Goed nieuws! De Powerpeers app is nu beschikbaar in de app stores. Download de app nu! Meer over de app
Hoe duurzaam is groen gas

4 oktober 2023

Hoe duurzaam is groen gas

Waar komt groen gas vandaan? Hoe wordt het gemaakt? En hoe duurzaam is groen gas? Groen gas is nog relatief nieuw op de energiemarkt. Daarom geven wij je graag extra uitleg en achtergrondinformatie.

Hoe wordt groen gas gemaakt

We leggen het je stap-voor-stap uit aan de hand van deze afbeelding.

Groen gas proces
  1. Mengen
    Natuurlijke grondstoffen als slib, gft-afval en koeienmest wordt verzameld en met elkaar gemengd. Daarna is het klaar voor de vergister (een soort grote afgesloten silo).
  2. Vergisten
    Bij vergisting wordt natuurlijk afval omgezet in biogas door middel van bacteriën en schimmels.
  3. Opwaarderen
    Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht, dit noemen we opwaarderen.
  4. Groen gas
    Na bovenstaande bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor aardgas. Groen gas kan door het bestaande gasnetwerk stromen en iedereen die wil kan er gebruik van maken.

Wat is vergisting precies?

Het vergistingsproces vindt plaats in een grote afgesloten vergister. Bacteriën zijn in dit proces heel belangrijk. Ze kunnen in een zuurstofarme omgeving eenvoudig verteerbare massa omzetten in de gassen kooldioxide en methaan. Het resultaat: biogas. Je kunt dit zien als een soort ‘verdund aardgas’, maar dan duurzaam. Als je meer wilt weten over welke grondstoffen de vergister in gaan lees dan ons artikel: alles wat je wilt weten over groen gas.

Opwaarderen: van biogas naar groen gas

Biogas bestaat voor ongeveer 60% uit methaan. Om je een idee te geven: aardgas bestaat voor zo’n 82% uit methaan. Biogas heeft daarom nog een aantal bewerkingen nodig voordat het groen gas is. Dit noemen we ‘opwaarderen’, het biogas wordt schoongemaakt en het methaangehalte wordt op dezelfde hoogte gebracht als aardgas. Na het opwaarderen is het groen gas en is het klaar om toegevoegd te worden op het gasnet.

Hoe groen is groen gas?

Groen gas is in gebruik volledig CO2-neutraal, de CO2 die vrijkomt bij de verbranding is eerder opgenomen door de grondstoffen die ervoor worden gebruikt; er komt dus géén extra CO2 vrij in onze atmosfeer.

Bij de productie van groen gas komt nog wel CO2 vrij, maar de totale uitstoot is aanzienlijk minder dan bij aardgas. Afhankelijk van de bron en toepassing is er tussen de 50% en 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van aardgas.

Daarnaast garanderen wij dat ons groene gas in Nederland is geproduceerd, voor 100% afkomstig is uit natuurlijke grondstoffen en gecertificeerd is door middel van garanties van oorsprong. Daarnaast streven wij ernaar dat zo veel mogelijk van onze biobrandstoffen zijn gecertificeerd met het NTA 8080 of het ISCC duurzaamheidskenmerk.

En wat we belangrijk vinden om te benoemen is dat er geen bomen worden gekapt en er geen hout wordt gebruikt in het proces (hooguit wat resthout van snoei-afval).

Hoe groen wil jij je gas hebben? 

Bij Powerpeers hebben we drie varianten gas.

  • CO2-gecompenseerd gas (dit krijg je standaard als je voor gas kiest)
  • 25% Groen Gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas)
  • 100% Groen Gas

25% groen gras vs. 100% groen gas

We zijn eerlijk en transparant over duurzaamheid. Ons 25% groen gas is een gemengd product, dat voor 25% bestaat uit groen gas en voor 75% uit CO2-gecompenseerd gas. Naast onze mix van groen gas bieden we ook 100% groen gas aan, dit – zoals de naam al doet vermoeden – bestaat volledig uit groen gas.

Meer weten over groen gas? Bekijk hier onze groen gas pagina.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 24-5-2024 Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.