Veelgestelde vragen

Je betaalt geen terugleverkosten als je geen zonnepanelen hebt. Vaste terugleverkosten gelden alleen voor klanten met zonnepanelen die 1.000 kWh of meer kWh terugleveren. Neem je in de toekomst zonnepanelen? Dan gelden voor jou ook de vaste terugleverkosten.

We brengen terugleverkosten in rekening als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert. Hoe minder je teruglevert aan het net, hoe lager je kosten. Lever je minder dan 1.000 kWh terug, dan betaal je zelfs niets. Op onze pagina over vaste terugleverkosten vind je alle informatie of bekijk het overzicht met alle terugleverschalen om te zien bij welke kosten bij welke kWh teruglevering horen.

Je vindt de hoeveelheid stroom die je teruglevert terug in je energiedashboard.

Hoe minder je teruglevert, hoe lager de kosten. Lever je minder dan 1.000 kWh terug, dan betaal je zelfs niets. Maak daarom overdag (als de zon schijnt) zoveel mogelijk gebruik van je opgewekte zonne-energie. Zet je vaatwasser of wasmachine aan als de zon schijnt. Of laad op dat moment je elektrische auto op, als je die hebt. Lees alle uitgebreide tips.

Dat klopt. Maar voor zonneparken werkt het anders dan voor consumenten en andere kleinverbruikers. Zonneparken mogen de stroom die ze terugleveren namelijk niet salderen. Ze krijgen voor de stroom die ze terugleveren dus altijd de marktprijs van het moment. Op zonnige momenten is die meestal laag of negatief. Zonneparken kunnen de productie dan ook beperken als er een te groot aanbod zonnestroom is. Ook brengt de netbeheerder een boete in rekening zodra ze meer terugleveren dan afgesproken.

Wanneer je een contract afsluit zie je in welke schaal je valt. De berekening wordt gemaakt op basis van je verwachte teruglevering. Ben je al klant? Dan vind in je energiedashboard je verwachte teruglevering en terugleverkosten. Heb je voor 16 mei 2024 een vast contract afgesloten, dan gelden geen terugleverkosten. Heb je een variabel contract? Dan gelden de terugleverkosten vanaf 1 juli 2024. In je productvoorwaarden vind je ook terug of de terugleverkosten ook voor jou gelden.

Bekijk de volledige tabel met terugleverschalen

Je vindt de hoeveelheid stroom die je teruglevert terug in je energiedashboard.

Nee. Powerpeers verdient niets aan de vaste terugleverkosten.  Wij verdelen de kosten alleen anders. De kosten die we maken voor klanten die stroom terugleveren, berekenen we niet meer door in het stroomtarief, maar verrekenen we nu in de vorm van terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters. Hierdoor kunnen we de stroomprijs voor iedereen laag houden.

Door de salderingsregeling mag je de stroom die je teruglevert wegstrepen tegen de stroom die later afneemt. Hoe minder je teruglevert, hoe minder je kan salderen. Het is daarom niet verstandig om je zonnepanelen uit te zetten. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert dus hetzelfde bedrag als je betaalt. Reken je het om, dan ontvang je per teruggeleverde kWh een stuk meer dan je aan je aan vaste terugleverkosten betaalt.

We kijken hoeveel stroom je hebt teruggeleverd vanaf het moment dat we vaste terugleverkosten rekenen en de afrekendatum op je jaarafrekening. Dit bepaalt in welke schaal je valt en wat je vaste terugleverkosten zijn.

Terugleverkosten worden berekend over alle stroom die je teruglevert aan het net. Dus niet alleen om het deel dat overblijft na salderen. Het werkt dus zo: Stel je wekt 2200 kWh op, dan betaal je daarover terugleverkosten. Vervolgens geldt dat je vebruik van 2100 kWh mag worden weggestreept. Netto lever je 100 kWh terug, over dat deel ontvang je een terugleververgoeding.

Ondanks de vaste terugleverkosten mag je dus nog steeds blijven salderen.

Nee. Als je vóór 16 mei een vast contract hebt afgesloten bij Powerpeers, betaal je geen vaste terugleverkosten tot het eind van de looptijd van je contract.

Terugleverkosten gelden voor:

  • klanten die op of na 16 mei 2024 een vast contract hebben afgesloten. 
  • klanten met een variabel contract vanaf f 1 juli 2024. Je ontvangt eind mei persoonlijk bericht met informatie over de terugleverkosten.

Heb je een modelcontract? Dan gelden geen terugleverkosten. Ook als je vóór 16 mei 2024 een vast contract hebt afgesloten brengen we geen terugleverkosten in rekening tot het einde van de looptijd van je contract.

Heb je zonnepanelen en lever je minder dan 1.000 kWh terug? Dan brengen we geen terugleverkosten in rekening. De terugleverkosten worden berekend over alle stroom die je teruglevert. Dus niet alleen over het deel dat overblijft na salderen.

Wek je zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan kan je deze stroom direct gebruiken. De stroom die je niet direct gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet terugleveren. Lever je 1000 kWh of meer terug aan het net? Dan betaal je terugleverkosten. Je teruglevering vind je ook terug in je energiedashboard

De door jou teruggeleverde en afgenomen stroom verrekenen wij op jouw jaarafrekening met elkaar. Dit heet salderen.

Blijkt na saldering dat je in een jaar meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt afgenomen van ons, dan ontvang je een terugleververgoeding per kWh.

Toch liever persoonlijk contact?

Liever persoonlijk contact? Bekijk hieronder wanneer we bereikbaar zijn.
Ben je benieuwd naar je verbruik of hoeveel je hebt teruggeleverd? Log dan in op je energiedashboard

E-mailStuur een e-mail

Snel gestuurd en altijd een persoonlijk antwoord.

service@powerpeers.nl
E-mailWhatsapp

Stel je vraag eenvoudig via WhatsApp.

Stuur een bericht
E-mailBellen

Onze collega's staan je graag te woord (maandag t/m vrijdag 09:00 - 15:00 uur).

020 22 02 300