Zonnestroomboiler: gebruik je zonnepanelen om water te verwarmen

19 augustus 2024

Zonnestroomboiler: gebruik je zonnepanelen om water te verwarmen

Met een zonnestroomboiler gebruik je de overtollige stroom van je zonnepanelen om water te verwarmen. Zo ga je slim om met je opgewekte stroom én kun je bovendien besparen op je terugleverkosten! Lees meer over hoe het werkt, wat de voordelen zijn en hoeveel een zonnestroomboiler kost.

Wat is een zonnestroomboiler?

Een zonnestroomboiler is een elektrische boiler die stroom van je zonnepanelen gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water wordt opgeslagen in de boiler, zodat je dit later kunt gebruiken in de keuken of bijvoorbeeld om te douchen. In het geïsoleerde voorraadvat blijft het water ongeveer 3 tot 4 dagen warm genoeg om te gebruiken. Een zonnestroomboiler is dus een slimme manier om water te verwarmen met de groene stroom van je eigen zonnepanelen.

Hoe werkt een zonnestroomboiler?

Een zonnestroomboiler is binnen een halve dag geïnstalleerd en werkt samen met je zonnepanelen. De zonnestroomboiler controleert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom je woning verbruikt. Wek je meer op dan dat je op dat moment verbruikt? Dan leveren je zonnepanelen stroom terug. De stroom wordt gebruikt om het water in de zonnestroomboiler te verwarmen. Doordat je de stroom direct gebruikt, lever je minder stroom terug aan het net en betaal je potentieel minder vaste terugleverkosten.

Wanneer je warm water nodig hebt, gebruik je eerst het warme water uit het voorraadvat van je zonnestroomboiler. Wanneer de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit leveren, bijvoorbeeld op bewolkte dagen, schakelt de boiler automatisch over op het reguliere elektriciteitsnet om ervoor te zorgen dat je altijd warm water hebt.

Waar kan je een zonnestroomboiler voor gebruiken?

Zonnestroomboilers zijn ontworpen voor het opwarmen van water voor kortdurend gebruik. Denk aan douchen, handen wassen, afwassen en in bad gaan. Het voorraadvat van je zonnestroomboiler is afgestemd op je huishouden. Woon je met meer mensen? Dan is het slim om een zonnestroomboiler met een groter voorraadvat te kiezen. Maar zelfs als je een grotere zonnestroomboiler kiest, blijft de capaciteit beperkt. Hierdoor zijn ze minder efficiënt voor constante verwarming zoals bij vloerverwarming.

Meer eigen verbruik, minder terugleverkosten

Als je 1000 kWh of meer per jaar teruglevert, betaal je vaste terugleverkosten. Het is dus financieel voordelig – en bovendien duurzamer – om meer van je opgewekte stroom zelf te gebruiken. De zonnestroomboiler kan je helpen om je terugleverkosten te verlagen door meer groene stroom direct te gebruiken. De stroom die je normaal gesproken terug zou leveren aan het net, wordt met een zonnestroomboiler eerst ingezet om je tapwater te verwarmen. Je levert dus minder stroom terug én je hoeft geen elektriciteit van het net te kopen om je water te verwarmen. Dubbel zo goed voor je energierekening dus!

Minder afhankelijk van de salderingsregeling

De salderingsregeling (waarbij je teruggeleverde stroom kunt verrekenen met afgenomen stroom) wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Een zonnestroomboiler zorgt ervoor dat je meer van je opgewekte energie direct gebruikt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van salderen.

Lees de blog ‘Hoe kun je meer stroom van je zonnepanelen direct gebruiken?’ voor meer tips over het zelf gebruiken van je opgewekte stroom.

Is een zonnestroomboiler interessant voor mij?

Een zonnestroomboiler kan voor veel zonnepaneeleigenaren interessant zijn, zeker als je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Een zonnestroomboiler is geschikt als:

  • je zonnepanelen hebt die terugleveren aan het net;
  • je een cv-ketel of warmtenet aansluiting met eigen afleverset hebt;
  • er bij de cv-ketel of aansluiting genoeg ruimte is voor een voorraadvat van 50 tot 150 liter;
  • je geen warmtepomp hebt of deze binnenkort gaat installeren;
  • je geen zonneboiler hebt.

Wat kost een zonnestroomboiler?

Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat de aanschaf en de installatie van een zonnestroomboiler rond de € 2.500,- kost. De kosten van de zonnestroomboiler zelf zijn natuurlijk ook afhankelijk van het gekozen model en de inhoud van het voorraadvat. Over het algemeen geldt dat hoe meer warm water je wilt kunnen opslaan, hoe duurder de boiler is. Op dit moment is er (nog) geen subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonnestroomboiler.

De gemiddelde terugverdientijd is 7 tot 9 jaar. En de levensduur van een zonnestroomboiler is 25 jaar. Woon je alleen? Houd dan rekening met een terugverdientijd van 10 tot 12 jaar.

Wat zijn de verschillen tussen een zonnestroomboiler en zonneboiler?

Misschien heb je online al wel eens iets gelezen over een zonneboiler. Het is goed om te weten dat een zonnestroomboiler en een zonneboiler twee totaal verschillende manieren zijn om water te verwarmen.

  • Techniek: Een zonnestroomboiler maakt gebruik van reguliere zonnepanelen op je dak. Met de stroom die de zonnepanelen opwekken, verwarmt de zonnestroomboiler het water. Een zonneboiler gebruikt direct zonlicht om water te verwarmen door middel van zonnecollectoren.
  • Installatie: De zonnestroomboiler gebruikt de zonnepanelen die (al) op je dak liggen. De installatie is vrij makkelijk en vaak in een halve dag klaar. De installatie van een zonneboiler is complexer, omdat het systeem meer componenten heeft (zoals leidingen en een warmtewisselaar) en nauwkeuriger moet worden afgesteld.
  • Kosten: Een zonnestroomboiler is iets goedkoper (gemiddeld  € 2.500,-) omdat de techniek eenvoudiger is en er geen speciale collectoren nodig zijn. Een gemiddelde zonneboiler kost rond de € 3.500,-.

De keuze tussen een zonnestroomboiler en een zonneboiler hangt af van je specifieke behoeften, of je al zonnepanelen hebt, je budget, en hoe je van plan bent het verwarmde water te gebruiken. Zonnestroomboilers zijn flexibeler en eenvoudiger te installeren, terwijl zonneboilers efficiënter zijn in het direct omzetten van zonlicht in warmte. Dit laatste is vooral handig voor grotere toepassingen zoals vloerverwarming.