Goed nieuws! De Powerpeers app is nu beschikbaar in de app stores. Download de app nu! Meer over de app
Toekomst van zonnepanelen

23 augustus 2023

Toekomst van zonnepanelen

Maar liefst 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben al zonnepanelen op het dak. Ben jij de volgende? In dit artikel kijken we naar de toekomst van zonnepanelen. Van kosten tot opbrengsten en van materiaal tot recycling.

Hoe het er nu voor staat

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen, en we hebben goed nieuws: er is nog genoeg ruimte over! Het totale beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in ons land is meer dan 400 km2. Om je een idee te geven: dat zijn 57.000 voetbalvelden! En dan hebben we het nog niet eens over andere locaties zoals bijvoorbeeld geluidswallen langs de snelweg. Doordat steeds meer mensen zonnepanelen nemen, lopen we het risico dat het net overbelast raakt. Daarom is het belangrijk de wasmachine aan te zetten op een zonnige dag. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien, in plaats van ’s avonds wanneer de zon al onder is. De volgende stap in de energietransitie.

Met zonnepanelen voorzie je in je eigen stroombehoefte en ben je minder afhankelijk van energiebedrijven. Ook maken ze je huis volgens onderzoek € 7000 meer waard. Toch vragen veel mensen zich af: is het niet te laat om er nu nog in te investeren?

We vallen maar meteen met de deur in huis: je bent nog ruim op tijd. In de laatste jaren zijn zonnepanelen flink goedkoper geworden. Dit komt omdat de technologie zich continu verbetert en er op steeds grotere schaal wordt geproduceerd. Toch heeft wachten op een nog lagere prijs niet zoveel zin meer. De zonnepanelen worden op dit moment al bijna tegen de kostprijs aangeboden omdat de concurrentie groot is en de productietechnologie steeds beter wordt. Daarnaast betaal je voor je zonnepanelen ook altijd installatie- en onderhoudskosten. Die zullen niet ineens dalen of verdwijnen. Eigenlijk geldt dus: hoe langer je wacht, hoe later je begint met besparen op je energierekening. Volgens de Consumentenbond betaal je op dit moment € 5000 voor een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen. Die verdien je met je opgewekte energie in ongeveer 7 jaar terug. Bovendien kun je de btw op je aankoop terugvragen en gaat de btw er per 2023 helemaal af. Dat scheelt 21%!

Tip: heb je op dit moment niet genoeg geld om te investeren? Je kunt je zonnepanelen ook huren! Huren is niet zo voordelig als kopen, maar vaak wél goedkoper dan je stroomkosten. Hierdoor bespaar je toch direct wat geld.

Salderen en terugleveren: wat levert het op?

Als je zonne-energie opwekt, maar niet gebruikt, lever je deze terug aan het energienet. En wek je te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je gebruik en afname met elkaar. Wek je met je zonnepanelen meer energie op dan dat je verbruikt? Dan lever je de stroom terug aan het energienet. En hier krijg je geld voor in de vorm van een terugleververgoeding! De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren

Volgens de laatste berichten wordt de salderingsregeling in 2027 volledig afgeschaft. Hier is echter nog geen definitief besluit over genomen.

Hoe meer stroom je zelf opwekt, hoe minder je hoeft af te nemen van je energieleverancier. En wat dat betreft ziet de toekomst er zonnig uit: de zon schijnt steeds vaker en intenser in Nederland. Volgens het KNMI is de zonnestraling sinds de jaren 80 elke 10 jaar 3% toegenomen. Tijd om dat zonnetje in huis te halen dus!

Zonnepanelen van zeewier

Bij zonnepanelen denk je waarschijnlijk aan de bekende blauwe of zwarte platen. Functioneel, maar niet per se heel mooi. Gelukkig staat de technologie niet stil en worden er veel alternatieven ontwikkeld. Dit zijn 6 kanshebbers voor de toekomst:

  1. Indak zonnepanelen
    Deze panelen zitten ín je dak in plaats van erop. Veel mensen vinden dit mooier, maar het is op dit moment nog wel 3 keer zo duur.
  2. Zonnepanelen in andere kleuren
    Rood, groen of transparant: deze panelen maken een statement of vallen juist minder op. Helaas wekken ze nu ook nog iets minder op.
  3. Dakpannen met zonnecellen
    Net zo groot als gewone dakpannen, dus je hebt er veel van nodig. Daardoor zijn ze vaak 2 keer zo duur. Vooral slim als je dakpannen toch al aan vervanging toe zijn.
  4. Gevelpanelen
    Gevelpanelen lijken qua uiterlijk op beton en zijn iets minder effectief. Ze zijn vooral een goede uitkomst als je dak niet geschikt is voor gewone panelen.
  5. Zeewierpanelen
    Deze panelen zijn bedacht door een Zweedse startup en nog in ontwikkeling. Het zeewier vervangt de chemische materialen in een zonnepaneel en is daardoor duurzamer. Ook wek je er 10% meer energie mee op.
  6. Bifaciale zonnepanelen
    Dit zijn zonnepanelen van glas die zonlicht aan beide kanten opvangen. Zo profiteer je ook van het licht dat weerkaatst via bijvoorbeeld wolken en gebouwen.

Naast nieuwe ontwikkelingen voor de panelen zelf, passen we ze ook steeds creatiever toe! Bijvoorbeeld als overkapping bij bushokjes, op autodaken of als vervanging voor de doeken die ze in de landbouw gebruiken om planten te beschermen. We verwachten alleen nog maar meer van dit soort innovaties in de toekomst.

Duurzamere productie en recycling

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat er in de komende 5 jaar wereldwijd 2 miljard zonnepanelen bij zullen komen. Maar hoe duurzaam is deze productie? Volgens MilieuCentraal heb je de productie van je zonnepanelen binnen 2 jaar gecompenseerd met de energie die je ermee opwekt. Ook gaan zonnepanelen tegenwoordig steeds langer mee. Na 25 jaar verliezen ze hun kracht, maar je kunt ze vaak nóg 25 jaar gebruiken. Leg ze bijvoorbeeld op het dak van je schuur, verkoop ze of maak er iemand anders blij mee.

En daarna? Voor het recyclen van zonnepanelen hebben we helaas nog een lange weg te gaan. Een zonnepaneel bestaat voor 85% uit recyclebare materialen zoals koper, glas en aluminium. Voor de overige 15% (chemische stoffen) is nog geen oplossing. In Japan wordt volop geëxperimenteerd met scheidingsmethodes, maar het zou nog beter zijn als we de stoffen helemaal niet in de panelen zouden gebruiken. Op dit moment doen we dit al bij 20% van de zonnepanelen in Nederland, dus hier kun je rekening mee houden in je aanschaf.

De toekomst van zonnepanelen: alles is mogelijk

Zoals je leest is de wereld van zonnepanelen volop in beweging. Maar één ding staat vast: met zonnepanelen draag jij bij aan de energietransitie. Ben jij klaar om je eigen panelen aan te schaffen? Bekijk dan onze handige checklist. Bij Powerpeers kun je de energie die je opwekt weer terugleveren. In je energiedashboard zie je precies hoe jouw zonnepanelen het doen. Maar ook als je geen zonnepanelen hebt, kun je je bij ons aanmelden. Dan krijg je energie van andere Powerpeers met zonnepanelen!


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18-11-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.