Goed nieuws! De Powerpeers app is nu beschikbaar in de app stores. Download de app nu! Meer over de app
10 tips: energie besparen in de winter

10 oktober 2024

10 tips: energie besparen in de winter

De koude maanden komen er weer aan! Wist je dat je genoeg kunt doen om in de winter energie te besparen? Wij geven je 10 energiebesparingstips die je direct kunt toepassen. Goed voor het milieu en voor je energierekening!

Korter douchen

Als het buiten zo koud, is de verleiding misschien groot om extra lang onder de douche te blijven staan. In Nederland douchen we gemiddeld 9 minuten. Als je dit nu eens inkort naar maximaal 5 minuten, dan kun je een hoop water en gas besparen. Jaarlijks scheelt dit zo’n 65 euro (bij een gasprijs van € 1,20). En heb jij al een waterbesparende douchekop? Met zo’n kop gebruik je ongemerkt minder water, waarmee je vergeleken met een standaard douchekop al snel 20% op water- en energieverbruik bespaart!

Tochtstrips plaatsen en kieren dichten

Tocht in huis zorgt voor een hoger energieverbruik. Het voelt namelijk kouder aan, dus de kans is groot dat je bij die winterse temperaturen je verwarming een graadje hoger zet. De cv-ketel moet daardoor harder stoken en deze warmte gaat weer verloren. Plaats daarom tochtstrips bij kozijnen en deuren en zorg dat je naden en kieren zoveel mogelijk dichtmaakt. Een goedkope en effectieve oplossing. Let wel op dat je kieren onder tussendeuren laat zitten, die dienen voor een goede ventilatie binnenshuis.

Waar vind je vaak kieren in huis?

  • Bij ramen en deuren die je kunt openen
  • Tussen de kozijnen en de muur
  • Bij gaten waar leidingen doorheen lopen
  • Tussen gipsplaten
  • In de brievenbus en onder de buitendeur
  • De meterkast, onder keukenkastjes en het kruipluik
  • Bij een voorzetwand: tussen de gipsplaten
  • Waar de vloer aansluit bij buitenmuren
  • In de nok van het dak en tussen de dakplaten

Bron: Milieucentraal

Gordijnen dichtdoen

Doe de gordijnen dicht als het donker wordt, daarmee houd je de warmte van de verwarming binnen en de kou van de ramen buiten. Check wel even of diezelfde gordijnen niet de warmte van radiatoren tegenhouden. Hangen ze voor de verwarming? Rol ze dan iets op en leg ze in de vensterbank. Zorg ervoor dat je geen bank voor je verwarming zet, ook die kan de warmte tegenhouden.

Tussendeuren dichthouden

Als je de deuren binnenshuis open hebt staan, trekt veel warmte de kamer uit. Een hele simpele maar razend effectieve oplossing: doe de deuren goed dicht en houd zo de warmte in de kamers die je verwarmd wil hebben.

Cv-ketel bijvullen en ontluchten

Zorg dat je cv-ketel is bijgevuld en ontlucht. Hoor je de verwarming bijvoorbeeld tikken of water lopen? Dat is een teken dat je aan de slag moet met bijvullen en ontluchten. Anders blijft er lucht in de cv-leidingen zitten, waardoor de druk van de cv-ketel daalt en het hete water minder goed door de buizen kan stromen. Gevolg: de radiotoren geven minder warmte af en je moet meer stoken.

Goed ventileren

Goede ventilatie in huis is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het is ook beter voor het milieu en je portemonnee. Vochtige lucht kan namelijk niet goed worden verwarmd, dus ook in de winter moet je goed ventileren. De vochtige lucht maakt hierdoor plaats voor drogere buitenlucht die sneller wordt verwarmd. Dan hoef je voor een aangename temperatuur in huis dus minder hard te stoken.

Kaarsen aan

De kaarsen aan staat niet alleen gezellig; elk kaarsje dat je aansteekt is toch weer een mini warmtebron extra. En zoals voor alles geldt op het gebied van duurzaamheid: alle kleine beetjes helpen. Steek meteen wat meer kaarsen aan, dan heb je ook weer minder lampen nodig om de kamer te verlichten.

Bewuster wassen

Draai jij je wasjes altijd op minimaal 40 graden? Schakel eens een tandje terug en was voortaan op 30 graden. Wil je bijvoorbeeld je beddengoed of sportkleding toch op 40 of 60 graden wassen, check dan of je wasmachine een eco-stand heeft. Je moet met zo’n eco-programma wel iets meer geduld hebben, maar je verbruikt een stuk minder energie. En wellicht voor de hand liggend: laat die energie slurpende wasdroger ook eens voor wat het is en hang je schone was aan een droogrek te drogen.

Elektronische apparatuur uitzetten

Zorg dat je elektronische apparaten niet op stand-by laat staan als je naar je werk gaat of gaat slapen. Hiermee voorkom je sluipverbruik: de energie die apparaten verbruiken als de stekker nog in het stopcontact zit terwijl ze ‘uit’ staan. Zit er een uitknop op het apparaat?  Gebruik deze dan in plaats van de stand-by knop of trek anders de stekker uit het stopcontact. Bij meerdere apparaten bij elkaar, zoals televisie- of computerapparatuur kun je ook een stekkerblok met een aan/uit-knop gebruiken.

Verwarmen zonder verspillen

Als je slimmer met je verwarming thuis om gaat, stoot je minder CO2 uit en valt je energierekening lager uit. Let er bijvoorbeeld op dat je geen kamers verwarmt die je niet gebruikt, draai de verwarming daar helemaal dicht. Zet de thermostaat ook een uurtje voordat je gaat slapen wat lager, het duurt ongeveer een uur voordat de verwarming is afgekoeld. En dan lig jij toch al in je bed! Als je niet thuis bent of als je naar bed gaat, kun je de thermostaat het beste op 15 graden zetten (bij vloerverwarming is dit 17/18 graden).

Meer stappen maken voor een betere wereld? Via ons platform gebruik jij alleen nog maar 100% groene stroom, misschien wel opgewekt door je buren, familie of collega. Hoe werkt het?

Voor de bespaarcijfers is als bron Milieucentraal gebruikt.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11-10-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.