23 augustus 2023
Salderen zo zit het
Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe zit het als je meer opwekt dan je zelf verbruikt? In dit artikel leggen we je uit wat salderen is en hoe het zit de terugleververgoeding. Ook vertellen we je meer over de afbouw van de salderingsregeling. Want het is wel zo fijn om te weten of investeren in zonnepanelen nog wel de moeite waard is. Spoiler alert: ja!
Wat is salderen?
Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een deel van de stroom die je opwekt gebruik je meteen zelf. En het deel dat ‘over’ is? Dat verkoop je als het ware aan je energieleverancier. Dit noemen we terugleveren. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen. Je energieleverancier betaalt voor de stroom die je teruglevert hetzelfde bedrag per kilowattuur (kWh) als jij voor de stroom die je afneemt. Dus van je verbruik per jaar wordt je teruggeleverde stroom afgetrokken.
Terugleververgoeding: als je meer teruglevert dan je zelf verbruikt
We verminderen je jaarlijkse stroomverbruik met wat je teruglevert. Maar lever je meer terug dan je zelf verbruikt? Daar krijg je een ander soort vergoeding voor: de terugleververgoeding. De extra stroom die je teruglevert bovenop wat je in een jaar verbruikt, valt namelijk buiten de salderingsregeling. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren.
Aanmelden om te salderen
Heb je zonnepanelen en wil je salderen? Meld je dit dan aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt dan of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen. Is dat niet het geval? Dan zorgt zij gratis voor vervanging. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen koopt moet je deze weer aanmelden. Daarnaast moeten de omvormers gecertificeerd zijn om te mogen salderen. Dit betekent dat ze aan bepaalde regels moeten voldoen. Bij het aanmelden zie je een lijst met omvormers die zijn goedgekeurd.
Verdwijnt de salderingsregeling?
Volgens de laatste berichten wordt de salderingsregeling in 2027 volledig afgeschaft. Hier is echter nog geen definitief besluit over genomen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid over de laatste ontwikkelingen.
Waarom zou het goed zijn als de salderingsregeling wél wordt afgebouwd? De salderingsregeling zorgt ervoor dat er niet ‘efficiënt genoeg gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnetwerk’. Door de salderingsregeling af te bouwen spoort de overheid ons aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je door bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien, in plaats van ’s avonds wanneer de zon al onder is.
Verdien ik de zonnepanelen nog wel terug?
Ook als de afbouw van de salderingsregeling wel wordt ingevoerd, blijft investeren in zonnepanelen gunstig. Volgens Milieu Centraal is je voordeel te vergelijken met zes procent rente op een spaarrekening, als je in 2024 zonnepanelen koopt. Zonnepanelen zijn dus op lange termijn nog steeds een slimme investering. Bekijk het rekenvoorbeeld in dit artikel. Daarnaast is er nog een andere manier om geld te verdienen aan je zonne-energie. Door het terug te leveren aan je energieleverancier. Bij Powerpeers werkt dat als volgt:
- Heb je zonnepanelen? Dan ben je automatisch opwekker bij Powerpeers.
- Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, verdwijnt dit niet meer anoniem het energienet in. In plaats daarvan deel je het met andere Powerpeers.
- Je elektriciteitsmeter houdt precies bij hoeveel energie je levert.
- Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit verrekenen we met elkaar.
- Heb je meer gedeeld? Dan ontvang je een terugleververgoeding.
Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18-11-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.