19 juli 2024
Huis koel houden in de zomer: 11 tips
Tijdens een warme zomerse week kan het een uitdaging zijn om je huis koel te houden, vooral als je woning niet goed geïsoleerd is. Gooi je ramen open of houd je ze juist dicht? Hoe koel je je huis snel weer af na een lange, hete dag? Met deze 11 tips houd je je woning koel. Zelfs op de heetste dagen!
Hoe houd je je huis koel?
Je huis koel houden kan op verschillende manieren. Van grotere ingrepen zoals een groen dak, tot tips die je kosteloos toepast. Hieronder vind je 11 tips om je huis koel te houden en om de warmte uit je huis te krijgen na een lange zomerse dag.
Tips om je huis koel te houden in de zomer
Voorkomen is beter dan genezen. Door de zon buiten te houden, zorg je ervoor dat je huis minder snel opwarmt en hoef je ook minder moeite te doen om de warmte weer buiten te krijgen. Onderstaande tips zijn makkelijk toe te passen en helpen je om je huis koel te houden op een warme dag.
Tip 1: Houd overdag je ramen gesloten
Veel mensen zijn geneigd om de ramen en deuren open te gooien op het moment dat het lekker weer is en de zon schijnt. Maar de beste manier om je huis koel te houden, is zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Hou dus overdag je ramen en deuren gesloten.
Tip 2: Doe gordijnen dicht en zonwering omlaag
Ook als je je ramen dicht hebt, kan de zon alsnog door het glas heen je woning opwarmen. Doe daarom op warme dagen ook je gordijnen dicht aan de kant waar de zon op schijnt. Heb je zonneschermen, luifels, rolluiken, markiezen of andere zonwering? Doe die dan ook op zonnige dagen omlaag. Als je geen zonwering hebt, kan je ook een schaduwdoek of een parasol gebruiken om de zon buiten te houden.
Tip 3: Vermijd andere warmtebronnen
bepaalde elektrische apparaten in huis geven ook warmte af. Denk aan een oven, stofzuiger, televisie of computer. Schakel deze daarom op warme dagen uit als dat kan. Gebruik om dezelfde reden ook de wasmachine, droger en strijkbout niet. Kan het echt niet anders? Doe dan zo vroeg mogelijk een was en laat indien mogelijk de was drogen in de tuin of op je balkon.
Tips om je huis af te koelen
Is ondanks bovenstaande tips de temperatuur in de zomer in je huis flink opgelopen? Onderstaande tips helpen je om je woning weer wat af te laten koelen na een warme dag.
Tip 4: Ramen en deuren ’s avonds open
Vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat is het vaak koeler. Dit zijn de momenten dat je juist wel je deuren en ramen open wil zetten! Het liefst zet je ramen of deuren tegenover elkaar open, dit werkt het best om je huis door te luchten. Vergeet niet dat warme lucht vaak opstijgt, zet daarom ook boven of op zolder ramen open als het buiten afgekoeld is.
Tip 5: Planten die je huis koel houden
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar bepaalde planten helpen je om de temperatuur in huis te verlagen. Doordat water uit de bladeren verdampt, verhogen ze de luchtvochtigheid en verlagen ze de temperatuur in huis. De beste temperatuurverlagende planten om in huis te halen zijn:
– Ficus Elastica (rubberplant)
– Boston Fern
– Sansevieria (snake plant)
– Aloë Vera
– Bamboo Palm
Tip 6: Aircooler of ventilator
Is de temperatuur echt te ver opgelopen in huis? Dan kan een aircooler of een ventilator je uit de brand helpen. Een aircooler is goedkoper en bovendien een stuk energiezuiniger dan een airco. Airco’s verbruiken een stuk meer stroom en bevatten koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Als je geen aircooler wil of kan aanschaffen, dan werkt een ventilator ook goed. Tip: plaats een kom met ijs voor de ventilator voor een extra koel briesje.
Tips om je huis voor te bereiden op warme dagen
Wordt het op warme dagen vaak snel heet in je huis? Dan is het slim om naar ingrepen te kijken die ervoor zorgen dat je huis makkelijker koel blijft in de zomer. Zonwering, betere isolatie en planten helpen je om je huis koel te houden in de zomer.
Tip 7: Installeer zonwering
Luifels, rolluiken, luiken, zonneschermen of markiezen: er zijn behoorlijk wat mogelijkheden als het op zonwering aankomt. In Zuid-Europese landen zie je niet voor niks vaak dat de luiken voor ramen gesloten zijn tijdens het heetst van de dag. Zonwering is een van de beste manieren om je huis koel te houden tijdens de zomer.
Tip 8: Isoleer je dak en buitenmuren
Als je je dak en muren goed isoleert, heb je hier in de zomer én in de winter profijt van. Door je woning te verduurzamen, zorg je ervoor dat er in de winter geen warmte ontsnapt en dat je minder energie verbruikt, en houdt in de zomer je huis lekker koel. Isoleer je dak met glaswol, steenwol of isolatieplaten om de warmte buiten te houden. Ook voor de muren heb je verschillende opties, zoals spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie of buitengevelisolatie.
Tip 9: Planten rondom je huis
Steen en tegels houden warmte vast. Een volledig betegelde tuin zorgt ervoor dat de omgeving rondom je huis sneller opwarmt en langer warm blijft. Bomen en struiken hebben precies het tegenovergestelde effect: groen rondom je huis zorgt voor schaduw en koelte. Een hoge boom voor het raam houdt zonlicht tegen en houdt je huis langer koel.
Ook een groene gevel helpt om je huis koeler te houden. Een voorbeeld van een groene gevel is een buitenmuur waar je klimop tegenaan laat groeien. De planten schermen de gevel af van direct zonlicht.
Extra voordeel: doordat de lucht koeler is door de bomen en planten, kan je ook eerder je huis luchten na een warme dag.
Tip 10: Maak van een plat dak een groen dak
Heb jij een plat dak? Dan kan je naast een groene gevel ook kiezen voor een groen dak. Een groen dak is ook mogelijk als je dak een klein beetje schuin is. Een groen dak met bijvoorbeeld sedumplantjes houdt je huis en de omgeving iets koeler doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Combineer een groen dak altijd met dakisolatie. Alleen groen op het dak is niet voldoende om je woning koel te houden.
Wil je aan de slag met een groen dak? Overleg je plannen dan vooraf met een aannemer of constructeur. Niet elk dak is stevig genoeg. Goed om te weten: je kunt een groen dak en zonnepanelen goed combineren!
Tip 11: Dak- en muurcoating
Het is je vast weleens opgevallen dat in landen waar het vaak warm is, veel huizen een witte kleur hebben. Witte of lichtgekleurde coatings reflecteren zonlicht en verminderen de hoeveelheid warmte die je huis binnendringt. Witte daken reflecteren ongeveer 60-90% van het zonlicht, terwijl zwarte daken maar ongeveer 20% reflecteren.
Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren en maatregelen die je kan treffen om je huis koel te houden. Zo zit jij er voortaan zelfs op de heetste dagen, comfortabel bij.