Veelgestelde vragen
- Groen gas is schaars. Er is op dit moment nog onvoldoende groen gas om alle huishoudens in NL te voorzien. Door te isoleren beperk je je gasverbruik. Daarnaast kan je denken aan verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp.
- Het is nog relatief duur om te produceren en dus ook om af te nemen.
- Het is voor sommige huishoudens een tussenoplossing. Gemeenten hebben de taak gekregen om per wijk inzichtelijk te maken wat de beste oplossing is om van het aardgas af te gaan. Het komende jaar schrijven ze daarvoor allemaal een visie, die in de jaren daarna wordt vertaald naar meer concrete wijkuitvoeringsplannen. Voor meer informatie kun je jouw gemeente raadplegen.
Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een bewijsstuk, hiermee kunnen wij als energieleverancier aantonen dat onze energie afkomstig is van duurzame bronnen en kunnen we garanderen dat het groene gas dat jij afneemt ook is toegevoegd aan ons Nederlandse gasnetwerk.
Groen gas is in gebruik CO2-neutraal, de CO2 die vrijkomt bij de verbranding is eerder opgenomen door de grondstoffen die ervoor worden gebruikt; er komt dus géén extra CO2 vrij in onze atmosfeer.
Afhankelijk van de bron & toepassing wordt tussen de 50% en 90% CO2 uitstoot gereduceerd ten opzichte van aardgas. Bekijk hier de CO2 emissiefactoren, hiermee kun je een CO2-voetafdruk van activiteiten opstellen of vergelijken.
Ons groene gas wordt gemaakt via een proces van vergisting. Voor vergisting heb je natte grondstoffen nodig zoals mest, slib en gft-afval. Soms kan daar wat resthout zoals snoei-afval tussen zitten, maar hout en houtsnippers zijn geen hoofdbestanddeel in het productieproces.
Het is gelukkig niet zo dat de productie van groen gas leidt tot productie van meer mest. Sterker nog, er wordt nu maar enkele procenten (2-3%) van alle dierlijke mest ingezet voor de productie (de vergisting). Dus het is onwaarschijnlijk dat het leveren van groen gas mestproductie stimuleert. De overheid ziet erop toe dat beschikbare mest optimaal ingezet wordt.
Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, is volgens het kabinet meer groen gas nodig. De overheid wil de productie van groen gas stimuleren. Dit doen ze onder andere door groen gas op meer locaties op te wekken en er wordt nagedacht over een lagere belasting voor groen gas ten opzichte van aardgas. Lees hier meer over hoe de overheid groen gas stimuleert.
CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarbij de CO2-uitstoot van het verbruik wordt gecompenseerd met CO2 compensatieprojecten in het buitenland. Bij Powerpeers bieden we nu standaard CO2-gecompenseerd gas aan. Bij Powerpeers hebben we 100% en 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas). Je kiest bij ons zelf hoe groen je je gas wilt hebben.
Groen gas wordt geproduceerd met natuurlijke grondstoffen en is CO2-neutraal in gebruik. Daarmee is groen gas een duurzamer alternatief voor aardgas. Bekijk ons groen gas aanbod.
Groen gas is nu nog relatief duur omdat het schaars is en de productie tot nu toe laag is. In de komende jaren zal productie worden gestimuleerd door de overheid en is de verwachting dat daarmee een slag gemaakt kan worden in het productieproces. Dit zal helpen de kosten terug te brengen. Daarnaast draait het in de markt om vraag en aanbod, en zal de prijs daardoor worden beïnvloed.
Groen gas is in gebruik volledig CO2-neutraal. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding is eerder opgenomen door de grondstoffen die ervoor worden gebruikt; er komt dus géén extra CO2 vrij in onze atmosfeer. Bij de productie van groen gas komt nog wel CO2 vrij, maar de totale uitstoot is aanzienlijk minder dan bij aardgas. Afhankelijk van de bron en toepassing is er tussen de 50% en 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van aardgas. Wij garanderen dat ons groene gas in Nederland is geproduceerd en voor 100% afkomstig is uit natuurlijke grondstoffen. Het is gecertificeerd door middel van garanties van oorsprong. Daarnaast streven wij ernaar dat zo veel mogelijk van deze grondstoffen zijn gecertificeerd met het NTA 8080 of het ISCC duurzaamheidskenmerk. Wij stimuleren de productie van dit gecertificeerde gas zoveel mogelijk in de afspraken die we maken met groen gas producenten.
Bij Powerpeers hebben we 100% en 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas). Je kiest bij ons zelf hoe groen je je gas wilt hebben. Zo kun jij zelf kiezen welke groene keuze je maakt. Een keuze die past bij je woonsituatie en je portemonnee.
- Groen gas is gemaakt van natuurlijk afval en is CO2-neutraal in gebruik, je brengt dus géén éxtra CO2 in de atmosfeer.
- Je maakt met de keuze voor groen gas het Nederlandse gasverbruik én de productie een stukje groener.
- Je hoeft niets aan te passen in je woning (groen gas stroomt door ons eigen gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting).
Ja, dat kan. Bij Powerpeers hebben we 100% en 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas). Je kiest bij ons zelf hoe groen je je gas wilt hebben.
Groen gas is een schoon en duurzaam alternatief voor aardgas. Aan het maken van groen gas gaat een heel proces vooraf. Allereerst wordt er van natuurlijke grondstoffen als gft-afval, slib en mest biogas gemaakt. De natuurlijke grondstoffen worden constant aangevuld en kan daardoor niet opraken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkool. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd. Na deze bewerkingen spreken we van groen gas.
Toch liever persoonlijk contact?
Liever persoonlijk contact? Bekijk hieronder wanneer we bereikbaar zijn.
Ben je benieuwd naar je verbruik of hoeveel je hebt teruggeleverd? Log dan in op je energiedashboard