Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Zonnepanelen iets voor jou?

23 augustus 2023

Zonnepanelen iets voor jou?

Je ziet ze steeds vaker: zonnepanelen. Op dit moment liggen ze al op meer dan 1 miljoen woningen in Nederland (blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research). Twijfel je of je ze wilt aanschaffen? Wij helpen je met het maken van je keuze.

Redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Met zonnepanelen:

  • Wek je groene en duurzame energie op
  • Draag je bij aan de CO2-reductie en energietransitie
  • Voorzie je in je eigen stroombehoefte
  • Heb je lagere of zelfs geen stroomkosten
  • Ben je minder afhankelijk van grote maatschappijen
  • Verdien je geld aan de energie die je niet zelf gebruikt

Daarnaast kun je het overschot van wat je opwekt opslaan in een thuisaccu. Of als opwekker bij Powerpeers delen met anderen. De hoogte van je terugleververgoeding is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren.

Deel je zonne-energie met anderen

Op mooie dagen wekken jouw zonnepanelen veel energie op. Maar op zulke momenten ben jij vaak niet thuis: je bent van de zon aan het genieten! De energie die jouw zonnepanelen op dat moment opwekken, kun je via Powerpeers delen met anderen. Die energie gaat dus niet meer anoniem het energienet in, maar komt uit bij andere Powerpeers. En via je energiedashboard zie je precies waar jouw energie naartoe is gegaan.

Controleer of je huis geschikt is

Het nemen van zonnepanelen is niet alleen een kwestie van willen, maar ook van kunnen. Want is jouw huis er wel geschikt voor? Er zijn een aantal dingen die je moet checken voordat je ze aanschaft. Hoe stevig is jouw dak? Wat is de ligging? Check ook of er voorwerpen of objecten omheen staan die schaduw kunnen veroorzaken, zoals bomen. Benieuwd waar je allemaal nog meer op moet letten en wat de mogelijkheden zijn? Bekijk deze checklist.

Kan en wil je investeren?

We vallen maar meteen met de deur in huis: zonnepanelen zijn niet goedkoop. Een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen kost rond de €5000 (bron: Consumentenbond), afhankelijk van welk model je kiest. Maar we hebben ook goed nieuws: je verdient ze uiteindelijk wel weer terug. Dit doe je gemiddeld in 6-7 jaar. Ben je niet van plan om lang in je huidige woning te blijven? Dan is het dus niet zo handig om daar zonnepanelen op te laten installeren.

Wist je dat je zonnepanelen ook kunt huren? Je betaalt ze dan af met de opbrengsten van je opwek. Een goed idee als je er niet in één keer voor een groot bedrag in wilt (of kunt) investeren.

Toch maar geen zonnepanelen?

Heb je op basis van dit artikel besloten om geen zonnepanelen te nemen of ben je erachter gekomen dat het niet kan? Bijvoorbeeld omdat je dak niet gunstig ligt, of omdat je in een appartement woont? Geen probleem! Via Powerpeers heb je de mogelijkheid om duurzame energie af te nemen van mensen met zonnepanelen. Zo kun je zonder eigen zonnepanelen tóch gebruikmaken van zelf opgewekte energie. Bereken je maandbedrag online en sluit je aan!

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23-08-2023. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.