27 oktober 2021
Zonnepanelen vs. zonneboiler: wat is het verschil?
Er zijn talloze mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler. Maar welke van de twee past het beste bij jou? Ontdek de verschillen in dit artikel.
Wat is een zonneboiler?
We beginnen bij het begin: wat is een zonneboiler eigenlijk? Een zonneboiler gebruik je om je water duurzaam te verwarmen. Hier heb je dus geen aardgas of CV voor nodig. Een zonneboiler is een vat water dat verwarmd wordt met behulp van zonlicht. Daar heb je ook een zonnecollector voor nodig. Een zonnecollector ligt op het dak en bestaat uit een aantal buizen die warm worden in de zon. De warmte komt in de zonneboiler en maakt het vat water warm. Vervolgens kun je douchen of het huis verwarmen met water opgewarmd door de zon! We gaan er vanuit dat je weet wat zonnepanelen zijn. Is dat niet zo? Lees dan in dit artikel alles over zonnepanelen.
Zonnepanelen of zonneboiler: financieel
Wil je bij het maken van je keuze vooral graag weten wat het financieel rendement is van beide opties? Met zonnepanelen bespaar je op je elektriciteitskosten en met een zonneboiler op je stookkosten (en dus je gasrekening). Voor je portemonnee zijn zonnepanelen meestal een slimmere investering: je bespaart daarmee het meest op je energierekening.
Financieel rendement
Het financieel rendement voor zonnepanelen ligt zo’n 4 procentpunt hoger dan voor een zonneboiler. Per jaar bespaar je hiermee meer geld wat betreft je energieverbruik, bij een 4-persoons huishouden jaarlijks zo’n €290 bij 6 zonnepanelen tegen gemiddeld €130 bij een zonneboiler voor 4 personen.
Terugverdientijd
En de terugverdientijd is gunstiger dan bij een zonneboiler. Het voordeel van een zonneboilersysteem is dat deze in aanschaf over het algemeen goedkoper is dan zonnepanelen, waarbij je tot 2021 nog in aanmerking kunt komen voor subsidie bij de aankoop van een zonneboiler.
Welke optie is beter voor het milieu?
Vind je het vooral belangrijk om vanuit milieuoogpunt een bewuste keuze te maken? Dan kun je in veel situaties beter voor een zonneboiler kiezen. Een zonneboiler is beter voor het milieu omdat deze je gasverbruik reduceert en hiermee CO2-uitstoot vermindert. Met zonnepanelen verminder je weliswaar je elektriciteitsverbruik, maar gas is meer vervuilend dan elektriciteit.
Voorbeeldberekening
Hoewel het lastig is om de milieu-impact van beiden 1 op 1 met elkaar te vergelijken, schetsen we aan de hand van een berekening van Milieu Centraal een voorbeeld:
- 1 m³ gas staat gelijk aan een uitstoot van 2,25 kg CO2
- 1 kWh staat gelijk aan een uitstoot van 0,41 kg CO2
Voor elke 1 m3 gas die je stookt, kun je dus ruim 5 kWh verbruiken om tot dezelfde CO2-uitstoot te komen. Gas kan bovendien niet duurzaam opgewekt worden, elektriciteit kun je wel groen inkopen. Let wel dat je natuurlijk met zonnepanelen altijd je zelf opgewekte groene stroom kunt delen of terug leveren, dat geldt niet voor de warmte uit zonneboilers.
Combinatie van zonnepanelen en zonneboiler
Wanneer jouw dakoppervlak én budget groot genoeg zijn, is het slim om voor een combinatie te gaan. Het is in dat geval het gunstigst voor het milieu en je portemonnee om zowel zonnepanelen als een zonneboiler te plaatsen. Je bespaart met deze keuze niet alleen het meest wat betreft CO2-uitstoot en je energierekening, je bent ook nog eens goed voorbereid op het gasloos wonen van de toekomst.
Welke zonnepanelen en/of zonneboiler past bij jou?
Nu je meer inzicht in de verschillen tussen zonnepanelen en zonneboilers hebt, ben je al een stap dichterbij duurzamer wonen. Maar: dan moet je nog keuze maken uit de verschillende soorten zonnepanelen en zonneboilers. Gelukkig zijn er online veel handige gratis tools om je bij die keuze te helpen: met Advies op Maat van Milieu Centraal kom je bijvoorbeeld precies te weten welke zonnepanelen het best bij jouw woonsituatie passen.
Voor welke optie je ook gaat, je kiest hoe dan ook voor een energiebesparende maatregel en een duurzamere wereld! En heb je voor zonnepanelen gekozen? Word dan opwekker bij Powerpeers om je zelf opgewekte energie te delen met de rest van Nederland.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.