Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Zijn zonnepanelen nog rendabel?

16 mei 2024

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Dankzij zonnepanelen leven we al jaren groener én besparen we op energiekosten. Dat laatste hebben we deels te danken aan de salderingsregeling. Door de invoering van de terugleverkosten, rijst de vraag: zijn zonnepanelen nog rendabel? We leggen uit hoe het zit.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Als je op dit moment zonnepanelen hebt, kun je de stroom die je opwekt en niet gebruikt, teruggeven aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijg je daarvoor een gunstige vergoeding. Die vergoeding is namelijk precies gelijk aan wat je betaalt voor de stroom die je zelf afneemt van het energiebedrijf. Of nog simpeler gezegd: je kunt de stroom die je levert en de stroom die je gebruikt tegen elkaar wegstrepen.

Zit ik nog goed met mijn zonnepanelen? Incl. rekenvoorbeeld

Ja. Je kunt namelijk gewoon blijven salderen. De stroom die je teruglevert als de zon schijnt, mag je wegstrepen tegen de duurdere stroom die je op een later moment afneemt. En een deel van de stroom die je opwekt verbruik je natuurlijk zelf. Daar hoef je niet voor te betalen. Dankzij de salderingsregeling leveren je zonnepanelen meer op dan wat je vaste terugleverkosten zijn.

Rekenvoorbeeld

Stel je wekte in totaal 2.150 kWh op. Daarvan verbruik je 700 kWh direct tijdens je opwek. 1.450 kWh lever je terug aan het net. De gemiddelde stroomprijs is € 0,30.


Besparing door de opgewekte stroom
die je meteen verbruikt (700 kWh x € 0,30)
€ 210

Besparing door de stroom die je saldeert
(1.450 kWh x € 0,30)
€ 435

Vaste terugleverkosten schaal 16
– € 145
Totale opbrengst (€ 646 – € 139)€ 500

De voordelen van zonnepanelen

Ook na de invoering van terugleverkosten, zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. Hieronder benoemen we enkele voordelen en waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn.

  1. Snellere terugverdientijd: omdat de huidige energieprijzen hoog liggen, bespaar je met zonnepanelen flink meer op je energierekening dan eerst. En dat betekent ook dat je je investering in zonnepanelen sneller terugverdient. Op dit moment is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
  1. Duurzaamheid: de nieuwste zonnepanelen hebben een lange levensduur van 25-30 jaar, waardoor je tegenwoordig veel langer profiteert van lagere energiekosten (en natuurlijk bijdraagt aan een duurzamere toekomst). 
  1. Lagere installatiekosten: de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald en je hoeft geen btw meer te betalen. Dit maakt de investering voor zonnepanelen een stuk lager. 
  1. Zelfvoorzienend: als je genoeg zonnepanelen op de juiste manier hebt geïnstalleerd én je dak op het zuiden ligt, haal je het meeste uit je zonnepanelen. Zo kun je uiteindelijk zelfvoorzienend worden, wat betekent dat je geen maandelijkse kosten meer hebt aan energieleveranciers.

Opslagmogelijkheden: er liggen toekomstplannen om zonnepanelen aan te sluiten op batterijen, zodat je overtollige energie kunt opslaan en je dit ’s avonds kunt gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bespaar je nóg wat extra geld.

Hoe Powerpeers jouw overtollige stroom slim gebruikt

Bij Powerpeers staan we voor 100% groene stroom uit Nederland, en we geloven in het delen van duurzame energie tussen onze klanten. De stroom die je zelf opwekt en niet gebruikt kun je via Powerpeers delen met andere klanten. Hierdoor maken we optimaal gebruik maken van alle opgewekte stroom, wat niet alleen voordelig is, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees meer over het delen van je stroom en onze energiebronnen.