Alles wat je wilt weten over groen gas

27 oktober 2022

Alles wat je wilt weten over groen gas

Wat is groen gas?

Groen gas is een schoon en duurzaam alternatief voor aardgas. Aan het maken van groen gas gaat een heel proces vooraf. Allereerst wordt er van natuurlijke grondstoffen zoals gft-afval, slib en koeienmest biogas gemaakt. Deze grondstoffen worden constant aangevuld en kunnen daardoor niet opraken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkool. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd. Na deze bewerkingen spreken we van groen gas.

Welke keuzes kan ik maken in mijn gasverbruik?

Als we het hebben over gas, dan wordt er vaak gesproken over:

  • Aardgas: een fossiele brandstof waarbij relatief veel CO2-uitstoot plaatsvindt. Nederland heeft zich dan ook tot doel gesteld dat alle woningen in 2050 duurzaam en CO2-neutraal moeten zijn. Er moeten dus alternatieven gezocht worden voor aardgas. Een ontwikkeling waar Powerpeers volledig achterstaat.
  • CO2-gecompenseerd gas: dit is gas waarbij de hierboven genoemde CO2-uitstoot gecompenseerd wordt met energiebesparende projecten in het buitenland. Bij Powerpeers bieden we dit standaard aan.
  • Groen gas: een alternatief voor aardgas, geproduceerd met biologische en organische grondstoffen en volledig CO2-neutraal . Je kunt bij ons kiezen uit: 25% groen gas en 100% groen gas.

100% groen gas versus gemixt groen gas

Er zijn tot nu toe weinig energieleveranciers die groen gas aanbieden. De belangrijkste reden is dat groen gas schaars is en mede daardoor duurder dan CO2-gecompenseerd gas en aardgas. Naast 100% groen gas zijn er ook mogelijkheden voor een mix variant. Bij een mix kies je ervoor om een deel van je verbruik van aardgas te vervangen door groen gas. Voor dat aandeel wordt er in het gasnetwerk groen gas toegevoegd in plaats van aardgas.

Voordelen van groen gas

  • Groen gas is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen en is CO2 neutraal in gebruik, je brengt dus géén éxtra CO2 in de atmosfeer
  • Je maakt met de keuze voor groen gas het Nederlandse gasverbruik én de productie een stukje groener
  • Je hoeft niets aan te passen in je woning (groen gas stroomt gewoon door ons eigen gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting)

Welke andere oplossingen zijn er voor het verwarmen van mijn huis?

Los van gas zijn er nog andere manieren om je huis te verwarmen; zoals bijvoorbeeld op stadswarmte of met een warmtepomp. Maar niet elk huishouden zal kunnen worden aangesloten op stadswarmte en (nog) lang niet ieder huis is geschikt voor een warmtepomp, of bereid deze investering te maken. De keuze voor groen gas is daarom een relatief makkelijke manier om nu wél al wat te doen aan de verduurzaming van je gasverbruik, zonder dat je aanpassingen hoeft te doen in je huis.

Groen gas bij Powerpeers

Bij Powerpeers kijken we altijd naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Als klant ontvang je bij ons standaard CO2-gecompenseerd gas. Vanwege de lage beschikbaarheid van groen gas leveren we op dit moment alleen groen gas aan klanten die dit al afnemen. Vanaf mei kunnen alle klanten weer kiezen voor groen gas. Wij bieden de volgende varianten aan: 100% groen gas (duurzaamste keuze), 25% groen gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas) en CO2-gecompenseerd gas.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12-4-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.