren ook gebruiken om water te verwarmen. Wist je dat de Romeinen dit al deden voor hun badhuizen? Het werkt als volgt: de zonnecollectoren maken deel uit van een zonneboiler en zetten zonlicht niet om in elektriciteit maar in warmte. Een zonnecollector ligt op het dak en bestaat uit een aantal buizen gevuld met vloeistof die warm wordt in de zon. De warme vloeistof gaat via een leiding van de collector naar het voorraadvat van de zonneboiler. Daar geeft het de warmte af aan het water in het vat. Het verwarmde water kun je vervolgens gebruiken voor douchen, het verwarmen van ruimtes in je huis of voor warm kraanwater.

Hoe werkt zonne-energie op een bewolkte dag?

Er hoeft trouwens geen direct zonlicht op de panelen te vallen om zonne-energie op te wekken. Ook op een bewolkte dag leveren je zonnepanelen duurzame stroom. Wanneer je meer stroom opwekt dan je nodig hebt voor eigen gebruik, lever je het teveel terug aan het net. Via ons kun je deze groene stroom delen met de mensen om je heen én er een extra zakcentje aan verdienen. Benieuwd hoe dat werkt? Word opwekker bij Powerpeers.

En ben je al klant van ons? Nodig dan je vrienden en familie uit via de persoonlijke link in jouw online dashboard. Zo ontvang je €75 voor iedereen die overstapt naar Powerpeers. En de overstapper krijgt dit óók. Mooi meegenomen toch?

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 3-10-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.