Salderen en terugleveren zonne-energie

23 augustus 2023

Salderen en terugleveren zonne-energie

Heb jij zonnepanelen? Goed bezig! Als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je dit delen met anderen via Powerpeers. Maar hoe werkt dit terugleveren? En wat is het verschil met salderen? Wij leggen het voor je uit.

Wat is salderen?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is salderen ook alweer? Met je zonnepanelen wek je stroom op. Als de zon niet schijnt, verbruik je stroom. Met salderen verreken je je verbruik en afname met elkaar tegen hetzelfde leveringstarief. Als je aan het eind van het jaar meer hebt geleverd dan verbruikt krijg je geld terug. Dit heet de terugleververgoeding.

Maar let op, want je kunt nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Dat heet de salderingsgrens. Hoe hoog jouw salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

Salderingsregeling: minder salderen na 2025

Er ligt een voorstel om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Het voorstel is op 6 februari en 13 februari 2024 in de Eerste Kamer behandeld. Het plan heeft onvoldoende steun van de Eerste Kamer gekregen. Dat betekent dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd en er dus nog niets verandert voor als je zonnepanelen hebt. Het voorstel was om in 2025 en 2026 nog 64 procent van je geleverde stroom te kunnen salderen. Daarna neemt dit percentage elk jaar met 9% af. Vanaf 2031 zou je helemaal niet meer kunnen salderen. Voorlopig is gaat dit voorstel dus niet door.

Waarom wordt de salderingsregeling mogelijk afgebouwd?

Op dit moment wordt het verschil in verbruik en afname over je totale energie, aan het einde van het jaar berekend. Daardoor maakt het niet uit op welk moment van de dag jij energie levert of afneemt. En dat is een probleem voor het elektriciteitsnet. Want schijnt de zon? Dan leveren alle zonnepanelen tegelijk en is er een overschot. En is het bewolkt? Dan moet alles juist weer van centrales komen.

Niet meer salderen, maar verbruik op productie afstemmen

Door de salderingsregeling af te bouwen, spoort de overheid aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag, in plaats van op een bewolkte. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien in plaats van ’s avonds als de zon al onder is.

De terugleververgoeding blijft gewoon bestaan

Gelukkig is er nog een andere manier om geld te verdienen aan je zonne-energie. Door het terug te leveren aan je energieleverancier. Bij Powerpeers werkt dat als volgt:

  1. Heb je zonnepanelen? Meld je dan aan als bron.
  2. Ons platform registreert via jouw slimme meter wat jij overhebt en verdeelt dat over de mensen die op dat moment van jouw bron energie af willen nemen. In je energiedashboard zie je terug hoeveel energie je hebt gedeeld met anderen.
  3. Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit strepen we tegen elkaar weg, ook wel salderen genoemd.
  4. Heb je meer gedeeld? Dan krijg je een terugleververgoeding. Dit verrekenen we één keer per jaar op jouw jaarafrekening. De terugleververgoeding hangt af van het contract dat je hebt. Bekijk hier hoeveel terugleververgoeding jij krijgt.

Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark.

Terugleveren bij Powerpeers

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren. Heb je nog geen zonnepanelen maar denk je er wel over na? Lees dan ons artikel over zonnepanelen aanschaffen. Je kunt je natuurlijk ook bij ons aansluiten zonder panelen. Dan gebruik je de 100% groene stroom van andere Powerpeers. Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken nu je maandbedrag.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13-2-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.