Goed nieuws! We hebben een nieuw energiedashboard Neem een kijkje
Afbouw salderingsregeling: vragen en antwoorden

16 januari 2024

Afbouw salderingsregeling: vragen en antwoorden

Op dinsdag 13 februari is gestemd op het wetsvoorstel Afbouw Salderingsregeling door de Eerste kamer. Het plan heeft onvoldoende steun van de Eerste Kamer gekregen. Dat betekent dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd. Voorlopig verandert er dus niets voor jou als zonnepaneelhouder. In dit artikel leggen we uit wat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk had betekent als je al zonnepanelen hebt? En hoe voordelig is het nog is om ze te nemen als je ze nog niet hebt?

Wat is de salderingsregeling?

De stroom die je opwekt met je zonnepanelen mag je aan het eind van het jaar wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Powerpeers verrekent de door jou geleverde en afgenomen elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Als je zonne-energie opwekt, maar niet gebruikt, lever je deze terug aan het energienet. En wek je te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je gebruik en afname met elkaar.

Heb je aan het eind van het jaar meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je geld terug, dit noemen we de terugleververgoeding. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren.

In februari 2024 behandeling in Eerste Kamer

Het wetsvoorstel waarbij de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wordt afgebouwd is 6 februari 2024 besproken in de Eerste Kamer. Op 13 februari heeft de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel gestemd. Dit betekent dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd.

Waarom de salderingsregeling mogelijk stopt

De minister stelt voor om te stoppen met de salderingsregeling en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) steunt dit plan om verschillende redenen:

  • Volgens de ACM loont investeren in zonnepanelen ook zonder de speciale regeling en is een extra subsidie niet nodig.
  • De salderingsregeling zorgt ervoor dat er niet ‘efficiënt genoeg gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnetwerk’. Er ontstaat een belasting op het net. Door de salderingsregeling af te bouwen spoort de overheid ons aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je door bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien, in plaats van ’s avonds wanneer de zon al onder is. De volgende stap in de energietransitie.
  • Volgens de ACM dragen huishoudens zonder zonnepanelen nu via de energierekening indirect bij aan de financiële voordelen voor huishoudens met zonnepanelen. Dit zou voor een gemiddeld huishouden enkele tientjes per maand zijn.

Hoe ziet de afbouw van de salderingsregeling eruit?

De afbouw houdt in dat de zonnepaneelbezitters vanaf 1 januari 2025 zelf opgewekte energie niet langer tegen hun afname van elektriciteit van het net kunnen salderen. In plaats daarvan mag nog slechts een percentage van de, aan het net geleverde, energie worden gesaldeerd met de afname van dat net via dezelfde aansluiting. Het percentage wordt geleidelijk afgebouwd naar nul, per 1 januari 2031.

JaarTe salderen
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Krijg ik straks nog steeds een terugleververgoeding?

Als zonnepanelenbezitter krijg je nog steeds een vergoeding voor je geleverde elektriciteit. Meer informatie over terugleveren vind je hier.

Verdien ik de zonnepanelen nog wel terug?

Ook met de afbouw van de salderingsregeling blijft investeren in zonnepanelen gunstig. Volgens Milieu Centraal is je voordeel te vergelijken met zes procent rente op een spaarrekening, als je in 2024 zonnepanelen koopt. Zonnepanelen zijn dus op lange termijn nog steeds een slimme investering. Bekijk het rekenvoorbeeld in dit artikel. Daarnaast ben je ook nog eens duurzaam bezig, want je bespaart met jouw panelen per paneel ongeveer 170 kilo CO2-uitstoot per jaar. In het artikel ‘zijn zonnepanelen nog rendabel?‘ geven we een uitgebreid uitleg op dit antwoord.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13-2-2024. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.