Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
10 veelgestelde vragen over windenergie

5 januari 2021

10 veelgestelde vragen over windenergie

Bij duurzame energie denk je misschien meteen aan zonne-energie. Maar vergis je niet: veel van onze Nederlandse groene energie komt van windmolens. De opwekking van deze windenergie zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, dus hoog tijd om 10 veelgestelde vragen over windenergie voor jou te beantwoorden.

1. Waarom windenergie?

Windenergie heeft veel voordelen. Het is schoon én oneindig, de wind zal immers altijd blijven waaien. Bovendien is het de goedkoopste vorm van duurzame energie. Omdat we windenergie zelf kunnen produceren zijn we minder afhankelijk van (vaak minder duurzame) energie uit andere landen.

2. Hoe wordt windenergie opgewekt?

Een windmolen, ook wel windturbine, heeft drie wieken. Deze wieken draaien als het waait en laten daarmee een generator draaien. De generator zou je ook kunnen zien als een gigantische fietsdynamo. De draaiende beweging van de wieken wordt door generator omgezet in elektrische stroom. En daarvoor geldt: hoe harder het waait, hoe meer energie er wordt opgewekt.

3. Is windenergie duur?

Windenergie wordt steeds goedkoper omdat het opwekken ervan steeds efficiënter en goedkoper kan. Dit in tegenstelling tot bronnen als gas, kolen en olie, die steeds duurder worden omdat er betaald moet worden voor de vervuilingskosten die bij deze fossiele brandstoffen komen kijken.

4. Hoeveel energie kost het om windmolens te maken?

In de eerste 3 tot 6 maanden levert een windmolen net zoveel energie op als de productie, bouw en onderhoud van de molen kost. De uitstoot van CO2 compenseert de windmolen in ongeveer 6 maanden. Hierna levert de molen ongeveer nog 15 tot 20 jaar groene stroom.

5. Hoeveel energie levert een windmolen op?

Een windmolen levert per jaar genoeg stroom op voor zo’n 2.000 huishoudens, óf voor de verlichting van 350 sportvelden, 100 popconcerten of 30.000 televisies.

6. Maken windmolens lawaai?

Een windmolen maakt zeker geluid, mede daarom worden windmolens altijd op minimaal 300 meter afstand van huizen af geplaatst. Op deze afstand hoor je ongeveer net zoveel geluid als dat van je koelkast. De draaiende wieken (rotorbladen) en de bewegende delen van de windmolen, zoals de tandwielen, veroorzaken het geluid.

7. Waarom worden windmolens steeds hoger?

Hogere molens leveren meer energie. In vergelijking: een windmolen van 180 meter hoog wekt 2 keer zo veel energie op dan een windmolen van 120 meter. Bij het kiezen voor hogere windmolens, kies je daarmee dus ook voor minder molens om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

8. Wat als het niet waait?

Als het een keertje niet waait dan valt niet opeens alles stil en uit. Het stroomnetwerk in Nederland wordt gevoed door veel verschillende bronnen, dus je licht blijft gewoon branden en je kunt gewoon koffie blijven zetten.

9. Waarom staan windmolens soms stil als het wel waait?

Nederlands is een echt windland waar windmolens 80% van de tijd draaien. Als molens stil staan is dit dus bijna altijd voor onderhoud.

10. Kunnen we niet alleen windmolens op zee zetten?

Windenergie op zee biedt veel kansen: het waait er hard en er is veel ruimte. Op dit moment kosten windmolens op zee echter veel meer geld dan die op het land. De bouw en exploitatie is zo’n 2 tot 3 keer duurder. Echter, om in de toekomst voldoende duurzame energie te produceren zijn zowel windmolens op zee als op land nodig. Het is dus een kwestie van en-en. Nieuwsgierig waar onze windenergie vandaan komt? Bekijk alle bronnen van onze 100% Nederlandse groene stroom.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.