Wat kun jij doen om je CO2-uitstoot te verminderen?

27 oktober 2022

Wat kun jij doen om je CO2-uitstoot te verminderen?

De klimaatverandering gaat ongekend hard. Dit meldt het VN-klimaatpanel IPCC in het klimaatrapport 2023. Hittegolven, extreme hitte en droogte, is de opwarming van de aarde nog te stoppen? Qua opwarming moeten we onder de 1,5 graad blijven om het leven op aarde aangenaam te houden. Dit betekent dat de CO2-uitstoot de komende 9 jaar gehalveerd moet worden en in 2050 op 0 moet staan. Op z’n zachtst gezegd een uitdaging! Hoe kun jij bijdragen aan deze vermindering? En wij als Powerpeers?

Terug naar de basis, wat is CO2?

CO2 (afkorting koolstofdioxide) is het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt (ook wel het broeikaseffect genoemd). De afgelopen eeuwen zijn er steeds meer broeikasgassen in de lucht gekomen, hierdoor ontsnapt de warmtestraling minder makkelijk, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. De opwarming zorgt er nu al voor het smelten van ijs op noord- en zuidpool.

Milieu Centraal heeft een overzicht gemaakt van wat in jouw huishouden de meeste CO2-uitstoot veroorzaakt en hoe je in 6 stappen minder CO2 kan uitstoten. De drie grootste vervuilers: vliegen, autorijden en het eten van dierlijke producten. Heb jij al eens nagedacht wat jij zou kunnen doen of juist laten?

Wat doet Powerpeers om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk tegen te gaan?

Powerpeers biedt 100% groene stroom (herleidbaar en uit Nederland). Bij de opwek van onze groene stroom komt geen CO2 vrij. Goed nieuws dus! Bij Powerpeers hebben we drie varianten gas: CO2-gecompenseerd gas (dit bieden we nu standaard aan), 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas) en 100% groen gas. Vanwege de beperkte beschikbaarheid bieden we op dit moment alleen groen gas aan aan klanten die dit al van ons afnemen. Groen gas is CO2-neutraal in gebruik. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent en je hoeft niets aan je woning aan te passen. Kies je voor CO2-gecompenseerd gas, dan compenseren we de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik door wereldwijd diverse projecten te ondersteunen. Hiervoor heeft Powerpeers CO2-uitstootrechten van het Gold Standard keurmerk. Het keurmerk is opgezet door onder andere het WWF (stichting zonder winstoogmerk) voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling van een bepaald gebied in de wereld.

Hoe dragen onze collega’s bij?

De mens is een belangrijke oorzaak van de opwarming. Daarom hebben wij een aantal collega’s binnen Powerpeers gevraagd: wat doe jij om je CO2-uitstoot te verminderen?

Jeanette (eindverantwoordelijk): Ik eet al 25 jaar vegetarisch en probeer daarvoor ook anderen te enthousiasmeren. De laatste tijd, mede als gevolg van Covid, probeer ik de auto te laten staan voor korte afstanden. Naar school, voetbal, tennis etc. gaan we op de fiets. Lekker even uitwaaien en het is gezond.  En in Nederland op vakantie gaan is ook heel leuk! Texel is bij ons favoriet.

Mieneke (klantenservice): Ik gebruik de Too Good To Go app, om “overgebleven” etenswaren te kopen, zodat die niet verspild worden. Ik koop ook veel tweedehands kleding bij de kringloop of op Vinted. En ik ga met de trein naar mijn werk. Heerlijk rustig, en heel bewust!

Inge (marketeer): we hebben onlangs zonnepanelen geplaatst, waardoor we minder stroom nodig hebben van centrales. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te reizen. Ook vlieg ik nauwelijks meer. Én ik eet steeds meer vegetarisch. Net zo lekker en beter voor het klimaat!

Kleine stappen, grote impact

Het is nooit te laat om te beginnen en je steentje bij te dragen. Wat doe jij om je CO2-uitstoot te verminderen?

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22-09-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.