Powerpeer Daphne kiest voor groen gas

17 november 2021

Powerpeer Daphne kiest voor groen gas

Daphne woont met haar man en 2 puberzonen in een nieuwbouwhuis in Eindhoven. Haar huis is van buiten én van binnen duurzaam: ze heeft 20 zonnepanelen op haar dak en het jaren ‘70 interieur is geheel vintage. Bij het verlengen van haar energiecontract koos ze ook voor 25% groen gas.

Hoe woon je?

“We wonen nu zo’n 3 jaar in dit nieuwbouwhuis. Het huis was een lot uit de loterij. We stonden wel ingeschreven bij de woningbouw, maar het is in een grote stad natuurlijk niet makkelijk om een nieuwe huurwoning te vinden. Het is best een groot huis, met drie ruime verdiepingen. Het huis is super energiezuinig; we hebben zelfs zonnepanelen op het dak. Die zijn niet van ons zelf, maar horen bij het huurhuis en zaten er al op. Ook alle andere huurhuizen in de wijk hebben zonnepanelen.”

Waarom koos je 3 jaar geleden voor Powerpeers?

“Ik ben zelf heel erg van duurzaam leven. Bij mijn vorige energieleverancier kreeg ik altijd flinke korting op gas en energie, maar ze waren niet de groenste. Pas toen ik hier ging wonen, ben ik gaan kijken welke opties er allemaal zijn. Ik heb gekeken welke energieleveranciers het gunstigst zijn qua prijs en welke het groenst zijn. Toen kwam ik uit bij Powerpeers.”

Wat is voor jou belangrijker: de prijs of duurzaamheid?

“Ik let graag op de prijs, maar voor mij is duurzaamheid wel echt belangrijker. Ik vind het fijn dat alle stroom van Powerpeers zelf opgewekte stroom uit Nederland is. Ik kijk wel elk jaar of er nieuwe, duurzamere en voordeligere leveranciers bij zijn gekomen. Maar die zijn er tot nu toe niet.”

“Ik let graag op de prijs, maar voor mij is duurzaamheid wel echt belangrijker.”

Met je laatste contractverlenging koos je voor 25% groen gas. Waarom?

“Ik kon een nieuw contract afsluiten en zag toen de keuze voor groen gas. Dat was nieuw! Ik heb wel even nagedacht over of ik het zou doen en of ik dan voor 25% of 100% groen gas zou gaan. We verbruiken hier weinig gas. Alleen voor het verwarmen van het huis en voor het water gebruiken we gas. We zijn om het te proberen voor 25% groen gas gegaan, in combinatie met zo min mogelijk gas gebruiken.”

Zie je jezelf in de toekomst overstappen op 100% groen gas?

“We gaan eerst babystapjes zetten en daarna verder kijken. 100% groen gas vind ik nu nog best duur, we moeten het ook gewoon kunnen blijven betalen iedere maand. Misschien dat we over één of twee jaar toch overgaan op 100% groen gas. Maar het is natuurlijk nog duurzamer om zo min mogelijk te verbruiken.” 

Kijk je veel naar je energieverbruik?

“Eén keer per maand krijg ik een mailtje van Powerpeers met mijn energierapport. Ik vind het super leuk om te zien hoe wij het doen vergeleken met de rest van Nederland. We staan met vier personen en drie flinke verdiepingen qua verbruik gelijk aan een eenpersoons huishouden. Dus dat doen we best netjes!”

Powerpeer Daphne groen gas

“We staan met vier personen en drie flinke verdiepingen qua verbruik gelijk aan een eenpersoons huishouden.”

Hoe komt het dat jullie zo weinig verbruiken?

Dat komt deels doordat ons huis zo zuinig is. Het is hier heel goed geïsoleerd en we proberen bijvoorbeeld het aanzetten van de verwarming zo lang mogelijk te rekken. De afgelopen weken was het hier tussen de 19 en de 20 graden binnen. Als we het fris krijgen, trekken we liever eerst een trui aan. We maken er een soort spelletje van om te kijken hoe lang we het aanzetten van de verwarming kunnen uitstellen.”

En qua stroom?

“Qua stroom… We hebben 2 pubers in huis die heel erg van gamen houden. Dat zijn dus wel grote energieslurpers. Maar verder proberen we er echt op te letten. Met alles denken we bewust na over wat onze voetafdruk is en hoe we die verkleinen. Dat kan ook in kleine dingen zitten, zoals lampen uitdoen in een kamer als je er niet bent.”

“We hebben 2 pubers in huis die heel erg van gamen houden. Dat zijn dus wel grote energieslurpers.”

Speelt duurzaamheid ook in de rest van je leven een grote rol?

“Ik vind het leuk om met duurzaamheid bezig te zijn. Mijn partner en ik zijn allebei vegan, onze kinderen vegetarisch. Daar hebben ze zelf voor gekozen. Verder halen we zo min mogelijk plastic afval in huis en kopen we zoveel mogelijk spullen tweedehands of vintage. Ons huis is ingericht in jaren ‘70 stijl en alle meubels zijn vintage. Dat is mooi én duurzaam! Ook willen we volgend jaar met de fiets op vakantie.”

Hoe zie jij duurzaamheid in de toekomst?

“Het zou zo mooi zijn als nog veel meer mensen zich realiseren wat voor impact we hebben op de aarde. Bewust nadenken over wat je doet en verbruikt is al een mooie eerste stap. Alle kleine beetjes helpen. Maar ik dring mijn levensstijl niet op aan anderen.”

Wil je meer weten over groen gas? Lees hier alles over de mogelijkheden. Meer interviews lezen met opwekkers van Powerpeers of onze lokale bronnen? Dat kan hier! 

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17-11-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.