16 mei 2024
Hoe kun je meer stroom van zonnepanelen direct gebruiken?
Veel zonnepaneelbezitters gebruiken maar een klein deel van hun opgewekte energie zelf: gemiddeld zo’n 25% tot 30%. De rest leveren ze terug aan het net. Je zonnestroom direct zelf gebruiken is duurzaam én financieel voordeliger dan terugleveren. In deze blog geven we tips hoe je zoveel mogelijk stroom van je zonnepanelen zelf kunt gebruiken.
Redenen om stroom van zonnepanelen direct te gebruiken
Je zonne-energie direct gebruiken is niet alleen groener, maar ook in veel gevallen financieel voordeliger dan terugleveren.
- Als je op een zonnige dag je vaatwasser, wasmachine of andere elektrische apparaat aanzet, gebruik je hiervoor je zelf opgewekte groene energie. Zo ben je lekker duurzaam bezig!
- Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverkosten voor de energie die je teruglevert. Hoe minder energie je teruglevert, hoe lager de kosten. Daarom loont het om meer energie zelf te gebruiken.
- Op piekmomenten op zonnige dagen (tussen 11:00 en 17:00) kan er file ontstaan op het elektriciteitsnet. Deze overbelasting brengt extra kosten mee. Door je zonne-energie direct zelf te gebruiken, voorkom je dat het stroomnet overbelast raakt.
Verschil hoog en laag verbruik
Veel zonnepanelen zijn geplaatst op het zuiden. Hier vangen ze de meeste zon én leveren ze het meeste groene stroom op. Met zonnepanelen op het zuiden, wek je vooral energie op tussen 11:00 en 17:00. Dit zijn ook precies de momenten waarop veel mensen niet thuis zijn, bijvoorbeeld door werk. De piek van opwekken is dus midden op de dag, terwijl we gemiddeld vooral ‘s ochtends en ‘s avonds energie gebruiken. Als je ‘s avonds je vaatwasser aanzet, gebruik je dus stroom van het net en niet de opgewekte stroom van je zonnepanelen.
Zonnepanelen stroom direct gebruiken: 5 tips
Het is natuurlijk zonde om je opwekte stroom niet direct te gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om stroom van je zonnepanelen direct te gebruiken.
- Uitgesteld programma of op afstand bedienen
Heb jij een vaatwasser of wasmachine met een uitgesteld programma of een app waarmee je deze op afstand kan bedienen? Stel dan in dat de machines aangaan tijdens jouw opwekpiek. Een zonnepaneel levert gemiddeld 0,8 kWh per dag op en een gemiddelde wasmachine of vaatwasser verbruikt ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Het loont dus om deze machines aan te zetten wanneer je veel stroom opwerkt.
- Elektrische auto opladen op zonne-energie
Gemiddeld gebruikt een elektrische auto zo’n 65 kWh per laadbeurt. Als je een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen hebt, is het slim om de auto zoveel mogelijk op te laden op de momenten dat je stroom opwekt. Sommige auto’s en laadpalen hebben een app waarmee je dit automatisch kan instellen.
- Zet niet alle apparaten tegelijkertijd aan
Als je meerdere energieslurpende apparaten tegelijkertijd aanzet, verbruik je misschien wel meer stroom dan dat je opwekt. Als je weet hoeveel je opwekt en hoeveel je apparaten verbruiken, kun je uitrekenen welke apparaten je tegelijkertijd aan kan zetten en wanneer het slimmer is om ze na elkaar aan te zetten.
- Slim stopcontact
Er bestaan slimme stopcontacten waarbij je kan instellen wanneer ze aangaan. Heb jij zonnepanelen op het zuiden? Dan kan je met een slim stopcontact bijvoorbeeld instellen dat vanaf 13:00 je keukenboiler of Quooker wordt verwarmd of je elektrische fiets wordt opgeladen. Zo gebruik je direct je opgewekte zonne-energie.
- Warmtepomp verwarmen met zonne-energie
Heb je een warmtepomp thuis? Stel dan in dat deze opwarmt op de momenten dat jij de meeste energie opwekt. Omdat dit opwarmen flink wat energieverbruikt, is het een slimme manier om meer stroom van je zonnepanelen direct te gebruiken.
Wanneer wekken jouw zonnepanelen de meeste energie op?
Om de stroom van je zonnepanelen direct te gebruiken, moet je weten op welk moment van de dag jouw zonnepanelen de meeste energie opwekken. Dit is afhankelijk van de plaatsing van je zonnepanelen.
- Op het zuiden: jouw zonnepanelen wekken in de middag de meeste energie op.
- Op het westen: jouw zonnepanelen wekken aan het eind van de middag en begin van de avond energie op. Als je zonnepanelen op het westen hebt, is het dus het slimst om als je thuiskomt van werk de was aan te zetten, in plaats van in de ochtend of middag.
- Op het oosten: jouw zonnepanelen wekken vooral aan het begin van de dag energie op.
Is het dan slim om je zonnepanelen uit te zetten om zo minder stroom op te wekken? Nee, dat is niet verstandig. Door de salderingsregeling mag je de stroom die je teruglevert wegstrepen tegen de stroom die later afneemt. Hoe minder je teruglevert, hoe minder je kan salderen.
Thuisbatterij verdient zichzelf nog niet terug
Zonne-energie opwekken en die vervolgens in een accu of thuisbatterij opslaan. Het klinkt logisch, maar hoe werkt dat? Als je zonnepanelen stroom opwekken maar er geen apparaat is dat op dat moment stroom nodig heeft, wordt de stroom in de accu of batterij opgeslagen. Als je vervolgens ‘s avonds de droger aanzet, wordt de opgeslagen stroom gebruikt. Je gebruikt dan dus geen stroom van het net en betaalt ook niets extra’s. Als je thuisbatterij vol is, wordt de overige stroom die je opwekt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk.
De kosten voor zo’n thuisbatterij zijn nu nog hoog. Om je een idee te geven: een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer € 4000, voor 14 kWh is dat zo’n € 10.000. Het is ook goed om te weten dat de huidige thuisbatterijen stroom maar enkele dagen opslaan. In de zomer extra opwekken om vervolgens in de winter te gebruiken, is dus (nog) niet mogelijk. Op dit moment verdient de investering in een thuisaccu of batterij zich nog niet terug. De verwachting is dat dit zich in de komende jaren gaat ontwikkelen. Het is dus wel een interessante optie om in de gaten te houden.