Je eigen stroom opwekken: goed idee!

Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Door zelf je eigen energie op te wekken, bespaar je niet alleen op je energierekening. Ook wek je zelf hernieuwbare energie op.

Je eigen stroom opwekken: goed idee!
100% groene stroom
100% groene stroom
Persoonlijke service
Persoonlijke service
Inzicht in je verbruik
Inzicht in je verbruik

Evelien wekt stroom op voor zichzelf én andere Powerpeers klanten

Powerpeer Evelien woont samen met haar man en dochtertje in Utrecht. Alle stroom die ze méér opwekt dan ze nodig heeft verdwijnt niet meer anoniem het energienet in, maar deelt ze met andere Powerpeers klanten. “Vooral in de zomer delen we veel zonne-energie. Grappig hoe je in je online dashboard kunt zien hoeveel stroom anderen dan precies van mij afnemen.”

Evelien wekt stroom op voor zichzelf én andere Powerpeers klanten

Zelf energie opwekken: wat komt er bij kijken?

Bespaar op je energierekening
Bespaar op je energierekening

De opgewekte energie kun je tegen hetzelfde tarief wegstrepen met je verbruikte energie. Dit heet salderen.

Deel de energie die je over hebt
Deel de energie die je over hebt

Energie die je over hebt deel je met andere Powerpeers klanten. Hoe werkt energie delen?

Ontvang een teruglever-vergoeding
Ontvang een teruglever-vergoeding

Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding.

Vaste terugleverkosten
Vaste terugleverkosten

Bij een teruglevering van 1.000 kWh of meer betaal je vaste terugleverkosten.

Klaar om je eigen energie op te wekken?

Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?

Niet elk huis is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit hangt af onder andere van de ligging van je dak, schaduw en de hellingshoek. En stel dat je dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? Dit wordt niet alleen bepaald door de grootte van je dak, maar ook door je jaarlijkse stroomverbruik en je toekomstige energiebehoefte. Het is slim om daarbij een goede balans te vinden in wat je opwekt en wat je verbruikt. Probeer altijd zoveel mogelijk de door jouw opgewekte energie zelf te gebruiken. Bereid je voor met onze checklist.

Doe de check
Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen?
Meld je panelen aan bij het energienet

Zo, je zonnepanelen zijn geplaatst. En nu? De volgende stap is het aanmelden van je zonnepanelen op het energienet. Dan kan het terugleveren van je stroom beginnen. Aanmelden doe je via energieleveren.nl. Powerpeers wordt automatisch op de hoogte gebracht door de netbeheerder. Dit hoef je dus niet zelf te doen. In je energiedashboard onder Verbruik zie je nu hoeveel je teruglevert.

Zonnepanelen aanmelden
Meld je panelen aan bij het energienet
Deel je stroom, word bron!

Wek je meer stroom op dan dat je zelf verbruikt? Je deelt de stroom die je over hebt met andere Powerpeers klanten die stroom nodig hebben. Zo gaan we samen zo goed mogelijk om met onze opgewekte stroom.

Deel je stroom, word bron!

Veelgestelde vragen over energie opwekken

Je kunt jouw opgewekte energie delen met alle klanten van Powerpeers. Als je Powerpeers wilt aanraden aan familie of vrienden die nog niet onderdeel zijn van de Powerpeers community, dan kun je hen uitnodigen door een persoonlijke vriendenlink te sturen. Je vriendenlink vind je terug in je energiedashboard.

Een slimme meter kan meerdere malen per uur uitgelezen worden. Zo kan Powerpeers zien op welke momenten jij stroom over hebt en aan andere klanten kan leveren. Dit is het delen van energie. In jouw persoonlijke energiedashboard kan je terugzien hoeveel stroom je hebt gedeeld.

Je kan jouw bron aanmelden via het energiedashboard onder ‘Mijn bron’.

Terugleverkosten worden berekend over alle stroom die je teruglevert aan het net. Dus niet alleen om het deel dat overblijft na salderen. Het werkt dus zo: Stel je wekt 2200 kWh op, dan betaal je daarover terugleverkosten. Vervolgens geldt dat je vebruik van 2100 kWh mag worden weggestreept. Netto lever je 100 kWh terug, over dat deel ontvang je een terugleververgoeding.

Ondanks de vaste terugleverkosten mag je dus nog steeds blijven salderen.

Wek je zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan kan je deze stroom direct gebruiken. De stroom die je niet direct gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet terugleveren. Je teruglevering vind je ook terug in je verbruiksoverzicht van je energiedashboard. Lever je 1000 kWh of meer terug aan het net? Dan betaal je terugleverkosten.

De door jou teruggeleverde en afgenomen stroom verrekenen wij op jouw jaarafrekening met elkaar. Dit heet salderen.

Blijkt na saldering dat je in een jaar meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt afgenomen van ons, dan ontvang je een terugleververgoeding per kWh.