Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Heb jij een slimme meter nodig?

5 januari 2021

Heb jij een slimme meter nodig?

Vergeet jij ook altijd je meterstanden door te geven? Heb jij zonnepanelen of overweeg je ze? Dan is een slimme meter iets voor jou! Steeds meer huishoudens hebben er één. Maar hoe werkt het? En hoe zit het met privacy?

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale meter die automatisch je energieverbruik uitleest en doorstuurt naar je energieleverancier. Je hoeft daardoor je meterstanden niet zelf door te geven. Dat moet met een traditionele meter wel. Voor het automatisch uitlezen van jouw meterstanden moet je ons toestemming geven. Heb je toestemming gegeven, dan gebruikt de energieleverancier deze data om inzicht te geven in je energieverbruik en teruglevering. Met de meterstanden kunnen we ook laten zien van welke bron je energie krijgt en (als je zonnepanelen hebt) hoeveel je levert.

Dit is wat een slimme meter slim maakt

De slimme meter is slim omdat ‘ie kan communiceren. Met jou, maar ook met anderen. Jij ziet bijvoorbeeld direct hoeveel energie je verbruikt en de netbeheerder kan jouw meterstanden op afstand uitlezen. Hij geeft deze gegevens ook weer makkelijk door aan je energieleverancier, die op basis daarvan de energierekening maakt. Handig, want dan hoef je je meterstanden dus niet meer zelf door te geven.

Zo zit het met je privacy

Het uitlezen van de meterstanden gaat via GPRS. Dit systeem is volkomen veilig. Er zijn bovendien speciale regels opgesteld die ervoor zorgen dat je persoons- en verbruiksgegevens altijd beschermd zijn. Je netbeheerder en energieleverancier moeten zich hieraan houden. Zij zien daarnaast alleen hoeveel energie je verbruikt tijdens een bepaalde periode en niet wat je verbruik per apparaat is. Ze weten dus niet wanneer je televisiekijkt of hoe vaak je onder de douche staat.

Wij vragen altijd toestemming

Als je Powerpeer wordt, vragen we je bij aanmelding toestemming om jouw meterstanden dagelijks te mogen uitlezen. Die toestemming hebben we van je nodig als je opwekker wilt zijn binnen ons netwerk. Maar geen zorgen, je bent ook welkom als je geen slimme meter hebt of ons geen toestemming geeft. Tijdens je overstap bepalen we jouw verbruik op basis van een standaard verbruiksprofiel.

Iedereen aan de slimme meter

Op den duur zullen alle meters vervangen worden door dit nieuwe slimme type. Op grond van Europese afspraken moet op 31 december 2020 minimaal 80% van de Nederlandse huishoudens er eentje hebben. En voor eigenaren van zonnepanelen wordt dit zelfs verplicht! Netbeheerders installeren de slimme meter per regio, wijk of buurt. Als je aan de beurt bent, krijg je hier bericht over en is de installatie gratis. Wil je de slimme meter eerder? Dan betaal je ongeveer €70. Als je zonnepanelen hebt vraag je er gratis een aan, door je te registreren op energieleveren.nl.

Meer weten over slimme meters?

Wil je meer lezen over slimme meters? Of weten wanneer jij aan de beurt bent voor vervanging van je meter? Lees meer op netbeheernederland.nl.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.