Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
De veranderingen per 1 januari 2024

8 januari 2024

De veranderingen per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zijn de tarieven, de energiebelasting en netbeheerkosten gewijzigd. Ook is het prijsplafond gestopt. In januari heb je hier per e-mail alle informatie over ontvangen. Voor het gemak zetten we de belangrijkste wijzigingen nog een keer op een rijtje.

Nieuwe energietarieven voor stroom en gas

Heb je een variabel of modelcontract bij Powerpeers? Dan zijn je gas en stroom tarieven per 1 januari 2024 gewijzigd. Je hebt hier eind november per e-mail bericht over ontvangen. Je vindt je tarieven ook terug in je energiedashboard.

Geen prijsplafond meer in 2024

Per 1 januari geldt er geen prijsplafond meer. In 2023 betaalde je een maximaal tarief voor zowel stroom als gas. Op de energie die je in 2024 verbruikt, geldt geen prijsplafond meer.

Alles over het prijsplafond

Overheidsheffingen

Begin januari heb je een e-mail ontvangen met informatie over je termijnbedrag, de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Voor stroom gaat de energiebelasting omlaag, voor gas gaat deze omhoog. Deze wijziging is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Per 1 januari 2024 zijn de overheidsheffingen incl. btw:

  • Energiebelasting stroom tot en met 10.000 kWh: € 0,131648 per kWh
  • Energiebelasting stroom van 10.001 tot en met 50.000 kWh: € 0,109348 per kWh
  • Vermindering energiebelasting: € -1,729836 per dag
  • Energiebelasting gas: € 0,705442 per m3

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder en hangen af van je woonplaats en het type aansluiting.

In je energiedasbhoard vind je een overzicht van jouw actuele tarieven, netbeheerderskosten, de energiebelasting en de overheidsheffingen voor 2024.

Tijdelijk Noodfonds Energie blijft ook in 2024

In 2023 zijn we met andere energiebedrijven en de overheid een tijdelijk Noodfonds gestart. Hiermee helpen we mensen die de energierekeningen niet meer kunnen betalen. Je kunt er vanaf 22 januari ook in 2024 gebruik van van maken. Op de website van het Noodfonds vind je alle informatie en instructies over hoe je een aanvraag kunt doen.

Andere ontwikkelingen: salderen

Zoals wellicht bekend is het de bedoeling dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wordt afgebouwd. Op 6 februari wordt ‘het afschaffen van de salderingsregeling’ behandeld in de Eerste Kamer. Op korte termijn zal er naar verwachting meer duidelijk worden over de salderingsregeling.

Op onze pagina over salderen, vind je meer informatie over salderen.

Meer zekerheid met een vast contract

Heb je een variabel of modelcontract bij ons? Kies dan voor de zekerheid van vaste tarieven door een vast contract af te sluiten. En dan ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas. Ben je al klant bij ons? Je persoonlijke aanbod staat voor je klaar in je energiedashboard.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 08-1-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.